Sokan törekszünk az egészséges életmódra és arra is, hogy a pénztárcánk tartalmának megfelelően szerezzük be az élelmiszereket. Nincs könnyű dolgunk, amikor beszabadulunk egy nagyobb boltba, vannak azonban olyan módszerek, amikkel kifejezetten költséghatékonyak lehetünk.

Készételek helyett főzzünk magunknak!

Mindent összevetve sokkal olcsóbb és egészségesebb, ha főzünk magunkra és a családunkra. Arról nem is beszélve, hogy több adagot arányaiban olcsóbban állíthatunk elő.

Fagyasztott zöldségek nagy mennyiségben

Tudjuk, hogy egészségesebb friss zöldségeket fogyasztani, de van, amikor jobban megéri nagyobb tételben és fagyasztva beszerezni például a főzeléknek valót. Cukorborsót, zöldbabot, sőt karfiolt is vásárolhatunk ilyen formában.

Hús helyett fehérje és rost

Nem feltétlenül tanácsos minden nap húst enni, és ezt most nem az anyagiak miatt mondjuk. Érdemes lehet vegetáriánus napokat beiktatni a heteinkbe, ezzel egyrészt kicsit könnyíthetünk a szervezetünkön, másrészt az alternatív élelmiszerekkel (tofu, szója, zöldségfasírt) extra fehérjét és rostot is bevihetünk.

Fóliázott gyümölcs helyett irány a piac!

Az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök nem érik meg annyira az árukat, mint a kilós társaik, további előny, hogy ez utóbbi esetén szabadon válogathatunk, tehát esélyünk van arra, hogy jobb minőségű termékeket vásárolunk majd. Ha egy termelői piacon tesszük mindezt, akkor még a hazai gazdákat is támogathatjuk.

Szupermarket helyett helyi boltok

Nagyon csábítóak az óriási bevásárlóközpontok, ahol akkora a választék, hogy azt sem tudjuk, mit válasszunk, de nem feltétlenül kifizetődő csak ezekre korlátozni az élelmiszerek beszerzését. Érdemes lehet helyi üzleteket is felkeresni, ezekben pedig akár még igazi specialitásokra is lelhetünk.

Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű

Hiába drágább egy teljes kiőrlésű kenyér, ha azt nézzük, hogy sokkal tartalmasabb, mint fehér társa, akkor hosszútávon jobban megéri ebből vásárolni. Gazdag rosttartalmának köszönhetően hosszabb ideig látja el a szervezetünket, így elég, ha töredékét fogyasztjuk a megszokott mennyiségnek.

Trükközés a húsáruval

Ha éppen a hó végén járunk és nagyon meg kell néznünk az árakat, akkor válasszunk olyan húst, ami kicsit olcsóbb, mint a többi. Például csirkemell helyett combot vagy szárnyat, marhahús helyett pedig inkább sertést. Sok kicsi sokra megy.

Változtassuk meg a tárolási szokásainkat!

Nem szükséges hatalmas edényekben felhalmozni az élelmiszert otthon. Szerezzünk be pár apróbb dobozt és kosarat, majd törekedjünk arra, hogy amik ezekben vannak, még a szavatossági időn belül elfogyjanak. Ezzel a módszerrel sokat tanulhatunk a saját igényeinkről is.

Cseréljük az üdítőt vízre!

Busás ára van egy palackozott üdítőitalnak, az édes folyadékok negatív egészségügyi hatásairól már nem is beszélve. Válasszuk inkább az ásványvizet, vagy ha jó minőségű a csapvizünk, igyunk abból! Elképesztő összegeket spórolhatunk meg így.

Csak mértékkel!

Egy-egy vásárlás alkalmával – főleg, ha éppen éhesek vagyunk – könnyen elveszthetjük a kontrollt. Minden, ami szem szájnak ingere előttünk van, így aztán nem nehéz extra mennyiségű és felesleges élelmiszert felhalmozni. Gondoljunk mindig arra, hogy heti szinten mennyi ételt fogyasztunk el és kalkuláljunk ezzel a mértékkel!

Szeletelt helyett tömböt

Nagyon gusztusosak a szeletelt sonkák és sajtok, de ha jobban belegondolunk, hamar rájöhetünk, hogy a mennyiség helyett a csomagolást fizetjük meg. Vegyünk inkább egész sajtot és rúd szalámit, ezzel sokat takaríthatunk meg.

Előtérben a szezonális ételek

Igyekezzünk az évszaknak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket megvásárolni, ezzel nemcsak sok pénzt spórolhatunk, de a szervezetünk aktuális igényeit is kiszolgálhatjuk.

A köret is számít

Sok divatos köretnek való létezik manapság (quinoa, basmati rizs, köles) , amik bár egészségesek és nagyon finomak, költségesebbek, mint például a hagyományos rizs, a bulgur vagy a hajdina. Ezzel is érdemes lehet trükközni!

Készítsük el otthon az ebédet!

Nem is gondolnánk, hogy mennyi pénzt spórolhatunk meg azzal, ha nem a munkahelyi büfében ebédelünk, hanem otthonról viszünk ételt magunknak. Csak számoljuk ki egy heti menü árát, majd vessük össze azzal, hogy ebből mit és mennyit tudnánk főzni a saját konyhánkban.

Nem a márka teszi…

Manapság ugyanabból a termékből többféle is elérhető a boltokban, a több évtizede népszerű márkáktól egészen a kevésbé ismertekig. Fontos tudnunk, hogy ezek az élelmiszerek is lehetnek jó minőségűek, éppen ezért választhatjuk őket, főleg, hogy olykor fele, sőt harmad annyit kell fizetnünk értük. Megéri, ugye?

Nyitókép: Pixabay