egyedül

Hasznos tippek, hogy feldobjuk a magányos karácsonyi perceinket

A karácsony sokak számára a családdal és legközelebbi barátokkal együtt töltött meghitt pillanatokat jelenti, ám 2020-ban ez sokunknál picit másképp alakul. A jó hír az, hogy van néhány olyan praktika, ami segít könnyebbé tenni ezt az időszakot.

Legyenek saját hagyományaitok!

Külföldön éltek és idén nem tudtok hazautazni a családhoz? Ahelyett, hogy nagyon belelovalnátok magatokat az egyedüllétbe, inkább keressetek egy olyan (akár távolabbi) ismerőst, aki hasonló cipőben jár, mint ti vagy töltsétek együtt az időt skype-on a családdal.

Hozzátok vissza a régi időket!

Az emlékezés fontos, pláne ebben az időszakban. A nosztalgiázás jókedvre derít, ezért érdemes ilyenkor felkutatni régi karácsonyi hagyományokat (az sem baj, ha nem magyar hagyományokról van szó!). Készítsetek például egyedi karácsonyfadíszt, vagy süssétek meg a nagyi kedvenc ünnepi sütijét. 

Egyedül is jókedvűen

Az ünnepi időszak nehéz tud lenni, ha nemrég elveszítettetek valakit, akit szerettek. Ilyenkor fontos, hogy türelmesek legyetek magatokkal és időt adjatok, hogy feldolgozzátok a veszteséget. Az önreflexiós gyakorlatok ebben az időszakban nagy segítséget jelenthetnek, ilyen például a meditáció vagy a naplóírás. 

Limitáljátok a közösségi médiában eltöltött időt!

Percenként a hírfolyamot böngészni óriási hiba (persze nem csak karácsonykor), mások látszólag örömteli ünneplésének látványa csak még nagyobb önsajnálatot eredményez. Érdemes digitális detoxot tartani ilyenkor.

Adjatok hálát!

Már előre féltek attól, hogy egyedül lesztek ezen a szép ünnepen? Felesleges rettegni, inkább gondoljatok arra, hogy mennyi minden van, amiért hálásak lehettek. Például azért is, hogy elvonulhattok, átgondolhatjátok az elmúlt évet, és lesz időtök a jövőtökre összpontosítani.

Eljött az idő, hogy csak magatokkal foglalkozzatok

A magunkra fordított idő jó hatással van a lelkünkre. A magányos karácsonyi napokon vegyetek egy forró fürdőt, olvassátok el azokat a könyveket, amelyekre egész évben nem jutott idő vagy nézzétek meg a kedvenc karácsonyi filmeteket.

Fotó: Thinkstock