Az ünnepeket megelőző hetek, valamint a karácsony egyesek számára izgalmas és örömteli, míg másokban feszültséget és megfelelési kényszert gerjeszt. Nem csoda, hiszen mindenhonnan az „ömlik ránk”, hogy ilyenkor vidámnak és boldognak kell lenni. De mi van azokkal, akik nem örülnek? Mi ennek az oka, és mit tehetnének ellene?

Számtalan magyarázata lehet annak, ha valaki stresszként éli meg az ünnepeket, van azonban néhány teljesen általánosnak mondható érv, melyek leginkább a már jól megszokott életvitelünkhöz kapcsolódnak. Mivel a karácsonyi időszak nem változtat ezen, sem a mindennapi érzelmi-, valamint megélhetési küzdelmeinken, így például az idő- és pénzhiány, az ajándékozás nyomása vagy a nagy családi összejövetelek még nagyobb problémának tűnhetnek. Azonban az ünnepek nemcsak feszültséget, de komolyabb szomorúságot, szorongást és depressziót is előidézhetnek az alábbiak miatt:

  • Egyedül nehezen megy… A magány érzése és a kapcsolatok hiánya miatt érzett frusztráció nagymértékben felerősödhet ilyenkor. Ez talán nem is annyira meglepő, hiszen az ünnepek során a családi, rokoni, baráti és ismerősi viszonyokra még nagyobb hangsúly kerül.
  • Kötelező jelleggel… A munkahelyi eseményeken való részvétel nagy nyomást jelenthet azoknak, akik szorongó természetűek, de azoknak is, akik egyszerűen kellemetlenül érzik magukat a nagyobb rendezvényeken.
  • Azok a fránya anyagiak… A pénzügyi helyzetünk, valamint a költekezés vagy éppen nem költekezés következtében bűntudatot és depressziót érezhetünk, főleg, ha ezek miatt meg kell szabnunk az ajándékok minőségét, mennyiségét.
  • Tudattalan szinten… A múltban szerzett rossz élmények, és az ünnephez köthető negatív tapasztalatok komoly rettegést okozhatnak a jelenben, főleg azoknál, akik korábban komoly traumán estek át.
  • Amikor a gyász is jelen van… Az ünnepek alatt sokaknak a gyásszal is meg kell küzdeniük. Egy-egy elvesztett személy, és a múlt közös emlékei még inkább beárnyékolhatják a karácsony napjait.

Természetesen nincs egyetlen jó módszer a helyzet kezelésére, hiszen mindannyian mások vagyunk, éppen ezért más és más technikák segíthetnek abban, hogy megbirkózzunk az ilyenkor jelentkező stresszel, idegességgel, szorongással. A legjobb, amit tehetünk, hogy proaktívak maradunk, figyelünk önmagunkra, majd ehhez mérten igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást például a következők szerint:

  • Hagyjunk teret az érzéseinknek! Nem tanácsos figyelmen kívül hagyni a negatív érzelmeket, hiszen ha ezeket nem engedjük a felszínre törni, vagy éppen elnyomjuk mélyen magunkban, más módon jelentkeznek majd, és akár nagyobb pusztítást is végezhetnek a szervezetünkben (például betegségek formájában). Akkor mi a megoldás? Az első és legfontosabb lépés, hogy fogadjuk el, problémáink vannak ezzel az eseménnyel, és egyszerűen engedjük meg magunknak a lehangoltságot.
  • Fogalmazzuk meg a miértet! Van, amikor nem szükséges azzal törődni, miért érezzük magunkat rosszabbul a megszokotthoz képest, az ünnepi időszak közeledtével azonban érdemes lehet megfejteni ezt. Az okok feltárása és azonosítása segítségünkre lehet ugyanis abban, hogy hogyan kezeljük a különféle szituációkat.
  • Találjuk meg, mi segít! Miután azonosítottuk az ünnepekkor jelentkező lehangoltság okait, nézzünk utána, hogyan kezelhetnénk azt. Ha például torkig vagyunk a karácsony üzleties jellegével, és már attól ránk tör a szorongás, hogy be kell lépünk egy bevásárlóközpontba, tervezzünk meg a karácsonyt úgy, hogy az újonnan vásárolt ajándékok helyett alternatív módon (saját kezűleg, élménnyel) lepjük meg a szeretteinket. Amennyiben egyedül, vagy nagyon szűk körben ünneplünk, emiatt pedig magányosnak érezzük magunkat, vállalhatunk önkéntes munkát (ételosztás, felolvasás idősek otthonában stb.) az év végi szabadság idejére. Számos módja van annak, hogy túllendüljünk az ünnepi időszak a nehézségein, a legcélratörőbb, ha a személyiségünkhöz mérten keresünk megoldásokat.
  • Próbáljunk ki valami újat! A karácsony a legtöbb családban a hagyományok ápolásáról szól, így évről évre szinte rutinszerűen zajlanak az események. Ez sokakban még inkább mélyíti a lehangoltság érzését. Mit tehetünk? Alakítsunk ki saját, új szokásokat, még akkor is, ha azoknak nincs közük az ünnepekhez. Ha attól jobban érezzük magunkat, látogassunk el egy wellnessbe, fizessünk be egy kényeztető masszázsra, vagy hívjuk meg a barátainkat egy közös mozizásra, színházba, koncertre, esetleg kedveskedjünk másoknak apró meglepetésekkel. Akárhogy is próbáljuk túlélni az ünnepeket, egyet tartsunk szem előtt: ez egy rövid időszak az évben, pár nap és újra a megszokott kerékvágásban találhatjuk magunkat. Addig pedig próbáljuk kihasználni a pihenőnapokat!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(psychologytoday.com)