Elkészült az ínycsiklandó forralt bor, már csak egy meleg takaró és egy lebilincselő könyv hiányzik. Decemberben (is) olyan jó álmodozni a szoba csendjében, a meleg fotelben. Miért ne tennétek ezt a legjobb olvasnivalók társaságában? Ajánlónkban 13 remekül megírt, szórakoztató, rejtélyes, szívderítő és színes könyvújdonságot ajánlunk a figyelmetekbe!

Eimear McBride: Kisbohémek

Athenaeum Kiadó Kft., 3999 Ft

A kiútkereső bohémek világába kalauzol Eimear McBride második kötete, amelyben az írónő egy viharos kapcsolat krónikásaként kamatoztatja fergeteges mesélőkedvét és magával ragadó beszédmódját. Egy tizennyolc éves ír lány, aki nemrégiben érkezett Londonba színinövendéknek, megismerkedik egy nála jóval idősebb férfival, az ismert színésszel. A lány naiv, elbűvöli a nagyvárosi élet, a férfit azonban nem is egy démon kísérti, s félő, hogy ez mindkettejüket a vesztébe sodorja. Az egyetlen évbe sűrített történet szuper kis kalandot tartogat a hideg, téli estékre!

Vrábel Kriszta: 160 grammos szénhidrátdiéta – Villámgyors vacsorák

Central Könyvek, 3900 Ft

Ha a nap végén farkaséhesen ti is a ritkán egészséges gyors- és készételeket választjátok, van egy jó hírünk: legújabb könyvében Vrábel Kriszta 5-30 peres vacsorareceptjeivel, gyakorlati tanácsaival, bevásárlólistáival segít felkészülni az ilyen esetekre úgy, hogy az esti étkezés finom, kiegyensúlyozott, laktató, és ami ennél is fontosabb, villámgyorsan elkészíthető legyen. A krémektől a szendvicseken, tápláló leveseken és salátákon át a komplett főételekig megtaláltok benne mindent, és mint mindig, pontosan kiszámított szénhidrátértékeket is találtok a receptek mellett.

Rachel Kushner: A Mars klub

Athenaeum Kiadó Kft., 3999 Ft

Kushner harmadik, gazdag szövetű regényével bebizonyította, hogy egyike a 21. század nagy amerikai regényíróinak. A Man Booker-díjra jelölt kötet egy nő kisiklott életéről szól napjaink Amerikájában. Romy Hall éppen megkezdi kétszeres életfogytiglani büntetésének letöltését a stanville-i női börtönben, a kaliforniai Central Valley mélyén. A falakon kívül ott a világ, amelytől elválasztották: fiatalkorának San Franciscója, és kisfia, Jackson. Belül pedig ott egy új valóság, amelyben több ezer nő küzd a túléléshez leginkább szükséges dolgokért.

Nagymama naplója

Central Könyvek, 2900 Ft

„Mi mindent adhatunk unokáinknak? Emlékeket, történeteket, képeket, tapasztalatot, mindazt a kincset, amit felhalmoztunk magunkban a hosszú évek során. Hiszen, ha nem adjuk tovább nekik a múltat, amit bizony mi képviselünk a családban, akkor olyanok lesznek, mint egy szép fa – gyökerek nélkül. A legkisebb fuvallat is felborítja őket. De ha érzik, tudják, honnan jöttek, kiktől származnak, milyen volt régen a családjuk, önmagukat és az őket körülvevő világot is jobban értik majd.” V. Kulcsár Ildikó, öt unoka büszke nagymamája a napló egyes témaköreihez szeretettel, humorral és bölcsességgel teli gondolatokat fogalmazott meg. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes!

Samuel Bjork: Őzike

Athenaeum Kiadó Kft., 3699 Ft

Szeretitek a krimiket? Ha a válaszotok igen, akkor érdemes lesz ezt a könyvet mihamarabb beszereznetek! Samuel Bjorköt első krimije, a Magányos utazó tette népszerűvé világszerte. A regényt mintegy harminc országban kiadták. A folytatás, A bagoly röpte szintén sikerkönyv lett. És most itt van az Őzike! Misztikus, rejtélyes és hátborzongató sztori egy nyomozóról, akit egy különös ügy nem hagy nyugodni. A történet karácsony estéjén kezdődik, egy idős férfi vezet a hegyek között. Egyszer csak feltűnik valami az úton a sötétben, a férfinak épphogy sikerül lefékeznie. A kocsi előtt a hófúvásban egy kisfiú áll elkékült szájjal. Őzagancsot visel a fején. Ki kíváncsi a folytatásra?

Mautner Zsófi: Egy év a konyhámban

21. Század Kiadó, 5990 Ft

Megannyi blogbejegyzés, újságcikk és szakácskönyv után Mautner Zsófi ezúttal az életre szóló, kedvenc házi receptjeit rendezte kötetbe. Sok száz étele közül ezek alapján főz a leggyakrabban magának, családjának és barátainak, mostantól pedig ti is megismerhetitek ezeket a személyesen kipróbált és bevált recepteket.

Csillag Lea: Cukorvilág – Szerelem és anyagiasság régen és ma

Athenaeum Kiadó Kft., 3699 Ft

Csillag Lea Cukorvilág című könyve elkalauzol benneteket a török háremekbe, XIV. Lajos idejébe, bemutatja, ki volt a legutolsó magyar kurtizán. A regény történelmi áttekintésen túl bevezet az igazi sugar kapcsolatok rejtelmeibe. De valójában kit nevezünk sugar daddynek és sugar babynek?  Vajon a történelem tényleg ismétli önmagát, és mindig volt olyan szexuális vagy szerelmi kapcsolat, ahol a pénz meghatározó szerepet játszott? Többek között ezekre a kérdésekre is választ találtok a kötetben!

André Aciman: Nyolc fehér éjszaka

Athenaeum Kiadó Kft., 3999 Ft

Egy huszonéves férfi elmegy egy manhattani karácsonyi partira, ahol egy nő csupán annyit mond: „Clara vagyok.” Az elkövetkező hét napon minden este találkoznak, ugyanabban a moziban. A férfi le van nyűgözve, de azért óvatos, lassan halad előre. A Szólíts a neveden című könyv szerzője legújabb kötetében felejthetetlen utazásra invitál egy olyan vidékre, ahol a szenvedély, a félelem, a vágy és a szerelem képes örökre megváltoztatni az életünket. Téli estéken bekuckózáshoz tökéletes!

Kárai Dávid: #Házikoszt – Az otthonfőzés művészete

Central Könyvek, 4690 Ft

Az ízHUSZÁR magazin alapító szerzője újabb receptgyűjteményt kreált, amelyben sietős, de teljes értékű reggelik, csomagolható, szállításkompatibilis ebédek, egyszerűen összedobható kanapévacsorák és stresszmentes ünnepi fogások is helyet kaptak. Több mint 75 új és klasszikus receptet lapozhattok fel, olyanokat, amik egyszerű alapanyagokból állnak össze és gyorsan elkészíthetők. Kezdő konyhatündéreknek is ajánljuk!

Márk Szonja: Kekszek

Boook Kiadó Kft., 3990 Ft

A szerző, Márk Szonja Édesem-sorozatának harmadik része jobbnál jobb (és finomabb) kekszrecepteket tartalmaz. Miért pont a kekszek? Mert ezt az édességet bárki el tudja készíteni: kicsik, nagyok, még nagyobbak, fiúk, lányok, anyukák, apukák, sőt, még az ő apukájuk és anyukájuk is. Nem kell hozzá más, csak egy klassz recept és egy kis önbizalom! Süssetek kekszeket!

Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Central Könyvek, 3290 Ft

Novemberben megjelent Schäffer Erzsébet első regénye, az Ezüstróka. Ami valójában nem más, mint egy magyar lány, Balyi Laura odüsszeiája. De a könyv nem csupán egy kalandos életutat mesél el, végigkövethetitek azt, hogyan nő fel egy ember önmagához. A csodálatos Lora ma hetvennyolc éves. Vallomása nem is emlékezés, inkább valami emlékfolyam, ami kiárad belőle és teljesen beszippantja az olvasót.

Vass Virág: Az örökké rövid története

Central Könyvek, 3990 Ft

A Nők Lapja szerzője újabb fantasztikusan megírt és lebilincselő történettel rukkolt elő, amelyet a Kádár-korszak egyik legsikeresebb manökenjének rendkívüli életútja ihletett, amelyet beárnyékolt a történelem és a hidegháború komor valósága. A fordulatos regény bepillantást enged a ’70-es, ’80-as évek szocialista és nemzetközi divatvilágának kulisszatitkaiba, Budapest, Párizs és New York pezsgő mindennapjaiba.

Szabó Magda: Csigaház

Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 3490 Ft

Korábban már írtunk arról, hogy nemrég új kéziratra bukkantak Szabó Magda hagyatékában. Ez a Csigaház története, ami már egy vadiúj kötetként is elérhető! Az 1944-ben megírt történet némiképp módosítja Szabó Magda életrajzát, ugyanis ezidáig az irodalmárok és olvasók is úgy hitték, hogy a neves író költőként kezdte a pályafutását. A Csigaház című kisregény egy lányról szól, aki hátrahagyva korábbi életét egy bécsi panzióba menekül, ám a kezdeti nyugalom után itt is veszedelmes viszonyok kezdődnek. Az izgalmas történetet minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették.

Szederkényi Olga: És boldogan éltek? – Mesehősnők utóélete

Cser Könyvkiadó Kft, 3995 Ft

Gondoltatok már arra, hogy vajon mi történt gyerekkorunk mesehősnőivel, miután jól ismert kalandjaik véget értek? Tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak? Mi történt például Piroskával, miután kiszabadult a farkas gyomrából? Vagy milyen élete lett Hamupipőkének, miután férjhez ment a herceghez? Tizenhat neves, kortárs írónő folytatja kedvenc mesehőseink történetét! A szerzők között ott van például: Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi és Ugron Zsolna is! Ahol a gyermekmesék véget érnek, ott kezdődnek a felnőttmesék! Állítják a neves szerzők.

Sabrina Ghayour: Az ezeregy éjszaka ízei

Bookline Könyvek, 6500 Ft

Ha egy ételnek perzsa, török vagy arab neve van, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy azt biztosan nagyon nehéz elkészíteni. Igaz? Pedig egyáltalán nem és ezt Sabrina Ghayour be is bizonyítja kötetében! A közel-keleti konyhaművészet egyszerű és elérhető, az ételek elkészítésében pedig a legtöbbször semmi nehézség sincs. A könyvben 100 modern és könnyen elkészíthető ételt találtok a Földközi-tenger déli és keleti partvidékéről! Jó főzőcskézést!

Összeállította: D. E., S. R.

Nyitókép: Thinkstock