Dustin Hoffmant sok szerepben láttuk már, és a kétszeres Oscar-díjas színész-producer mintha nem tudna hibázni: minden alakítása különleges valamiért. Erről árulkodik többek között ez az összeállítás is, mellyel a színész előtt tisztelgünk születésnapja alkalmából.

Diploma előtt (1967)

A visszahúzódó Ben éppen befejezte az egyetemet, és készen áll arra, hogy szülei akarata szerint jól fizető állást keressen magának, megnősüljön és élje unalmas életét. Egy partin azonban megismeri a középkorú Mrs. Robinsont, akinek nem kell sok, hogy elcsábítsa a szégyenlős fiút. Miközben viszonyba bonyolódnak, Ben ráébred, hogy valójában a nő lányába szerelmes. Ő viszont már elígérkezett másnak… Az 1967-es film fontos mérföldköve Hoffman karrierjének: ezzel az alakítással vált világszerte ismert színésszé.

Az elnök emberei (1976)

Izgalmas események részesei lehetünk a ’76-os filmet nézve: a Washington Post újságírói, Bob Woodward (Robert Redford) és Carl Bernstein (Dustin Hoffman) szabad kezet kapnak a lap szerkesztőjétől a Watergate-botrány részleteinek feltárásához. Mindent megtesznek azért, hogy kinyomozzák Nixon elnök leköszönésének valódi okát, és nyomtatásban láthassák munkájuk eredményét. A politikai krimi nagy sikert aratott a megjelenését követően, és a mai napig igazi klasszikusnak számít a filmes világban.

Kramer kontra Kramer (1979)

A Kramer házaspár sztorija a mozitörténelem egyik kötelező darabja. Főhősünk, Ted, imádja a családját, de sajnos a munkájának rendeli alá életét. Egy napon azonban felesége (Meryl Streep) közli vele, hogy elhagyja őt, hátrahagyva kisfiát is, hogy megvalósítsa önmagát. Minden feladat a férfire hárul, akinek teljesen újra kell építenie addigi életét. Az apa bár nem zökkenőmentesen, de minden krízisen túljut, és mire a dolgok a helyükre kerülnek, a feleség megjelenik, és a fiát követeli. Hoffmant alakításáért 1980-ban Oscar-díjjal jutalmazták, nem véletlenül.

Aranyoskám (1982)

Felejthetetlen Hoffman 1982-es filmje is, amiben középkorú nőként tűnt fel. A sztori szerint Michael Dorsey színészként próbálja megkeresni a lakbérre valót, megfelelő szerepek híján viszont egy folytatásos sorozat női szerepét pályázza meg. Szerez egy parókát, kisminkeli magát, belebújik a kiválasztott ruhába, és immár Dorothy Michaels néven mindenkit letarol a meghallgatáson. Sikere töretlen, a történet azonban váratlan fordulatot vesz: a férfi beleszeret gyönyörű kolléganőjébe, aki nem mellesleg Dorothy-ként a legjobb barátnője.

Esőember (1988)

Az amerikai filmdráma a testvéri kötelék fontosságát és az autizmust helyezi a középpontba, méghozzá zseniálisan. Charlie (Tom Cruise) apja halála után szembesül azzal, hogy öröksége egyáltalán nem akkora, mint azt várta, sőt, egy ennél is nagyobb meglepetés éri: eltitkolt testvérére Charlie egy intézetben bukkan rá. A kapzsi fiatal tervei nem válnak be, cserébe viszont egy új és teljesebb életet kap. Raymond Babbit megformálásáért Hoffman 1989-ben megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat is.

Amikor a farok csóválja… (1997)

A ’97-es filmszatíra a választások előtti időkbe kalauzol el: az Egyesült Államok elnöke szexbotrányba keveredik, ez pedig nagyban csökkenti a nyerési esélyeit. Conrad Brean az egész ügyet azzal igyekszik eltussolni, hogy kitalálja, Amerika háborúban áll Albániával. Hollywood egyik legjobb producerének (Hoffman) segítségével le is forgatnak egy fiktív jelenetet egy stúdióban, amivel főműsoridőben az amerikai nép elé tárhatják a megdöbbentő részleteket. Habár az eredeti botrány csitulni látszik, a kitalált események még több galibát okoznak… Izgalmas és elgondolkodtató film, amit érdemes legalább egyszer megnézni az életben.

Felforgatókönyv (2006)

Az amerikai vígjátékban valóság és fikció határán mozgunk. Főhősünk egy átlagos férfi, aki egy napon azt veszi észre, hogy gondolatait, mozdulatait és érzéseit egy női hang kommentálja. Amikor ez a hang bejelenti, hogy a férfi hamarosan meg fog halni, a főszereplő kénytelen a kezébe venni az irányítást: elhatározza, hogy megkeresi a nőt – aki a valóságban egy jobb napokat is megélt írónő (Emma Thompson) – és megkéri változtassa meg a történet végét. Mindehhez a Hoffman által megformált Jules Hilbert irodalmár segítségét kéri.

Szerelem második látásra (2008)

A romantikus drámában ismét Emma Thompsonnal szerepel a színész. Harvey a kirúgás szélén áll, utolsó esélye egy határidős munka, ám a férfinak komolyabb feladata van: meg kell jelennie Londonban, lánya esküvőjén. A menyasszony viszont hamar elkeseríti, hiszen a tudtára adja, hogy az örömapa nem ő, hanem nevelőapja lesz. A csalódott férfi elhatározza, hogy visszatér New Yorkba, a gépet azonban szerencséjére vagy a sors kezének köszönhetően lekési, a reptéri bárban pedig megismerkedik Kate-tel. Különös és szívhez szóló történet az életről, amit érdemes megnézni.

Nyitókép: IMDb