Imádjuk a humorát, de a drámai oldala is elvarázsol minket. Nevettető és színész, aki már fiatal korában céltudatos ember volt, és akinek első sikereit az egész világ nyomon követte. Az 57 éves Jim Carrey-t születésnapján az alábbi összeállítással köszöntjük.

Francia gyökerek

James Eugene Carrey néven látta meg a napvilágot 1962. január 17-én egy kanadai városban, Newmarketben. Családja katolikus vallású és távoli francia-kanadai gyökerekkel rendelkezik, amelyet jól mutat a família eredeti vezetékneve: Carré.

Önálló műsor

Jim már iskoláskorában mókamester volt, középiskolai tanárai például minden nap hagytak neki pár percet tanítás után, hogy stand-up előadást tarthasson társainak. Nem csoda, hogy ő volt az osztály ügyeletes bohóca.

Jim, a céltudatos gyerek

10 évesen elküldte önéletrajzát az amerikai televíziós Carol Burnett Shownak. Már ekkor meglehetősen ambiciózus és céltudatos volt, és ez később is jellemezte. Egyetlen dologra vágyott: hogy lássa az embereket nevetni.

Családi gondok

Tizenéves korában, miután apja elvesztette állását, nehéz körülmények között éltek. Annyira komoly megélhetési gondokkal küzdöttek, hogy gyakran a lakókocsijukban vagy éppen a rokonaik udvarán egy sátorban aludtak. Jim munkát vállalt, ez viszont nem volt túl jó hatással volt a tanulmányaira.

Egy ragyogó karrier kezdete

16 évesen otthagyta az iskolát, hogy dolgozhasson, majd 17 évesen Los Angelesbe ment és a Comedy Store-ban (stand-up comedy klub) vállalt munkát. Jim ekkoriban már a filmes pálya iránt is érdeklődött, folyamatosan lettek szerepei különféle műsorokban, kisebb produkciókban, kabaréműsorokban, majd filmekben.

Az áttörés

Több moziban is szerepelt, mire megérkezett a valódi siker. Az 1994-es Ace Ventura: Állati nyomozó, majd az ugyanebben az évben napvilágot látott Dumb és Dumber és A Maszk című mozik óriási anyagi sikert hoztak neki. A gumiarcú színész világszerte ismertté vált.

Nehéz idők

Sokáig küzdött depresszióval a többszörös Golden Globe-díjas színész, amelyről először 2004-ben beszélt nyíltan. Elkeseredettségében közrejátszott barátnőjének öngyilkossága, akivel 3 évig tartó kapcsolatuk alatt többször is szakítottak, majd újra összejöttek. A 30 éves nő utolsó szakításukat már nem tudta feldolgozni, gyógyszerekkel vetett véget életének. Sokan Carrey-t vádolták a tragédiáért.

A tehetséges művész

2017-ben több hónapra is eltűnt a nyilvánosság elől, mint utóbb kiderült a színész művészi tevékenységeknek hódolt messze a világ zajától. Később egy rövid videóban, az I Needed Color-ban láthattuk alkotásait és megtudhattuk azt is, mit jelent számára a festészet és a szobrászat. „Az tesz valakit művésszé, hogy a lelki életéből vesz motívumokat, és fizikai formát ad az érzései és a vágyai által inspirált témának” – mondta Carrey.

Jim és a nők

Kétszer is megnősült, első felesége Melissa Wormer volt, akitől lánya Jane Erin Carrey született. Második házassága a Dumb és Dumber egyik szereplőjével, Lauren Holly-val köttetett, ez viszont rövid időn belül véget ért. Ezután Renée Zellwegerrel járt, akivel az Én és én meg az Irén című film forgatásán találkozott.

Újra főszerepben

2018-ban egy új vígjátéksorozatban tűnt fel, amelyben leginkább drámai oldalát mutatta meg. A Most nevess! című sorozatban a színész Mr. Picklest alakítja, aki a gyerekműsorok ikonikus figurája, és aki nagy közszeretetnek örvend az ifjúság és a szülők körében is. A férfi családi élete azonban váratlanul összeomlik, ő pedig szép lassan elkezdi elveszteni a józan eszét. Vicces és egyben szívszorító epizódok, amelyért az idei Golden Globe-on a legjobb férfi főszereplőnek járó díjra is jelölték vígjáték kategóriában.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest