A közös családi tévénézés talán nálatok is program az ünnepi vacsorák után. A csatornák évről évre nagy százalékban ugyanazokat a klasszikusokat tűzik a műsorra, és mi mit teszünk? Naná, hogy újranézzük őket, még akkor is, ha már a könyökünkön jön ki az összes sztori. Hiszen nem múlhat el karácsony Kevin, Shrek vagy éppen az Igazából szerelem sztárjai nélkül…

Holiday (2006)

Az amerikai romantikus vígjáték két nő (Cameron Diaz és Kate Winslet) vakációjának történetét mutatja be, ami egy kicsit sem szokványos módon valósul meg. A két összetört szív a világhálón talál egymásra, szerelmi csalódásaikat megosztják egymással, majd elhatározzák, hogy otthont cserélnek. A pihenés és a pasimentes kikapcsolódás azonban nem egészen a terveik szerint alakul…

Aludj csak, én álmodom (1995)

Lucy (Sandra Bullock) élete meglehetősen magányos, a metróban árul jegyeket, egy napon viszont megment valakit, aki a vágányok közé esik. A férfi kómába esik, főhősünk pedig meglátogatja őt a kórházban, ahol a család, mint barátnőt ismeri meg a lányt. A rokonok rögtön befogadják, de a velük töltött idő alatt Lucy beleszeret a megmentett férfi bátyjába. Vajon mi történik, ha a betegünk magához tér?

Szerelem a végzeten (2001)

A véletlen, na meg egy pár kötött kesztyű hozza össze főhőseinket egy vásárlóktól nyüzsgő boltban. Habár mindketten járnak valakivel, együtt töltik az estét, úgy, hogy még egymás nevét sem tudják. Amikor véget ér a véletlenszerű randevú, a férfi (John Cusack) azt javasolja, cseréljenek telefonszámot, a nő (Kate Beckinsale) viszont a sorsra szeretné bízni kettejük kapcsolatát. Hiszen ha egymásnak teremtette őket az ég, akkor újra összehozza majd őket a végzet…

Shrek (2001)

Az egész estés animáció – valljuk be – nemcsak a legkisebbek közkedvelt mozija. A mogorva ogre, a beszélő Szamár és Fiona királylány sok karácsonyon voltak már a vendégeink, és valószínűleg nem lesz ez másképp idén sem. Shrek meghitt magányban él egy messzi mocsárban, amíg egy nap el nem lepik otthonát a mesebeli lények, akiket a gonosz nagyúr űzött el hazájukból. Főhősünk felkeresi az urat, hogy visszakövetelje a mocsarát, ehhez azonban előbb meg kell mentenie a tűzokádó sárkány karmai közül a királylányt, hogy a nagyúr feleségül vehesse őt, és így a jövőben ő lehessen a király.

Kőkemény család (2005)

A Stone család nem enged be akárkit tagjai közé. A legkedvesebb fiú idén karácsonykor éppen a legújabb barátnőjét viszi magával a közös ünnepre. A probléma viszont az, hogy a família egyáltalán nem ilyen nőt (Sarah Jessica Parker) képzelt el szeretett utóduk jövendőbelijének, véleményüket pedig meglehetősen nyíltan vállalják is. A nő azonban nem hagyja magát, és húgától kér segítséget.

Igazából szerelem (2003)

A film központi témája a szerelem. Mindegy, hogy első látásra, rangon alul, beteljesületlenül, titokban, de egyértelműen ez a mozgatórugója a karácsonyi történetnek. Tanúi lehetünk az érzelmek kibontakozásának, a beteljesedésnek, a romantikának, viszont a csalódásnak és a keserédes pillanatoknak is. Ebben a moziban a legkisebbtől a legidősebbig mindenki a szerelem bűvöletébe esik. Mi pedig egyik évben sem hagyjuk ki a sztárparádét Hugh Granttel, Colin Firthel, Liam Neesonnal, Alan Rickmannal, Emma Thompsonnal és Keira Knightly-val.

Bunyó karácsonyig (1994)

Nem múlhat el karácsony a közkedvelt spagetti western, valamint Bud Spencer és Terence Hill nélkül sem! Moses a Vadnyugat legügyesebb fejvadásza, ezzel a „foglalkozással” igyekszik eltartani népes családját. Éppen azon van, hogy elkapjon egy bűnözőt, persze busás pénzösszegért cserébe. Váratlanul azonban megjelenik öccse, azzal az üzenettel, hogy édesanyjuk szeretné, ha náluk töltenék a karácsonyt. Moses nem igazán van elragadtatva testvére társaságától, ráadásul a helyi alakokkal is folyton összetűzésbe keverednek.

Reszkessetek, betörők! (1990)

Akárhogy is nézzük, a karácsony első számú mozija az 1990-es Reszkessetek, betörők! Sokan már kívülről fújjuk az egyes frázisokat, de nem csak ezért elengedhetetlen társaságunk az ünnepek idején Kevin, a túl nagyra nőtt család, valamint a két nem egészen furfangos betörő. Kezeket fel, ki ért egyet azzal, hogy nincs karácsony Kevin nélkül?

Segítség, karácsony! (1994)

Tipikus amerikai vígjáték a Segítség, karácsony! Steve Martin főszereplésével. A férfi élete a legrosszabbkor, az ünnepek táján kerül a mélypontra: munkahelyét, az öngyilkosokra specializálódott lelki segélyszolgálatot éppen fel akarják számolni, ráadásul a menyasszonya is lapátra teszi. Történik mindez szenteste, amikor az ember még kétségbeesettebbnek és szerencsétlenebbnek érzi magát, ha rossz dolog történik vele. A romantikus komédia azért nem csak nehézségeket rejt magában, a komoly témák mellett a szerelem és megannyi vicces szituáció is vár ránk.

Karácsonyi vakáció (1989)

A Griswold család karácsonyi kalandjainak lehetünk részesei, ha újranézzük az 1989-es mozit. A família tagjai készen állnak az ünnepi időszakra, minden úgy történik, ahogyan annak történnie kell: a tagok sürögnek-forognak, vásárolnak, csomagolnak. Ám a katasztrófa hamarosan beköszönt. A család ugyanis meglehetősen balszerencsés, körülöttük általában minden elromlik, kigyullad, összedől és elpusztul. Vajon tényleg képes egyetlen család romba dönteni a saját és mások karácsonyát is?

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: IMDb