700%-kal több abortuszt végeznek a Texas környéki államokban

Texasban betiltották az abortuszt a járvány miatt, aminek következtében nagyon megnőtt a környező államokba utazó nők száma, amivel viszont pont, hogy a járvány terjedéséhez járultak hozzá.

Mi történt?

Texas államban betiltották a művi abortuszt, ezért a környező államokba utaztak a páciensek a beavatkozás miatt.

Miért fontos?

Mert a koronavírus-járvány miatt inkább vissza kellene szorítani azt, hogy az emberek elhagyják otthonaikat. A gyógyszeres terhességmegszakítást végül engedélyezték, de a Planned Parenthood nevű szervezet szerint ez nem elég.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • A világon csökken az abortuszok száma.
  • Miért nem a tiltás a legjobb módszer a terhességmegszakítások csökkentése érdekében?
  • Mi a helyzet itthon?

Ken Paxton texasi főügyész március 23-án jelentette be, hogy betiltják a nem életmentő műtétek elvégzését az amerikai államban. Egész pontosan azon orvosi beavatkozások végrehajtását, amelyek elvégzése „orvosi szempontból nem halaszthatatlan”. George Abbott texasi kormányzó szerint a rutin bőrgyógyászati, ortopéd, fogászati és szemészeti eljárások mellett minden olyan műtét ide tartozik, ami orvosi szempontból nem azonnal indokolt. Ide sorolta azokat az abortuszokat is, amelyek nem az anya életének megóvása érdekében történnének. A rendelet megszegése 1000 dolláros büntetéssel jár, vagy akár akár 180 nap börtönt jelenthet.

Hatalmas növekedés

Ez ahhoz vezetett, hogy a Texas körüli államokban (Coloradóban, Új-Mexikóban és Nevadában) 706%-kal nőtt az abortuszt igénylők száma. Március 23. és április 16. között 126 nő jelentkezett be terhességmegszakításra, míg ezt megelőzően, például februárban csupán 16 – jelentette az NPR.

Planned Parenthood

A Planned Parenthood egy nonprofit szervezet, amely a szexuális felvilágosítást és a minden nő számára elérhető fogamzásgátlást támogatja, illetve azt, hogy minden nő maga hozhassa meg azt a döntést, hogy elveteti-e magzatát vagy sem. Amennyiben pedig a terhességmegszakítás mellett dönt, akkor azt biztonságos és anonimitást biztosító körülmények között tehesse meg.

„Világosan látszik, hogy ha az emberek nem jutnak hozzá az abortusz elvégzésének lehetőségéhez a saját államukban, akkor ezek a páciensek, akiknek ehhez utazniuk kell, utazni fognak” – nyilatkozta dr. Kristina Tocce, a Planned Parenthood orvosigazgatója az NPR-nak. Már március 25-én megkezdődött a harc a Planned Parenthood és Abbott kormányzó között, amikor a texasi abortuszklinikák nevében pert indítottak annak érdekében, hogy a páciensek továbbra is hozzáférhessenek alapvető jogukhoz, az abortuszhoz. Azóta hetek teltek el, az idő pedig sürget, hiszen a terhességmegszakítás igen időérzékeny ellátás, amivel nem lehet heteket, egyes esetekben napokat sem várni. Ha a nők nem tudnak hozzáférni ehhez az ellátáshoz, az értelemszerűen hatalmas befolyással lesz az életükre, sok esetben az egészségükre és a jóllétükre is. 

Ördögi körforgás

Április 15-én a fellebbviteli bíróság engedélyezte a gyógyszeres abortuszok elvégzését. Legalábbis egyelőre, hiszen Alexis McGill, a Planned Parenthood hivatalban levő elnöke és ügyvezető igazgatója szerint ez bármelyik pillanatban megváltozhat. „A Planned Parenthood és partnerei soha nem inogtak meg a tények kérdésében: az abortuszok elvégzésének biztonságosnak kell lenniük, az abortusz szükséges lehet, és ez egy időérzékeny beavatkozás – írta a szervezet nyilatkozatában. – A mostani határozat pillanatnyi megkönnyebbülést hozhat néhány texasinak, sokan viszont nem tudnak időben hozzájutni ehhez a lehetőséghez. Amikor az emberek egy világjárvány közepén új valóságaikban próbálnak meg helytállni, illetve megbirkózni munkahelyeik elvesztésével, a karanténnal, sokan az emiatt durvuló családon belüli erőszak problémájával, pont, hogy nagyobb elérhetőséget kellene biztosítani az abortuszhoz. A harc tehát nem ér véget.”

Csökken az abortuszok száma

Az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb és könnyebben hozzáférhető a terhességmegszakítás – ennek ellenére világszerte egyre kevesebb művi terhességmegszakítás történik, mégpedig a fogamzásgátlás elterjedésének és elfogadottá válásának köszönhetően. A WHO jelentése szerint ugyan Európa legtöbb országában nem tiltják a várandósság első trimeszterében végrehajtott abortuszt, a földrészen évi 8.2 millióról mégis csaknem felére, 4.4 millióra csökkent a terhességmegszakítások száma 1990 és 2014 között.
A The Economist összegzése szerint a korlátozások és tiltás nem alkalmasak a számok visszaszorítására, a fogamzásgátlás a legjobb módja annak, hogy az abortuszok számának csökkenjen. Ezt a Guttmacher Institute (egy amerikai civil szervezet és kutatóintézet) becsléseivel is alátámasztja. E szerint ezer nőre vetítve évente 37 terhességmegszakítás történik azokban az országokban, ahol korlátozzák a művi vetélést, azokban az országokban pedig, ahol kisebb  szigor alá esnek ezek a műtétek, ott a szám ennél alacsonyabb, méghozzá 34.

Magyarországon is csökken az abortuszok száma

A KSH 2016-os riportjából az derül ki, hogy a rendszerváltást követően a terhességmegszakítások életkor szerinti gyakorisága egyértelműen csökkent hazánkban. 1990 és 2016 között 60%-os volt a csökkenés mértéke a nők életkora szerint differenciált mértékben – az életkor emelkedésével párhuzamosan nőtt a visszaesés mértéke. 1990-ben még a 28 éves nők körében volt a leggyakoribb a művi abortusz, 10 évvel később már a 22 éveseknél, 2016-ban pedig a 20. évüket betöltött nők körében. Az abortuszgyakoriságok maximumának egyre fiatalabb életkorra tolódása kapcsolatban áll a gyermekvállalás és ezen belül az első gyermeküknek életet adó anyák átlagos életkorának emelkedésével. 1959 és 1973 közötti években hazánkban még több terhességmegszakítás történt, mint amennyi gyermek született. A legmagasabb statisztikai adat az 1969-es évből származik, amikor a művi vetélések száma 206 817-re rúgott, míg ugyanekkor 154 318 élveszületés történt. A 2016-os jelentés szerint négy évvel ezelőtt ez kb. 30 000-re csökkent.

(Kiemelt kép: Getty Images)