- Az ausztrál Flinders Egyetem kutatása közel 9700, 65 év feletti nő tea- és kávéfogyasztási szokásait elemezte.
- A rendszeresen teát fogyasztó nők csontsűrűsége átlagosan magasabb volt, különösen a csípő területén.
- A kutatásból az is kiderül, mi történik azokkal, akik több, mint 2 csésze kávét isznak naponta.
Kevesen tudunk nemet mondani egy jó csésze teára vagy kávéra. Egy friss kutatás szerint azonban az, hogy évekig melyik ital mellett döntünk nap mint nap, jelentős hatással lehet a nők csontjainak egészségére.
A csontritkulás gyakori probléma az 50 év feletti nők körében, ugyanis minden harmadik nőt érint. A szervezet nem képes megfelelően pótolni a lebomló csontállományt. Ennek következtében a csontok törékenyebbé és gyengébbé válnak, ami növeli a törések kockázatát, és lassítja a gyógyulást is.
Ezért kell figyelni 50 éves kor felett
Az idősebb nők különösen veszélyeztetettek, mivel a menopauza után csökken az ösztrogénszint, ám ez a hormon kulcsszerepet játszik a csontanyagcserében. Hasonló hatással jár az is, ha valakinek műtéti úton eltávolították a petefészkét.
Az ausztráliai Flinders Egyetem közegészségügyi kutatói egy átfogó csontritkulás-vizsgálat részeként közel 9700, 65 év feletti amerikai nő tea- és kávéfogyasztási szokásait elemezték. A résztvevők mintegy tíz éven át, négy alkalommal töltöttek ki kérdőíveket italfogyasztásukról.

A tea előnye lehet az is, hogy általában kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, így kevésbé terheli meg a szervezetet. Ez idősebb korban különösen fontos lehet, hiszen a túl sok koffein fokozhatja a kalciumürítést és megzavarhatja az alvást.(Fotó: Getty Images)
Kapcsolódó: Egy új kutatás szerint visszafordítható a csontritkulás
Tea, kávé és csontsűrűség
Az eredmények szerint a rendszeresen teát fogyasztó nők csípőcsontjának ásványianyag-sűrűsége enyhén, de kimutathatóan magasabb volt, mint azoké, akik nem ittak teát. Ennek oka lehet, hogy a teában található katechinek serkenthetik a csontépítésért felelős sejtek működését. A tea jótékony hatása különösen az elhízott nők körében volt megfigyelhető.
A kávéfogyasztás vegyes képet mutatott. Azok a nők, akik naponta öt csészénél több kávét ittak, nagyobb eséllyel rendelkeztek alacsonyabb csontsűrűséggel, ami összhangban van azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint a koffein ronthatja a kalcium felszívódását.
Emellett bármilyen mennyiségű kávé fogyasztása összefüggésbe hozható volt az alacsonyabb combcsonti csontsűrűséggel azoknál a nőknél, akik életük során nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Ez arra utal, hogy a két szer együttesen felerősítheti egymás csontokra gyakorolt negatív hatását.
Mit érdemes megfogadni a kutatók szerint?
„Az eredményeink nem azt jelentik, hogy le kell mondani a kávéról, vagy hogy literszám kellene inni a teát” – hangsúlyozta Enwu Liu epidemiológus, a Flinders Egyetem kutatója a tanulmányban. „Ugyanakkor azt jelzik, hogy a mértékletes teafogyasztás egy egyszerű módja lehet a csontok egészségének támogatásának, míg a túlzott kávéfogyasztás – különösen alkoholfogyasztás mellett – nem feltétlenül ideális.”
Hozzátette: bár a kalcium és a D-vitamin továbbra is a csontok egészségének alappillérei, az is számíthat, mit iszunk nap, mint nap. Idősebb nők számára a rendszeres teázás nemcsak megnyugtató szokás lehet, hanem egy apró lépés az erősebb csontok felé is.
Kapcsolódó: Erős csontokra vágysz? Ezt az 5 ételt ki ne hagyd a dietetikusok szerint
Kiemelt kép: Getty Images