Az apaság esszenciája a mozivásznon, avagy a legjobb apás filmekből válogattunk

Mindenki számára mást jelent apának lenni: valaki a végeláthatatlan mókát, míg más az erkölcsi nevelés felelősségét látja benne. Mi most a vásznon megjelenő apafigurákat vettük górcső alá a legjobb apás filmekkel a középpontban.

Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van

Főszereplők: Robin Williams, Pierce Brosnan, Sally Field

Daniel Hillardot egyik csapás éri a másik után: nemcsak a munkáját veszíti el, hanem még felesége is elválik tőle. A férfit lesújtja, hogy a bíróság döntése értelmében csak hetente egyszer láthatja a gyerekeit, így elképesztő tervet eszel ki. Nőnek adja ki magát, és Mrs. Doubtfire néven jelentkezik volt felesége álláshirdetésére, amiben házvezetőnőt keres. Mondani sem kell, hogy humoros helyzetek sorozata indul így el.

Ezért szerettük: Robin Williams egyik leghumorosabb alakítását nyújtotta a filmben, ami az apai szeretet elsöprő erejéről és arról szól, mi mindent képes megtenni egy ember a gyerekeiért.

A napos oldal

Főszereplők: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro

Egy film az újrakezdésről, amiben az egyik legfontosabb szerep a szülőknek jut. Miután Pat Solano (Bradley Cooper) elvesztette a házát, az állását és a feleségét, kénytelen visszaköltözni a szüleihez. Az apját (Robert De Niro) teljesen kiborítja a helyzet, nem tudja elviselni, hogy fia nem képes kordában tartani az életét. Ennek ellenére azonban, amikor a legnagyobb szükség van rá, ott áll mellette.

Ezért szerettük: Robert De Niro a tőle megszokott humorral hozza az elégedetlenkedő apát, aki annak ellenére, hogy nem ért egyet fia életvitelével, aggódik érte, és nagyon szereti őt. A legnagyobb bajban is segíti, ahogy tudja.

Ne bántsátok a feketerigót!

Főszereplők: Gregory Peck

A történet szerint Atticus Finch ellentmondásos személyiség, miközben sikeres ügyvédként egy nemi erőszakkal megvádolt férfit véd, lelkiismeretesen neveli gyermekeit az erkölcsre és a jóságra. Mindezt egyedül, özvegy férfiként. Vajon milyen példát sikerül gyermekei elé állítani?

Ezért szerettük: Gregory Peck minden filmjében elvarázsolt minket, de gondoskodó apaként, bármikor szívesen nézzük.

Életem

Főszereplők: Nicole Kidman, Michael Keaton

Bob Jones élete legboldogabb időszakát éli, sikeres a munkájában, szeretett felesége pedig első gyermeküket várja. Ebben az idillben kell szembesülniük a lehető legrosszabbal: a férfi súlyos beteg, hónapjai vannak csupán hátra, és valószínűleg gyermeke születését sem éli már meg. Bob kénytelen lesz egyszerre készülni az apaságra és a halálra. Videófelvételeket készít magáról, órákon át mesél fiának, tanácsokkal látja el, hogy a születendő gyermek tudja, milyen volt az apja.

Ezért szerettük: A szívszorító filmben Michael Keaton mindent belesűrít abból az apai szeretetből és gondoskodásból, amire egy gyermeknek szüksége van.

Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág

Főszereplők: Harrison Ford, Carrie Fischer, Mark Hamill

Nem minden apa-fia kapcsolat felhőtlen, Darth Vader és Luke Skywalker viszonya például elég hektikus. Ehhez hozzájárul a sötét lovag távolságtartó és ellenséges magatartása, és többek közt az is, hogy fiával teljesen más erkölcsi nézeteket vallanak. Egy szó, mint száz: az ilyen mérgező kapcsolatokból sok jó nem sül ki, mint azt a Birodalom visszavág című filmből is megtudhattuk.

Ezért szerettük: Darth Vader az egyik legtitokzatosabb nagyúr az egész birodalomban, annak idején mi is izgatottan vártuk, sikerül-e véghezvinni gonosz tervét, és epekedve vártuk, hogy újra jó útra térjen – ez szerencsére végül sikerült is neki.

A Nők Lapja Gyerek különszámában többek közt arra kerestük a választ, milyen a munka-magánélet konfliktusa apaszemszögből. A magazint november 29-től keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: theredlist.com