Az olyan gyakori panaszokat, mint a fáradtság, a fejfájás vagy a memóriazavar, valamint a puffadás, a hasi fájdalom és a hangulatingadozás a Candida albicans nevű gombaszerű mikroorganizmus bélrendszerben való túlzott elszaporodása is okozhatja.
Ezt az állapotot gyakran élesztőszindrómaként is emlegetik, épp ezért a tünetek enyhítésére sokan Candida-tisztítókúrát – más néven Candida-diétát – alkalmaznak. Ez az étrend – azon a feltételezésen alapulva, hogy bizonyos élelmiszerek elősegítik a gombák elszaporodását – kizárja többek között a cukrot, a fehér lisztet, az élesztőt és bizonyos sajtféléket is.
Nem feltétlenül úgy hat, ahogy gondoljuk
Úgy tartják, hogy a Candida gomba normál esetben is jelen van az emberi szervezetben. Túlszaporodása azonban súlyosbíthat bizonyos meglévő emésztőrendszeri betegségeket, például a colitis ulcerosát (fekélyes vastagbélgyulladás) vagy a Crohn-betegséget. Ugyanakkor kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy az étrend megváltoztatása valóban csökkentené a Candida elszaporodásának hatásait.
Az orvosi gyakorlatban általában gombaellenes gyógyszereket alkalmaznak a kezelésre,
amelyet endoszkópos vizsgálattal és szövettani mintavétellel diagnosztizálnak. Magának az élesztőszindrómának a létezését sem támasztják alá megbízható tudományos bizonyítékok.
Akkor mégis hogyan segít? Sokan arról számolnak be, hogy jobban érzik magukat, amikor ezt az étrendet követik. Ennek pedig egyik oka lehet, hogy a cukor és a fehér liszt elhagyásával egyúttal a legtöbb feldolgozott élelmiszert is kizárják, amelyek gyakran magas kalóriatartalmúak, ám alacsony tápértékűek.
Mit ehetünk és mit nem?
Candida-diéta során kerülni kell minden cukor- és élesztőtartalmú ételt: péksüteményeket, kelt tésztákat, mézet, gyümölcsleveket, szárított vagy magas cukortartalmú gyümölcsöket (pl. banán, szőlő, datolya), valamint az erjesztett élelmiszereket, például az ecetet, kovászos uborkát, kefírt. Nem ajánlottak a tejkultúrás tejtermékek, a konzervek, félkész ételek és az alkohol sem.
Ehelyett fogyasszunk friss zöldségeket, sovány húsokat (csirke, pulyka, hal), tojást, olajos magvakat, alacsony cukortartalmú gyümölcsöket (alma, bogyós gyümölcsök), natúr gabonákat (zab, hajdina, barnarizs), valamint természetes módon érlelt sajtokat. A fűszerezéshez használjunk gyulladáscsökkentő, gombaellenes fűszereket, mint például a gyömbér, kurkuma, bazsalikom, koriander vagy rozmaring.
Liszt és cukor nélkül is finomat – mutatunk 3 Candida-diétás receptet
Íme egy-egy finom reggeli-ebéd- és vacsorarecept, amelyeket bátran elkészíthetünk a diéta alatt. Ezek a Candida-barát fogások mind alacsony cukortartalmúak, gluténmentesek, gyulladáscsökkentők, és kiválóan támogatják az egészségünket.
1. Reggeli: Avokádós sült tojás zöldségágyon
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 db avokádó (félbevágva, mag nélkül)
- 2 tojás
- 1 közepes méretű paradicsom
- 1 kisebb cukkini
- 1 kápia paprika
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra.
- Egy kisebb tűzálló tál aljára tegyük a feldarabolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg 1 evőkanál olajjal.
- Helyezzük rá az avokádókat, mindegyik mélyedésébe üssünk egy tojást.
- Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg az egészet a maradék olajjal. Süssük 15-20 percig, amíg a tojás megszilárdul.
- Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Ez a finom reggeli magas fehérje- és egészséges zsírtartalmával hosszú távon energiát ad és támogatja az emésztést (Fotó: Getty Images)
2. Ebéd: Sütőben sült csirke káposztával és almával
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db csirkecomb (csontos, bőrös)
- 1 kisebb fej káposzta
- 1 alma
- 1 lilahagyma
- 1 bögre kókusztej
- 3 evőkanál olíva- vagy kókuszolaj
- 2 teáskanál mustár
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- friss petrezselyem
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra.
- Egy tepsibe tegyünk 1 evőkanál olajat, helyezzük rá a csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg még 1 evőkanál olajjal, és süssük 15 percig.
- Ezután tegyük mellé a felkockázott vagy szeletelt káposztát, almát és hagymát, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a maradék olajjal.
- Süssük további 20 percig.
- Keverjük össze a kókusztejet, a mustárt, az őrölt köményt, egy kevés sót és borsot, majd kanalazzuk a zöldségekre.
- Süssük még 10 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.

A káposztás almás csirkecomb rostban gazdag, könnyen emészthető, és a fehérje mellett természetes vitaminokkal tölti fel a szervezetet (Fotó: Getty Images)
3. Vacsora: Karfiolos vegán curry
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 evőkanál olaj (kókusz- vagy olívaolaj)
- 1 vöröshagyma
- 2 szár zeller
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál koriander
- ½ teáskanál kömény
- ½ teáskanál gyömbérpor
- ½ teáskanál kurkuma
- ¼ teáskanál chili pehely
- 1 fej karfiol
- 1 cukkini
- 3 paradicsom
- 1 teáskanál só
- 1/2 l víz vagy zöldségalaplé
- 2 marék bébi spenótlevél
- 2 evőkanál pirított mandula
- 2 evőkanál friss koriander
- 1 citrom negyedelve
- natúr joghurt (opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban vagy serpenyőben melegítsük az olajat közepes lángon.
- Adjuk hozzá a felkockázott hagymát, az aprított fokhagymát és zellerszárat, majd pároljuk kb. 5 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Keverjük hozzá a fűszereket: sót, koriandert, köményt, gyömbért, kurkumát és a chili pelyhet. Adjuk hozzá a karfioldarabokat, a vékonyra szeletelt cukkinit, paradicsomot, végül pedig a vizet vagy a zöldségalaplevet.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra, fedjük le, és pároljuk fedő alatt, amíg a karfiol teljesen megpuhul (kb. 20 percig).
- Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a spenótot, és főzzük további 3-4 percig. Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
- Tálaláskor szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel és friss korianderrel. Citromszeletekkel és natúr joghurttal kínáljuk (opcionális).

A karfiolos vegán curry könnyű, tápanyagban gazdag, és segíti az emésztést anélkül, hogy megterhelné a gyomrot vacsorára (Fotó: Getty Images)
Ne bizonytalanodjunk el, ha egyik recept sem nyerte el a tetszésünket, a speciális étrend során bátran variálhatjuk az ételeket ízlés szerint – a lényeg, hogy kerüljük a cukrot, a finomított lisztet és a feldolgozott alapanyagokat.
Reggelire remek alternatíva lehet egy sült gyümölcsös zabkása vagy egy turmix cukormentes mandulatejjel. Ebédre készíthetünk például grillezett csirkemellet párolt zöldségekkel, vagy fűszeres csicseriborsó-pörköltet padlizsánnal.
Vacsorára jól eshet a gombával töltött cukkini, vagy egy zöldséges hajdinasaláta. A zöldfűszerek, hidegen sajtolt olajok és friss alapanyagok nemcsak ízletessé, de igazán táplálóvá is teszik ezeket a fogásokat – a diétás szabályok betartása mellett is.
Kapcsolódó: Ez a finom és olcsó snack csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
Kiemelt kép: Getty Images