Jó hír a rajongóknak: eddig ismeretlen Szabó Magda kézirat látott napvilágot

Irodalmi szenzációnak számít, hogy egy teljesen új regény kézirata került elő a híres magyar írónő hagyatékából. A Szabó Magda-könyvek szerkesztője véletlenül akadt rá az 1944-es történetre, ami nemcsak egy friss és izgalmas olvasnivaló élményét adja, de a szerző eddig ismert életművét is átírja.

Két füzet is napvilágra került Szabó Magda hagyatékából, amelyek egy kisregényt foglalnak magukba. A cím, a dátum és a monogram is jól látható azon fotón, amit a kéziratról készítettek, és amelyről az elmúlt hét évtizedben senki sem tudott. Jolsvai Júlia, a Jaffa Kiadó fő-, valamint a Szabó Magda-sorozat szerkesztője bukkant rá a kincsre, miközben fotókat keresett az írónő hátrahagyott örökségében a Gurul a sok-sok pillanat című képes kiadványhoz. A történet érdekessége az, hogy eddig úgy tudtuk, Szabó Magda költőként kezdte irodalmi pályafutását. A talált regény viszont három évvel az első verseskötet előtt született meg. Tehát az, hogy a szerzőnő csak az 1950-es években kezdett el regényeket írni, úgy tűnik, hamis feltételezés volt. A megkerült művel ugyanis bizonyossá vált, hogy valójában a Csigaház az írónő első prózai műve.

Az értékes füzetekre rátaláló Jolsvai Júlia szerint eddig azért fedte homály a könyvet, mert Szabó Magda olyan termékeny író volt, hogy mindig csak az éppen aktuális munkáira koncentrált. Az viszont, hogy ilyen szépen megőrizte a történet kéziratát, arra utal, hogy szerette volna egy nap megjelentetni azt. Ezt a tényt tovább erősíti az örökös meglátása is, aki szerint, amit az írónő nem akart megtartani, azt egyszerűen megsemmisítette.

Különleges kincs ez a kézirat, mert az írónő többnyire csak írásainak gépelt változatait őrizte meg. Az ebből készült kötetbe ezért például bekerült néhány eredeti és kézzel írt oldal is, amelyben jól láthatóak a kisebb javítások, áthúzások:

A történetről:

A Csigaház című regény 1939-ben, Bécsben játszódik, pontosan az Anschluss utáni időszakban. A mű önéletrajzi élményen alapul, mint oly sok Szabó Magda-regény. Az egész történet a címmel azonos panzióban játszódik, amelyben megismerhetjük a ház lakóinak különleges viszonyát, továbbá kusza szerelmi szálaikat. Főhősünk Júlia, a fiatal nő, aki azért került a panzióba, mert elmenekült otthonról. Egy kellemetlen élményben volt része: rajtakapta mostohaanyját a szeretőjével, aki történetesen az édesapja egyik barátja volt. A lány azért is hagyta el a szülői házat, mert titokban gyengéd érzelmeket táplált a család barátja iránt. Júlia számára a Csigaház menedék, ahol nyugalmat szeretne találni, azt viszont nem is sejti, hogy itt is számos bonyodalom és szerelmi háromszög bolygatja majd fel a mindennapok megszokott rendjét. Ha ez még nem lenne elég, a politikai helyzet is meglehetősen nyugtalanító, a németek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a lakók felé, a háború fenyegető árnyéka pedig szinte egész Európát beborítja…

A szerelmi és politikai szálak összefonódását bemutató kisregény feltehetően Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásának élményein alapul. A Csigaház nemcsak egy nagyszerű könyv, de egy olyan mű is , aminek papírra vetése során maga a regényíró is megszületett. A mű rengeteg érzést és hangulatot sűrít egybe, amelyben egyértelműen megtalálhatóak Szabó Magda írásművészetének legjellemzőbb jegyei: a nagyszerű megfigyelőképesség, az éleslátás, valamint a kivételes ábrázolókészség. Nem véletlen, hogy a Csigaház igazi irodalmi szenzáció és egyben felfedezés.

A hagyaték óriási, így az még bőven tartogathat meglepetéseket. Mi csak remélni tudjuk, hogy hasonlókat, mint ez a kézirat! :)

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest

A kézirat fotója: 24.hu