Mire való az arcjóga? 5 gyakorlat, ami nyaktól felfelé dolgoztat meg

Tornáztatni nemcsak a testünket, de az arcukat is lehet, sőt kifejezetten ajánlott is. Ezzel ugyanis nemcsak a fránya ráncokkal szállhatunk szembe, de feszesíthetjük és vitalizálhatjuk is az ajkak, valamint a szem környéki területeket. Eláruljuk, hogyan!

A bőrünk az évek előrehaladtával veszít a rugalmasságából, az izomszerkezetünk pedig gyengül. Az arcunk tornáztatásával azonban fokozhatjuk a keringésünket, fiatalíthatjuk a szöveteinket, ezáltal pedig természetes módszerekkel javíthatunk a megjelenésünkön.
Ne lepődjetek meg, ha az első pár alkalommal furcsán érzitek majd magatokat: olyan izmokat fogtok ugyanis megmozgatni, amik eddig valószínűleg „alvó módban” voltak, ezért első körben meg kell tanulnotok megfelelően ellazítani őket. A feladatok egy része talán furcsa lehet elsőre, de a nevetés kezdetben garantált, ami plusz öröm.

1. Bemelegítés

Fújjátok ki erőteljesen a levegőt a szátokon keresztül, és attól se ijedjetek meg, ha „berregő”, „puffogó” hangok jönnek ki rajta (mint amikor a gyerekek autósat játszanak). Ne törődjetek semmivel, egyszerűen csak lazítsátok el ezt a területet, és rezegtessétek meg a száj körüli izmokat, amennyire csak tudjátok! Ez a gyakorlat kitűnően pihenteti és ellazítja majd az arc izmait, aminek köszönhetően a többi izom is jobban lazul majd.

Tipp: Naponta 1-3 alkalommal végezzétek! A stresszes pillanatokban kifejezetten ajánlott.

2. Nyújtsuk az állat és a tokát!

A vállatokat tartsátok lent, a nyakatokat pedig lazítsátok el. Emeljétek fel az állatokat a mennyezet irányába egészen addig, amíg nem érzitek az intenzív megnyúlást a nyak felső részében, a toka és az áll környékén. Ebben a pózban kezdjetek el csücsöríteni, majd dugjátok ki a nyelveteket!

Tipp: Tartsátok ki a pózt 5 másodpercig, majd ismételjétek meg 3x naponta 1-2 alkalommal!

3. Jöhetnek a mosolyvonalak

A mosolygás és a nevetés nemcsak a közérzetünk, de az arcizmaink megdolgoztatása miatt is fontos tevékenység. Mivel azonban apró ráncokat eredményez az ajak és az orr környékén, érdemes ezt a részt is megdolgoztatni. A gyakorlathoz a nyelvetekre lesz szükségetek: a szátokon belül végezzetek körkörös mozdulatokat az ajkak fölötti és alatti terület mentén. Lassan és intenzíven feszítsétek neki a nyelveteket a bőrnek, hogy minél jobban meg tudjanak nyúlni az izmok!

Tipp: Naponta egyszer érdemes gyakorolni.

4. Jobbról balra, balról jobbra

Az arcon bizony – mint a test többi részén – fel tud halmozódni a zsír, ennek eltávolításához alkalmas ez a feladatsor. Húzzátok az arcotok alsó felét – középpontban a szájjal – jobbra (a fogsor jobb része a száj bal oldala felé húzódik, és fordítva) úgy, hogy egy oldalra csókoló ábrázatot kapjátok. A mozdulat nagyszerűen javítja a bőr rugalmasságát. Használjátok bátran a tükröt!

Tipp: Tartsátok meg 10 másodpercig a pózt, majd jöhet a másik oldal! Naponta 3-5 alkalommal végezzétek el!

5. Fókuszban a szemráncok és a szarkalábak

Lazítsátok el a vállaitokat, az állatokat közelítsétek a mellkasotok felé és hozzatok létre ovális formát a szátokkal (mintha az mondanátok „Ó”). Ezután a szemeitekkel nézzetek felfelé és igyekezzetek nem mozgatni a fejeteket és a vállatokat. Érezzétek, ahogy a szem alatti terület megnyúlik! Tartsátok meg a pózt 3 másodpercig, majd a felső ajkatokat húzzátok befelé! Akkor végzitek jól a gyakorlatot, ha mélyen megnyúlik az arcotok, miközben simulnak a ráncok. Itt is érdemes a tükröt használni!

Tipp: Naponta 1x elég elvégezni ezt a feladatot, ellenkező esetben túlságosan megnyúlhat az arc izomzata.

Ha szeretnénk látható eredményeket elérni, akkor szánjatok minden nap pár percet a tornára! Mindezek mellett továbbra is fordítsatok gondot a megfelelő arcápolásra és a fényvédelemre is!

 

Nyitókép: Getty Images

(goodhousekeeping.com)