Három magyar alkotás is szerepel a februári mozipremierek között: bemutatják Szabó István régóta várt filmjét, a Dr. Béres József életéről szóló drámát és a Tékasztorik folytatását. Összesen tizenhárom izgalmasnak ígérkező alkotásra hívjuk fel a figyelmeteket ebben a hónapban.

Zárójelentés

A hazai színészvilág nagyjaival és Klaus Maria Brandauer főszereplésével végre a mozikba kerül a Szabó István rendező és Koltai Lajos operatőr által jegyzett Zárójelentés. A nyugdíjazott, de még eltökélt professzor hazaköltözik szülőfalujába, és körzeti orvosként kezd dolgozni a helyiek legnagyobb örömére. Stephanus doktort a pozitív élmények mellett azonban negatívak is érik: kisstílű politikai csatározások és a múlt kísértetei keserítik meg mindennapjait, illetve akadályozzák meg abban, hogy élvezze a jelenét, és tervezze a jövőjét.

Szereplők: Klaus Maria Brandauer, Udvaros Dorottya, Elek Ferenc, Eperjes Károly, Kerekes Éva, Csákányi Eszter, Szirtes Ági, Stohl András

Bemutató: február 27. (Forgalmazó: InterCom)

A feltaláló

Gyöngyössy Bence filmje a Béres Csepp megalkotójának életébe enged betekintést. Dr. Béres József hosszas kísérletezés után hozza létre a nevével fémjelzett oldatot, amiből beteg húgának is ad. A szocialista hatalom azonban nem nézi jó szemmel a kutató munkásságát, ezért aztán minden eszközt bevet, hogy megakadályozza a készítmény elterjedését. Béres drámai sorsa, a hatalommal való küzdelme, és a 1960-70-es évek Magyarországa is megelevenedik a 120 perces vetítési idő alatt.

Szereplők: Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Für Anikó, Trokán Péter

Bemutató: február 6. (Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.)

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)

Joker exmenyasszonya nem éppen egy jó kislány, ráadásul a szakítást követően három hasonlóan életveszélyes barátnőjével új kalandokra indul. Ezúttal azonban abba kóstolnak bele, milyen a jó oldalon harcolni: miután a hírhedt maffiavezér elrabol egy fiatal lányt, ők négyen bevetik magukat. Margot Robbie ebben a filmben egy gátlástalan és vad képregényfigura szerepében szórakoztatja a közönséget, az előzetest elnézve pedig az jut eszünkbe, hogy neki még ez is jól áll.

Szereplők: Margot Robbie, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead

Bemutató: február 6. (Forgalmazó: InterCom)

A nevek dala

Csodálatos dráma a kanadai-angol-német-magyar alkotás, amely egy két földrészen és fél évszázadon átívelő történetet tár elénk. A filmben a barátságon túl megjelennek a háború borzalmai, az árulás és a megbocsátás, de ami a legfontosabb: a zenei motívumok és a lenyűgöző dallamok, melyek valahogyan mindig segítenek rávilágítani az igazságra, és elhozzák a megváltást.

Szereplők: Tim Roth, Clive Owen, Catherine McCormack

Bemutató: február 6. (Forgalmazó: Big Bang Media)

A búcsú

Billi, a kínai származású lány New Yorkban töltötte gyerekkorának nagy részét, ezért inkább vallja magát amerikainak, mint a hazájuk hagyományait követő szülei. A családon belül a szokásbeli különbségek a Kínában élő nagymama betegsége során mutatkoznak meg igazán. Az idős nőnél súlyos betegséget diagnosztizálnak az orvosok, a famíliának pedig döntenie kell: elmondják neki a szörnyű hírt, vagy eltitkolják a tényeket, hogy a nő élvezhesse utolsó szeretteivel töltött heteit. A film, melyért a főszereplő Awkwafina idén a Golden Globe-díjat is megkapta, a rendezőnő saját történetét dolgozza fel.

Szereplők: Shuzhen Zhao, Awkwafina, Tzi Ma

Bemutató: február 6. (Forgalmazó: ADS Service Kft.)

Sötét vizeken

Megtörtént események alapján készült a Sötét vizeken, amely egy vegyi vállalat és Robert Bilott közötti jogi küzdelem részleteibe avat be. A nagyvállalatokat védő jogásztól egy farmer kér segítséget, Bilott pedig némi nyomozás után rájön, a DuPont cég évek óta mérgezi a kisváros ivóvizét, ily módon pedig az állatokat és a lakosságot is. Megkezdődik a kisemberek védelmében folytatott harc az igazságért, és a rejtélyes megbetegedéseket okozó mérgezés leleplezéséért.

Szereplők: Anne Hathaway, Mark Ruffalo, Tim Robbins, William Jackson Harper

Bemutató: február 27. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

Tékasztorik 2

Ha szerettétek a Tékasztorik blog alapján készült 2017-es vígjátékot, akkor semmiképpen se hagyjátok ki a legalább annyira szórakoztató Tékasztorik 2-t, amiben a főhőst egy új szerelem lehetősége mozgatja meg. A romantikus filmben Bihari Viki mellett Csuja Imre, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Pindroch Csaba látható.

Szereplők: Bihari Viktória, Csuja Imre, Kamarás Iván, Elek Ferenc, Pindroch Csaba

Bemutató: február 13. (Forgalmazó: EAK Management Kft.) 

Amit még érdemes lesz megnézni:

A Harrison Ford főszereplésével készült A vadon hívó szava Jack London legendás regényét hozza el a mozik vásznaira. Az imádnivaló kutya, Buck elszakad otthonától és az alaszkai Yukon zord vadonjában találja magát, de a veszélyes világban szerencsére társa is akad. A film egy különleges barátságról, és a helytállásról mesél.

A romantikus filmek kedvelőinek ajánljuk a Közel a horizonthoz című német alkotást, ami két fiatal megismerkedésének, és egy szenvedélyes szerelem viszontagságainak története. A tabutémákat is feszegető dráma bizalomról, bátorságról, fájdalomról, kétségekről és az elengedésről szól.

A népszerű videójáték kék állatkája megelevenedik februárban azért, hogy a kisvárosi zsaruval, Tommal (James Marsden), valamint a mániákus Dr. Robotnyikkal (Jim Carrey) karöltve elszórakoztassa az ifjú közönséget. A Sonic, a sündisznó nemcsak kalandokat és akciót, de humoros pillanatokat is ígér.

Valós események inspirálták a Sajnáljuk, nem találtuk otthon című filmet. Az alkotás a munkanélküli családfő szemszögéből írja le a hétköznapi ember nehézségeit. A férfi új állást talál, csomagkézbesítői alvállalkozóként azonban nincs könnyű dolga, fárasztó és elcsigázott napjait a családi nehézségek, és kamasz fiának lázadozásai tarkítják.

Érdekes sci-fi A boldogságvirág, ami egy különleges és jótékony hatásokkal bíró növényről, és a vele kísérletező egyedülálló anyáról Alice-ról szól. A nő áthágja a szabályokat, és hazavisz egy példányt fiának, akkor azonban még nem sejti, hogy a „boldoggá tevő” virág illatának rejtélyes mellékhatásai is vannak.

A zenék szerelmeseire is gondoltunk: a The Doors: Break On Thru – A Celebration Of Ray Manzarek című koncert- és dokumentumfilm a legendás zenekar még élő tagjai által szervezett 2016-os Ray Manzarek-emlékkoncert részleteit, valamint archív felvételeket és visszaemlékezéseket tartalmaz. A film különlegessége, hogy szerte a világon csupán egyetlen napon, február 12-én, Ray Manzarek billentyűs születésnapján lesz látható a mozikban.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: IMDb