Gyöngyélet Palya Beával: „Édesanyámnak nagyon fontos volt, hogy a falu mit mond”

Az elvárások már gyerekkorunkban bekúsznak a bőrünk alá, és nem eresztenek. Palya Beával a Gyöngyélet harmadik adásában arról beszélgettünk, hogyan csendesíthetjük el a belső hangokat, ha mérgezővé válnak.

Elvárásokkal mindannyian találkozunk az életben, már egészen kicsi gyerek korunktól. A családunknak, a közvetlen és tágabb környezetünknek és a kultúránknak gyakran elég határozott elképzelései vannak arról, hogyan kéne viselkednünk, mit kéne gondolnunk, vagy mikor kit kéne választanunk. Ezek az elvárások hol nyíltabban megfogalmazódnak, hol kimondatlanul, de mégis érezhetően hatnak ránk – és gyakran fojtogatóan.
Palya Beával a Gyöngyélet harmadik epizódjában arról beszélgettünk, hogyan lehet leépíteni magunkban a káros elvárásokat – és Bea ehhez konkrét gyakorlatokat is mondott. Szóba került, milyen élettapasztalatok nyomán fogalmazta meg a Meztelenül, főkötőben című dalában a „túl soknak lenni” érzését. És persze beszéltünk arról is, milyen értékeket fedezhetünk fel, amikor dolgozni kezdünk a belénk ültetett elvárásokkal. Beát például éppen a sulykolt elvárások tüzelték fel, hogy más útra lépjen és fokozatosan feltárja a saját nőiességét. És ha már a nőiességet emlegettük, köszönetet mondtunk a női barátságokért is.
A Gyöngyéletben hat részen át az élet örömeiről és kihívásairól beszélgetünk Palya Beával, és közben persze szó esik szerelemről, szexualitásról, családról, szülőkről, munkáról is. Az első adásban arról volt szó, hogyan juthatunk el egy traumatikus krízistől az újjászületésig. A másodikban az öröklött mintákról beszélgettünk és a bennünk élő gyermekkel való kapcsolatunkról. A Gyöngyélet teljes beszélgetéseit videón tudjátok megnézni előfizetéssel, a későbbiekben pedig podcast formájában egy rövidebb verziót tudtok meghallgatni ingyenesen.