Ma van a Blue Monday, avagy így küzdhetünk a rosszkedv ellen az év leglehangolóbb napján

A tél felénél járunk, hideg van és sötét, ezért amennyire csak lehet begubózunk, hogy átvészeljük a legzordabb évszakot, miközben már a tavaszi terveink lebegnek a szemünk előtt. De hogyan tartsunk ki addig, amíg megérkezik a legelső meleg napsugár? Légrádi Júlia tippjei.

Blue Monday, azaz kék hétfő az elnevezése az év harmadik hétfőjének, tehát a mai napnak, ami a kutatók szerint az esztendő leglehangolóbb napja. Azon túl, hogy a hét első napja van, amit sokan sokkal rosszabbul viselnek, mint a többi munkanapot, több tényező is közrejátszik abban, hogy a mai nap lehangoló legyen. Például az, hogy rég túl vagyunk az ünnepeken, már csak az emlékeinkben él a karácsony és szilveszter emelkedett hangulata, az újévi fogadalmaink jó eséllyel nagy százalékban kudarcba fulladtak, anyagilag sem feltétlenül állunk túl jól, motiválatlanok vagyunk, nem beszélve arról, hogy már nagyon-nagyon unjuk a hideget, a sok ruhát, a fáradtságot, az erőtlenséget és legszívesebben egyfolytában aludnánk.

Dr. Cliff Arnall pszichológus szerint ez a sok dolog egyszerre játszik közre abban, hogy vacak a közérzetünk, ami ráadásul pont január közepén éri el a legrosszabb szintet. Ilyenkor általában arra vágyunk, hogy ágyba bújjunk, a fejünkre húzzuk a legmelegebb takarónk és téli álomba merülve – anélkül, hogy bárki is hozzánk szólna, és bármilyen munkát el kellene végeznünk – várjuk a jobb időt.

A rossz hangulat és a téli depresszió ellen azonban apró trükkökkel minden nap tehetünk. Íme, 5 személyes tanács, arra az esetre, ha eluralkodna rajtatok a lehangoltság:

1. Hallgassatok zenét!

Lehet, hogy klisé, de legalább próbáljátok meg! Tegyétek be a kedvenc, lehetőleg pörgős albumotokat és adjatok magatoknak egy kis időt, hogy átvegyétek a dalok hangulatát! A zene inspiráció, pozitív energia és jókedv egyben. Figyeljétek meg, sokkal motiváltabbak lesztek!

2. Mozduljatok ki!

Tudom, hogy hideg van és ritkán süt ki a nap, de nem tölthetitek az egész telet a négy fal közé zárva! Szervezzetek közös korcsolyázást a barátokkal vagy a családdal, vegyetek részt egy téli túrán, vagy éppen töltsetek el pár órát egy kellemes fürdőben. Akármit is választotok, törekedjetek az aktív időtöltésre! Ez nemcsak a testeteket, de a lelketeket is feltölti majd.

3. Alkossatok!

Ha végképp nem szeretnétek kimozdulni, akkor legalább otthon foglaljátok el magatokat egy olyan tevékenységekkel, amiben örömötöket lelitek! Rajzoljatok, fessetek, varrjatok, fűzzetek gyöngyöt, főzzetek (miért ne lehetne a főzés is alkotás?!), dekoráljatok vagy végezzetek bármilyen egyéb kreatív tevékenységet! Az eredmény büszkeséggel, maga a tevékenység pedig elégedettséggel tölt majd el titeket.

4. Olvassatok, filmezzetek!

Nagyszerűen kikapcsolódhattok, nem mellesleg elterelhetitek a figyelmeteket a zord télről, ha elmerültök egy jó könyvben, vagy megnéztek egy olyan filmet, ami érzelmileg feltölt titeket. Ha szerettek olvasni, akkor itt az idő: elő a régi klasszikusokat vagy az aktuális könyvújdonságokat és tegyetek ugyanígy a filmekkel is egy finom forró ital társaságában!

5. Nevessetek sokat, egyetek jókat és töltsetek minőségi időt a szeretteinkkel!

Semmiképpen se merüljetek el egyedül a mély letargiában, legalább annyira erőltessétek meg magatokat, hogy némi örömet okozzatok magatoknak! Teremtsetek vidám pillanatokat, hagyjátok egy időre a plusz kilókat és egyetek finomakat, ha pedig lehetséges, tegyétek mindezt a szerelmetekkel, a gyermekeitekkel, a szüleitekkel vagy a barátaitokkal! Töltsétek meg élettel a téli hónapokat, hogy rájöjjetek: nem is annyira tragikus ez az évszak!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Pexels