10 érdekesség Vincent van Gogh-ról, akinek életéről újabb film készült nemrég

A mai napig emberek millióit ejtik ámulatba a holland festőművész lenyűgöző alkotásai. A posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja Vincent van Gogh, életének utolsó napjairól novemberben filmet mutatnak be Amerikában. Mi már alig várjuk, hogy lássuk a mozit, addig azonban összegyűjtöttünk néhány érdekességet a csodálatos festőről.

Az életrajzi dráma egyébként Van Gogh egyik olajfestményéről, magyarul Az örökkévalóság küszöbén című alkotásról kapta a címét. Az At Eterenity’s Gate tegnap bemutatott előzeteséből kiderül, hogy a forgatás során Willem Dafoe mellé olyan színészek is csatlakoztak, mint Mads Mikkelsen és Oscar Isaac. Tűkön ülve várjuk a hazai premiert, addig viszont jöjjön az imént ígért érdekesség-csokor Van Gogh életéről:

Az ifjú tehetség

vincent-van-gogh

Van Gogh első rajzait 9 évesen készítette A falra mászó macska és a Kutya címmel.

Nevét bátyjáról kapta

vincent és theo van gogh

A festő anyja korábban várandós volt egy fiúgyermekkel, aki sajnos szülés közben meghalt. Egy évvel később pontosan ugyanazon a napon született meg Vincent, aki ugyanazt a nevet kapta, mint egykor bátyja.

Majdnem lelkipásztor lett

vincent van gogh

A fiatal fiú apja nyomdokaiba akart lépni, ezért elkezdte a teológiát, de végül úgy döntött, hogy mégis festeni fog.

Az a bizonyos tíz év

the-red-vineyard

27 éves korában készült el első „profi” festménye. 37 évesen bekövetkezett haláláig közel 900 alkotás került ki a kezei közül, amelyből mindösszesen egyet sikerült eladnia, a The Red Vineyard tájképet.

Harmincnál is több önarckép

vincent van gogh önarckép

Vincent van Gogh híres portréiról: 1886 és 1889 között több mint harminc önarcképet festett.

Betegen is briliáns

vincent van gogh csillagos éj

Egyik leghíresebb olajfestményét, a Csillagos éj című alkotását a saint-remy-i szanatóriumban való tartózkodása alatt készítette 1889-ben. A festő a gyakran jelentkező epilepsziás rohamok és hallucinációk miatt került elmegyógyintézetbe.

A legdrágább: Dr. Gachet

dr-gachet-arckepe-masodik-valtozat-1890

A festő legmagasabb áron elkelt alkotása az 1890-ben festett Dr. Gachet arckép, amit 148,6 millió dollárért sikerült értékesíteni.

A legjobb barátja Gauguin volt

paul-gauguin-vincentrol-festett-arckepe-1888

Paul Gauguin Vincentrol festett arcképe, 1888

A posztimpresszionizmus másik nagy alakja, Gauguin, különleges barátságot ápolt Vincenttel. 1888-ban azonban egy veszekedés során Van Gogh borotvával megtámadta őt. Van Gogh ezután hazament, és a borotvával levágta a bal fülét.

Napraforgók és Hollandia

napraforgok-1888

Napraforgók, 1888

Az állandó idegrohamoktól szenvedő művész halálának körülményei a mai napig nem tisztázottak. Állítólag egy újabb roham után önkezével vetett véget életének és szíven lőtte magát, de egy közelmúltban napvilágra került elmélet szerint nem öngyilkosság történt. A festőt, utolsó kívánságának eleget téve, Hollandiában temették el. A ravatalát barátai napraforgókkal borították.

Film az utolsó napokról

film

A 75. Velencei Filmfesztiválon debütáló At Eternity’s Gate című életrajzi filmet a híres Julian Schnabel rendezte, aki korábban a Szkafander és pillangó című alkotásért a legjobb filmrendezőnek járó Golden Globe-díjat is megkapta.

 

Összeállította: D. E.

Fotók: Pinterest, Wikipédia, IMDb

(blog.degreed.com)