Híres festők antikvár életrajzi könyvei nem csak művészetkedvelőknek

A nagy művészek és alkotásaik nemcsak a történelem, de valamennyire a mi életünk részei is. Számos film készült már munkásságukról és utánozhatatlan személyiségükről, érdemes azonban olvasott formában is megismerni őket és remekműveik megszületésének körülményeit. Ha szeretitek a festészetet és a régi könyveket, akkor nektek való ez a válogatás.

Irving Stone: Van Gogh élete

Irving Stone méltán nagy sikerű könyve az egyik legtragikusabb sorsú művész, Vincent Van Gogh életébe avat be. Az regény több nyelven is megjelent, és szerte a világon komoly népszerűségre tett szert, sőt film is készült belőle Kirk Douglas főszereplésével, amit hazánkban A Nap szerelmese címmel mutattak be. A kötet a művész munkásságát, hosszas kísérletezéseit és küzdelmeit is elmeséli. Az angol író – mint sok más szerző – Van Gogh testvérével, Theóval folytatott levelezése alapján írta le a történetet.

Jean Renoir: Apám, Renoir

A fenti könyvvel a szerző apjának, Pierre-Auguste Renoirnak, a 19. század francia festészetének egyik legkiemelkedőbb alakjának állított emléket. A mű sajátos ötvözete az életrajznak és az emlékiratnak, melynek alapja az a sok őszinte megnyilatkozás, aminek köszönhetően a művész emlékei, festői próbálkozásai és életről alkotott képe is feltárul előttünk. Különleges élményben lehet része az olvasónak, hiszen ahogy az író elkalandozik a múltban, a mi szemünk előtt is megjelenik a francia népélet számos alakja, a múlt század mozzanatai, a festő művészetének kibontakozása és az impresszionista korszak eseményei is.

Henri Perruchot: Gauguin élete

„Jól tudom, egyre kevésbé értenek engem. Mit bánom én, ha a többiek eltávolodnak tőlem! A tömeg szemében talány leszek, egyik-másik embernek költő, s előbb vagy utóbb, de a jó elfoglalja méltó helyét. Mindegy, akárhogy áll is a dolog; elsőrendű dolgokat fogok festeni, biztos vagyok ebben. Alapjában véve mindig igazam van a művészetben.” A festőgéniusz életéről szóló kötetben izgalmas és olvasmányos módon ismerkedhettek meg Paul Gauguinnel, a művészetével és munkásságával.

Gerry Souter: Frida Kahlo

A 2007-ben kiadott kötet – mint a legtöbb Frida Kahlo életét feldolgozó alkotás – fókuszában a művésznő életének negatív élményei állnak. Sokak számára talán megrázó lehet, de ha meg szeretnétek ismerni és érteni a mexikói festőnő alkotásait, akkor azt bizony az ő történetein keresztül kell megtennetek. Festményei egyediek a művészettörténetben, ritka, hogy valakiről ilyen sokat meg lehet tudni csupán a munkáin keresztül. Frida azonban mesélt, sőt szinte mindent elmesélt ecsetei segítségével. A szókimondó és bátor nő ma annyira elismert és szeretett, mint saját korában. Érdemes elmélyülni a világában.

Ross King: Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok

A szerző részletes alapossággal, levelek és visszaemlékezések segítségével ábrázolja könyvében a legendás festő életét, de elmeséli a legemlékezetesebb művészeti vállalkozásainak történetét is. Monet vízililiomos képei a múlt század egyik legismertebb alkotásai közé tartoznak, ezek az igéző festmények azonban a művész zavaros és szomorúsággal teli életszakaszában készültek. Az, hogy mi állt a háttérben, kevésbé ismert, Ross King azonban megkísérli elmesélni a teljes történetet, és ezen keresztül bemutatni a festőóriást. Igazán különleges mű.

Dallos Sándor: A nap szerelmese és az Aranyecset

Nem hagyhatjuk ki a válogatásból a nagyszerű magyar művészről, Munkácsy Mihályról szóló kötetet sem. A fenti két regényből egy mozgalmas, romantikus és meglehetősen drámai életutat ismerhettek meg, amelynek hatására rögtön kedvetek támad majd a festő képeit újra és újra végignézni. A nap szerelmese a művész életregényének első része, ami az alkotó fiatalságának éveit és pályakezdésének viszontagságait mutatja be az asztalosinasságtól egészen a düsseldorfi tartózkodásig. Az Aranyecsetben megismerhetitek a párizsi időszakot, a siker és öröm megannyi arcát, de a gyötrelmet és a betegség okozta művészi és egyben emberi hanyatlást is. Mindkét alkotás nagy részletességgel mutatja be Munkácsyt.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock