Az örökbefogadó szülőnek a traumával kell dolgoznia, és ez nem megy a tanfolyam nélkül

Tragédiák sorát okozhatja, ha a csupán választhatóvá teszik az örökbefogadási folyamatban most még kötelező tanfolyamot.

Mi történt?

Egy új törvényjavaslat már nem tenné kötelezővé azt a 40 órás tanfolyamot, amellyel eddig az örökbefogadó szülőket készítették fel az örökbefogadott gyerek nevelésével járó speciális kérdésekre és helyzetekre.

Miért fontos ez?

Mert a tanfolyam tartalma korszerű szaktudáson alapul, gyerek- és szülőközpontú, szemléletformáló és gyakran felvilágosító erejű, ezáltal az elvégzése számos emberi tragédiát segít megelőzni.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

 • Mi minden történik ezen az örökbefogadási tanfolyamon?
 • Miért veszélyes, ha nem lesz kötelező?
 • Mit gondolnak a tanfolyamról és a törvényjavaslatról azok az ismert emberek, akik maguk is örökbefogadó szülők?

Hogy a jövőben egyszerűbb és gyorsabb lehessen a gyerekek örökbefogadása, törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, jelentette be múlt keddi sajtótájékoztatóján Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, írta az MTI.
A törvényjavaslat szerint:

 • újabb gyerek örökbefogadásakor egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata;
 • az újonnan jelentkező szülőknek már nem lesz kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése;
 • a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei;
 • rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek;
 • az örökbefogadást tervezők számára évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést biztosítanak;
 • az örökbefogadó szülők és a gyermekek között fennálló legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik, azért, hogy minél több idősebb gyermeket is örökbe tudjanak fogadni.

A teljes törvényjavaslat itt elolvasható.
Bár a fenti tervezetben vannak jó ötletek, a szakértők és örökbefogadó szülők szerint nemcsak, hogy problémás, hanem kifejezetten tragikus következményei lehetnek annak, ha nem lesz kötelező a felkészítő tanfolyam. A tervezet ráadásul nem fűz indoklást ahhoz, miért kellene csupán választhatóvá tenni a kurzust.

Mert mi mindent tud ez a tanfolyam?

Dormán Emese közgazdász, szociológus, civil aktivista a Szabad a hang oldalon online petíciót is indított, amelyet cikkünk megírásakor már több mint kilencezren írtak alá. A Kásler Miklós Emberi Erőforrások Miniszterének címzett petíció szövege részletesen megindokolja, miért elemi szükséglet, hogy a tanfolyamot a jelentkező szülők elvégezzék.

 1. A tanfolyam egyik központi üzenete, hogy a gyereknek tudnia kell, hogy őt örökbe fogadták. Az őszinteség ugyanis nem zárja ki a szeretetteljes légkört, viszont így sokkal egészségesebb lelkülettel nő fel egy generáció.
 2. Szükséges a jelentkezők szemléletformálása, hogy megismerjék magukat, a saját határaikat, felkészüljenek a gyerek érkezésére, illetve arra, amit ezek a gyerekek magukkal hoznak.
 3. A rendszerben élő gyerekek jelentős hányada idősebb, vélhetően roma származású, egészségi vagy fejlődési problémákkal küzd és többen vannak, akik testvérek és ezért együtt fogadhatók örökbe. Sok jelentkező szülő a tanfolyamon hall először arról, hogy a viselkedés nem az öröklött géneken múlik elsősorban!

Az örökbefogadók kötelező tanfolyamát 2003-ban vezették be, de a fenti 3. pont tartalma csak 2018-ban került be, amikor 21-ről 40 órára bővítették a kurzust. A petíció szerint „nagyon fontos a valósággal megismertetni az örökbefogadókat, akik maguktól jellemzően egészséges és fehér bőrű kisbabában gondolkodnak. Ugyanakkor a tanfolyam segít annak felmérésében, ki mit képes vállalni, felkészít az örökbefogadással kapcsolatos tipikus helyzetekre, iránymutatást ad ahhoz, hogy mely életkorban hogyan beszéljenek a gyerekkel az örökbefogadásról.”
A tanfolyam jelenleg két hétvégén zajlik, a részvételi díj szülőnként 60 000-80 000 forint. Ha nem lesz kötelező, abból logikusan következik, hogy sokan inkább nem fogják elvégezni, ez viszont „tömeges kudarcos örökbefogadásoknak ágyazhat meg és tragédiákhoz vezethet” – éppen azért, mert a fenti pontokban is részletezett tudás nem közismert.

A több traumán átesett örökbefogadandó gyerekekre nézve különösen veszélyes, ha olyan szülők fogadják őket, akik nincsenek felkészítve, akik nem elég tájékozottak és érzékenyek az örökbefogadás „sajátos témáira”.

És mit mondanak azok, akik már elvégezték a tanfolyamot?

Grecsó Krisztián író, maga is örökbefogadó azzal indokolta, hogy megosztotta Facebook-oldalán a petíciót, hogy a tanfolyam „nemcsak arra készít fel, hogy mit jelent az örökbefogadás, de egy négy napos, felemelő és hihetetlenül hasznos szeminárium (vagy ha tetszik: lelkigyakorlat), ahol segítséget, reményt és tudást kapsz magadról, a te rejtett beidegződéseidről, gyermekkori tapasztalataidról.” Ő inkább javasolná vér szerinti szülőknek is, sőt, szerinte barbárság megszüntetni, mert sok szenvedés, csalódás, visszautasítás várhat így a gyerekekre.
Lami Juli szerkesztő-újságíró a nőklapja.hu-nak adott interjújában mesélte el őszintén, hogyan élte meg az örökbefogadást egyedülálló szülőként. A tanfolyam kapcsán ismét megkerestük, hogy mondja el véleményét:
„Úgy gondolkoztam magamról, amikor belevágtam, hogy nagyon képben vagyok az örökbefogadással kapcsolatban, több örökbefogadott gyerek és örökbefogadó szülő is van a szűk környezetemben. Ennek ellenére rengeteg újdonságot tanultam.

A tanfolyam – a tévhitekkel ellentétben – nem arról szól, hogyan kell gyereket nevelni, hanem arról, hogy hogyan lehet békében és szeretetben együtt élni azzal a tudattal, hogy a gyerekünk örökbefogadott, és ami még ennél is fontosabb, hogyan élhet együtt ezzel a tudattal ő, a gyerek.

Örökbefogadottnak lenni – sajnos – azt jelenti, hogy a gyereknek veszteséggel indult az élete, és ez egy trauma. Az örökbefogadó szülőnek ezt a traumát kell elfogadhatóvá tennie, és olyan szerető közeget teremtenie, amelyben a gyerek úgy érzi magát, mintha mindig is oda tartozott volna. Ezt pedig nemigen lehet szakkönyvekből elolvasni, vagy folyton megkérdezni másokat, hogyan lehet ezt jól csinálni. Erre való az örökbefogadó tanfolyam, hogy négy nap alatt, sok-sok önismereti munkával, nevetéssel és sírással felkészítse a szülőket erre az útra. És persze arra is, hogy a szülők képesek legyenek átadni ezt a tudást a közvetlen környezetüknek, hogy az örökbefogadás ne tabu legyen, hanem teljesen természetes és elfogadott dolog az egész társadalom számára. Nem ritka az sem, hogy a jelentkező szülők a tanfolyam után rájönnek, hogy ez nem nekik való, és visszalépnek. Ezzel magukat és a gyereket is megkímélik attól a borzalmas kudarctól, hogy az örökbefogadás sikertelen lesz.”
Végül pedig egy ötlet, amivel nem tudunk vitatkozni. Mártonffy Zsuzsa újságíró, örökbefogadó, az Örökbe.hu blog szerkesztője az Indexen vetette fel, hogy ha már változtatni akarnak egy potenciálisan sorsdöntő tanfolyam státuszán, akkor miért nem teszik inkább ingyenessé. 

Ha tetszett a cikk, akkor regisztrálj itt! 

(Kiemelt kép: Getty Images)