5 felejthetetlen Szabó Magda-könyv, amit meg is filmesítettek

Sokunk legkedvesebb írónőjének regényei a legtöbbet fordított művek közé tartoznak, számos nyelven megjelentek az évek során, ezen felül jó pár filmes adaptáció is készült belőlük. Papp Gábor Zsigmond legújabb dokumentumfilmje, a Szabó Magda világsikere, többek között ennek apropóján született, és legnagyobb örömünkre szeptember 9-éig online is megtekinthető. Ebből az alkalomból válogattunk kedvenc megfilmesített Szabó Magda-regényeink közül.

Az ajtó

Jaffa Kiadó

Alapmű az írónőtől Az ajtó, melyben Szeredás Emerenc, a meglehetősen különc és erkölcseiben megingathatatlan asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz. Kettejük különleges kapcsolata határozza meg a regényt, valamint egy nagyon is szimbolikus kép: a zárt ajtó, amelyet talán nem is lehet kinyitni. A külföldön is nagy népszerűségnek örvendő könyvből 2012-ben, Szabó István rendezésében, Martina Gedeck és Helen Mirren főszereplésével készült film. Fantasztikus mozi lett, ha még nem láttátok volna, nézzétek meg!

Abigél

Móra Könyvkiadó

Ki ne venné újra és újra szívesen a kezébe a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusát, amelyben Vitay Georginát és a szigorú leányintézet életét is megismerhettük. Izgalmas és tanulságos történet, melyben megjelenik a barátság, a felnőtté válás nehézsége és egy naiv diáklegenda is. A regényből 1978-ban készült több részes filmváltozat, amelynek forgatókönyvét is Szabó Magda írta. Mi már nagyon sokszor láttuk.

Régimódi történet

Jaffa Kiadó

A nagy magyar családregényben az Anselmus és Jablonczay família több nemzedékének krónikáját olvashattuk végig. A könyv egy régimódi és letűnt világot idéz, melyet az írónő személyes indíttatásból alkotott meg. Édesanyja halála után ugyanis úgy érezte, sok titkot és történetet kell még megtudnia róla, így aztán rokonok elbeszéléseiből, anyakönyvi kivonatokból, naplójegyzetekből, fényképalbumokból és gyerekkori emlékeiből szedegette össze a múlt darabkáit, hogy végül megírja a Régimódi történetet. A különleges regényből 2006-ban Bereményi Géza készített filmet.

Tündér Lala

Móra Könyvkiadó

Az egyik legjobb ifjúsági regény is bekerült a megfilmesített művek közé, Katkics Ilona 1981-ben keltette életre a kedves tündérfiút. Lala különös teremtmény, emberszívvel született tündér, aki inkább a halandók életét választja, hogy megmenthesse szeretett édesanyját, Írisz királynőt egy boldogtalan házasságtól, és népét egy zsarnoktól. A történet nem csak meseként állja meg helyét, komoly kérdésekre is keresi a választ: vajon hogy hat ránk a boldogtalanság, a félelem és a hazugság?

A Danaida

Jaffa Kiadó

A Danaida Szabó Magda lenyűgöző, lélektani pontossággal megírt fejlődésregénye, de egyben figyelmeztetés is mindazoknak, akik kényelmességből, vagy ha úgy tetszik, nemtörődömségből semmit sem tesznek önmagukért és a világért. A regényben Csándy Katalin sorsát követhetjük nyomon, aki hiába jó szándékú és lelkiismeretes nő, nem találja a helyét a világban. Nem is csoda, hiszen mindentől elzárkózva él, csak magára és szűk környezetére figyel, és ezzel szinte beleveszik a hétköznapok kicsinyes gondjaiba. Vajon van innét kiút, vagy egyszerűen csak kifolyik az élet és sorsának irányítása a kezei közül? A napjainkban is aktuális témát 1971-ben dolgozta fel Zsurzs Éva film formájában.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest

Képek: a kiadók oldalairól