Ki a szabadba! – Vitaminok, táplálkozás és immunerősítés gyerekkorban

Hangolódás az iskolaidőre immunerősítéssel. A Nők Lapja 2020/33. számának Egészség rovata.

Még van idő a szeptemberi tanévkezdésig, de a tanszerek beszerzése mellett legalább annyira fontos, hogy a gyerekek testileg-lelkileg is ráhangolódjanak az iskolai munkára. Hogyan vehetnék könnyebben az akadályokat?

Vakáció alatt a szülők elnézőbbek az esti lefekvés terén, hiszen nem könnyű ágyba dugni a gyereket, ha este nyolc órakor még világos van. Kevésbé szigorúan veszik a reggeli ébresztőt is, de augusztusban érdemes apránként megközelíteni az iskolaidőben megszokott ritmust, így könnyebb lesz a tanévkezdéskor korábban felkelni.

Fejlődő gyermeki immunitás

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekorvos tapasztalata szerint a tanév elkezdésekor megnő a gyermekkori betegségek száma, amelyek hátterében leggyakrabban légúti vírusos fertőzések állnak.
– Ennek legfőbb oka, hogy a gyermekek immunrendszere körülbelül tizenegy éves korig fejlődésben van, azaz a védekezőképességük eddig a korig elmarad a felnőttekétől – magyarázza a gyermekorvos. – Ahhoz, hogy a veleszületett immunitás mellett a szerzett immunitás is megfelelően kialakuljon, elkerülhetetlen, hogy szervezetük találkozzon azokkal az idegen anyagokkal, kórokozókkal, amelyek immunválaszt váltanak ki. Egészséges védekezőképességű személyeknél az esetek túlnyomó többségében enyhébb a betegség lefolyása, ritkábban fejlődik ki szövődmény, de egyes esetekben az elfogadottnál gyakrabban vagy súlyosabban is megbetegedhetnek a gyerekek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Természetes módszerek, melyekkel erősíthető a gyermekek immunrendszere.
Vitaminok és ásványi anyagok kicsiknek.
Milyen legyen az iskolatáska?
Próbáld ki most kedvezményesen!