Mit jelent a szelfi-diszmorfia, miért veszélyes és hogyan tehetünk ellene?

Az okostelefonokon található képszerkesztő alkalmazások segítségével bárki szépségkirálynőt vagy Adoniszt varázsolhat magából, ami egy darabig még vicces időtöltés is lehet, de ha eljön az a pont, amikor a kijelzőn visszaköszönő arcot sokkal jobban elfogadjuk, mint a valós tükörképünket, akkor baj van.

A diszmorfiás zavar egy olyan állapot, amikor torz testkép alakul ki az érintett személy fejében, vagyis teljesen máshogy látja magát, mint amilyen a valóságban. A szelfi-diszmorfia (vagy Snapchat-diszmorfia), mint fogalom egy Londonban és Newcastle-ben praktizáló plasztikai sebész, Dr. Tijion Esho nevéhez fűződik. A doktor tapasztalatai szerint egyre több fiatal nő keresi fel a sebészetet a következő mondattal: „Így szeretnék kinézni!” Mármint, ahogy az agyonfilterezett szelfijeiken.

Elsőre furán hangozhat, de tényleg vannak olyan emberek, akik az átszerkesztett szelfifotójukkal jelentkeznek a plasztikai sebészeten. Ennek oka többek között a digitális világban eltöltött túl sok idő, és persze a rengeteg eszköz és applikáció (például a Facetune, a Snapchat vagy az Instagram), amikkel az alapvonásainkat megtartva a lehető legelőnyösebb arcunkat mutathatjuk meg a közösségi média felületeken. Mivel ezeket az alkalmazásokat nagyon sok fiatal és kevésbé fiatal is használja, nem csoda, ha bizonyos esetekben súlyosan torzul az énképe az érintetteknek.

A képszerkesztő alkalmazásoktól függő emberek extrém módon elégedetlenek magukkal, a sok filter és átdolgozás pedig csak még inkább elindítja bennük azt az érzést, hogy jobbnak kellene lenniük. Ez egy ördögi kör és nagyon komoly pszichés problémákat okozhat. Arról nem is beszélve, hogy mennyire megváltozik az érintett személy valósághoz való viszonyulása. A szűrők gyönyörű arcszínt, tökéletes bőrt és üde kinézetet adnak. Olyat, amilyennel valójában senki sem rendelkezik. Ezek mellett bárki elérheti, hogy nagyobb legyen a szeme, hosszabb a szempillája, dúsabb az ajka, fehérebbek a fogai formásabb az álla és tökéletesebb az orra…

A különféle közösségi felületeken használt szűrők tehát erősen befolyásolják a realitásérzékünket, egyeseket olyannyira, hogy sok szakember szerint már egy újfajta testképzavarral állunk szemben.

Miért veszélyes a jelenség?

 • Mert torzítja az énképünket
 • Mert pszichésen is megbetegíthet
 • Mert megváltoztathatatlan átalakító beavatkozásokra sarkallhat
 • Mert komoly szakadékot képez a valóság és az elképzelt ideálok között
 • Mert befolyásolja az emberi kapcsolatainkat
 • Mert függőséget okozhat
 • Mert egy nem létező világba repít
 • Mert negatívan értékeljük önmagunkat
 • Mert irreális elvárásaink születhetnek
 • Mert jobban fókuszálunk a hibákra

Mit tehettek a testképzavar leküzdése érdekében?

 • A legelső lépés az lehet, ha a visszajelzéseket elkezditek a saját való életetekből begyűjteni. Ne az online világ és az ismeretlen embertömegek reakcióira alapozzátok a mindennapjaitokat, és végképp ne ettől tegyétek függővé az önbizalmatok mértékét!
 • Ez egy ördögi kör, ezért fontos, hogy felismerjétek mi a reális, és mi az irreális.
 • A szelfi, vagyis az elülső kamerával készült fotók a legtöbb esetben teljesen más képet adnak az arcunkról, mint egy normál, másik ember által elkészített felvétel, ami mivel közelebbről készül, előtérbe helyezi például az orrot. Teljesen máshova helyeződik a hangsúly, így aztán más képet kaphatunk, mint amilyenek a valóságban vagyunk. Mi a megoldás? Szokjatok le a rendszeres szelfizésről, de előtte még hasonlítsatok össze két eltérő módon készült képet magatokról! Meg fogjátok érteni, mi a különbség!
 • Legyetek jelen a saját életetekben! Mozogjatok, éljetek egészségesen, alakítsatok ki társasági életet és töltsetek minőségi időt a szeretteitekkel és kevesebb percet a közösségi média felületein! Ha egyensúlyban vagytok magatokkal, nem lesz szükségetek az online világ megerősítésére.
 • Próbáljátok meg nem összehasonlítgatni magatokat másokkal! Kereshettek példaképeket, de törekedjetek arra, hogy ezek a példaképek pozitívan és motiválóan befolyásolják az életeteket, ne pedig önértékelési zavart idézzenek elő bennetek!
 • Figyeljetek oda a serdülő gyermekeitekre! Ők a leginkább érintett korosztály a probléma kapcsán, megfelelő kommunikációval és megerősítéssel azonban sokat tehettek azért, hogy egészséges legyen az önbecsülésük.
 • Töltsetek kevesebb időt a tükör előtt! Foglalkozzatok az élet valós dolgaival és elsősorban a belső értékeitek alapján határozzátok meg magatokat!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(theguardian.com, dailyedge.ie)