5 film a 75. Velencei Filmfesztiválról, amit legszívesebben most azonnal megnéznénk

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László legújabb filmjével az augusztus 29-én kezdődő 75. Velencei Filmfesztiválon méretteti meg magát, amin nem kevesebb, mint 24 év óta nem vett részt magyar film. Erős mezőnyben, mintegy 21 alkotás mellett szurkolhatunk a tehetséges rendező mozijának. Mutatjuk, melyek azok a filmek, amiket legszívesebben már most végignéznénk a kínálatból.

Napszállta

Májusban szomorúan értesültünk arról, hogy Nemes Jeles László második filmje nem került be a cannes-i válogatásba, cserébe nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy a Napszállta Velencében szállhat versenybe az Arany Oroszlánért. A film főszerepét Jakab Juli játssza – ő korábban az Oscar-díjas holokausztdrámában is feltűnt már. A moziban Leiter Íriszt alakítja, aki bátyját keresve alámerül a 20. század eleji Budapest meglehetősen zűrös forgatagában. A film különlegessége, hogy – hasonlóan a Saul fiához – végig kézi kamerával követik a főhőst. A Napszállta leendő sikerét többek között az is jelzi, hogy 70 ország úgy vette meg moziban való forgalmazásra a filmet, hogy még egy képkockát sem láttak belőle. Szerintünk átütő siker lesz.

Hazai bemutató: szeptember 27.

Az első ember

https://www.youtube.com/watch?v=ZkY8zP3WqJI

Egy lebilincselő történetet ismerhetünk meg Az első ember című moziban, amelynek középpontjában a NASA missziója áll: a cél, hogy embert küldjenek a holdra. A James R. Hansen könyve alapján készült film Neil Amstrong 1961-1969 közötti időszakára koncentrál, amiből megtudhatjuk többek között azt is, hogy milyen áldozatokat követelt az űrhajóstól és az amerikai nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése. A film egyik érdekessége, hogy többek között a Whiplasht és a Kaliforniai álom című mozit rendező Damien Chazelle újra együtt dolgozott Ryan Goslinggal.

Hazai bemutató: október 18.

Csillag születik

Bradley Cooper első rendezése már csak azért is figyelemre méltó, mert a kamera másik oldaláról is megismerhetjük a színészt, illetve azért is, mert a film eredeti, 1937-es változatát 7 Oscar-díjra jelölték. A történet középpontjában egy sikeres, de alkoholproblémákkal küzdő zenész élete áll – őt a alakítja Cooper. A férfi felfedez egy fiatal, feltörekvő előadó lányt, akibe később bele is szeret. A hölgyet nem más alakítja a moziban, mint Lady Gaga, akinek alakítására nagyon kíváncsiak vagyunk.

Hazai bemutató: október 4.

Déva

Szőcs Petra nagyjátékfilmjének premierje a Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz. Ez a program 2012 óta évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza, így a kolozsvári születésű rendező igazán különleges elismerésben részesült – az övé az első magyar projekt ebben a szekcióban. A Dévában egy árvaházban élő albínó lányt, Katót ismerjük meg, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy önkéntessel, Bogival, de barátságuk csak úgy tud kiteljesedni, ha Kató valaki mást elárul. A film gyermeki látásmódban, mágikus és szürreális dimenzióval keveredve láttatja Déva posztszocialista világát. Alig várjuk, hogy láthassuk!

Hazai bemutató: egyelőre nem ismert a dátum

A kedvenc

Yorgos Lanthimos A homár című 2015-ös, szürreális rendezését a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában anno Oscarra jelölték, kíváncsiak vagyunk, hogy legújabb filmje hasonló sorsra jut-e. Ebben a történetben a 18. század első felében járunk, ahol a labilis Anna királynő (Olivia Colman) foglalja el az angol trónt, kormányozni viszont nem ő, hanem közeli barátja, Sarah Churchill (Rachel Weisz) fog. Megbomlik azonban a ház rendje, amikor Abigail (Emma Stone) személyében új szolgáló kerül az udvarhoz, bájával ugyanis hamar felkelti Sarah figyelmét… Sajátos humorú alkotásnak ígérkezik A kedvenc, aminek a hazai premierjét a szereposztás miatt is tűkön ülve várjuk.

Hazai bemutató: 2019. január 17.

Szöveg: L. J., Sors Rita

Nyitókép: facebook.com/sunsetnemes