A hollywoodi musicalek azok a filmek, amik egy pillanat alatt beszippantják a nézőt. A bájukkal, a színes képkockákkal és nem utolsósorban a fülbecsengő dallamaikkal rabul ejtenek, olyannyira, hogy akár többször is szívesen visszanézzük őket. A Mamma Mia második részének tegnap megjelent magyar előzetese kapcsán összegyűjtöttük a legemlékezetesebb zenés filmeket, természetesen az újdonság trailerével együtt.

 Ének az esőben (1952)

A legtöbbünk számára ismerős a musicaltörténelem egyik legbájosabb mozija, amit valaha vászonra vittek. A két Oscar-díjra is jelölt filmben minden megvan, ami egy tökéletes zenés alkotáshoz kell: okos és gyönyörű női főszereplő, karakteres férfialak, fülbemászó dallamok és látványos jelenetek.

My Fair Lady (1964)

Az örökzöld történet eredetileg George Bernard Shaw klasszikus darabja, ami előbb színpadi musical formájában varázsolta el fülbemászó dallamaival a közönséget. Csak 1964-ben készült el a filmadaptáció George Cukor rendezésében, amelyben a szegény sorban élő virágoslányt a csodálatos Audrey Hepburn alakította. A mai napig szívesen nézzük vissza a képkockákat, nemcsak a megkapó történet és a zenés jelenetek miatt, hanem azért is, hogy lássuk minden idők egyik legnagyobb ikonját, Audrey-t.

Grease (1978)

Bőrdzseki, trapéznadrág, hátrafésült haj, régi járgányok, autósmozi… A rock and roll aranykorát felidéző filmet úgy gondoljuk, senkinek nem kell bemutatni. John Travolta a gyermeteg szívtipró, Danny Zuko szerepével vált világhírűvé, Olivia Newton-John pedig Sandyként angyali külsejével és hangjával vett le mindenkit a lábáról.

Moulin Rouge! (2001)

2002-ben a filmmusical a Legjobb film kategóriában Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is kapott, nem véletlenül. Baz Luhrmann vörös függönyös trilógiájának harmadik részét (korábbi részek: Kötelező táncok, Rómeó és Júlia) egészen egyedi látványvilágba bújtatja. Párizs népszerű mulatójában Craig Amstrong eredeti zenéjén kívül több híres sláger feldolgozása is felcsendül, például a The Police Roxanne című száma.

Kaliforniai álom (2016)

A hét Golden Globe- és hat Oscar-díjjal  jutalmazott hollywoodi film, habár a nézőnek elsőre egy könnyed kis love sztorinak tűnhet, valójában egy elgondolkodtató zenés-romantikus történet, amiben a karrier és a nagy szerelem kerül a mérlegre. Emma Stone élete alakítását nyújtja (nem véletlenül hozta el a Legjobb női alakításnak járó díjat a 2016-os Oscar-díjátadóról) és természetesen a sármos Ryan Gosling előtt is megemeljük a képzeletbeli kalapunkat.

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (2018)

Az ABBA slágerekre épülő Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című musical kicsivel több mint két hónap múlva kerül a magyar mozikba (2018. július 19.). Az ismerős dallamokban gazdag film két idősíkon játszódik majd: a 2008-as első részt folytatva a jelenben, valamint a 70-es években, ahol megismerhetjük a főszereplők fiatal énjeit. A napokban megjelent a film harmadik, végleges magyar előzetese, amelyből kiderül, hogy igencsak vicces, fordulatos és fantasztikus hangulatú történetre készülhetünk.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: IMDb