A minap elhatároztam, hogy csatlakozom egy karácsonyi gyűjtőakcióhoz, aminek kapcsán három dobozra való adományt is összekészítettem. Miközben csomagoltam, arra gondoltam, hogy miért csak az ünnepek táján gondolunk a rászorulókra? Miért nem adunk az év többi részében is? Légrádi Júlia minden hónapra ajánl egy-egy jó cselekedetet.

Januárban gondoljunk azokra, akik fáznak!

Az év első hónapjában, amikor az időjárás nagyon zord, jussanak eszünkbe azok, akiknek nincs módjuk vastag pulóvert és kabátot vásárolni. Túrjatok jó mélyen bele a szekrényetekbe – netán a padlástérben található dobozokba -, és a helyi családsegítő központon keresztül juttassatok el pár meleg holmit a rászorulóknak!

Februárban segítsünk az ételosztásban!

Sokan élnek az utcán, és még ennél is többen szorulnak rá a meleg ételre a tél kellős közepén. Akár önkéntes munkával, akár az ételekhez szükséges alapanyagokkal, de mi is tehetünk ezekért az emberekért. A főváros 7. és 8. kerületében, Makón, Székesfehérváron és Pécsett például a Heti Betevő Egyesület akcióihoz is csatlakozhattok!

Márciusban látogassunk el egy adományboltba!

Számos adománybolt létezik, ahova bárki beviheti a már nem használt, de még jó állapotú ruháit, könyveit, dísz- és egyéb használati tárgyait. Jó érzés ilyen formában adományozni, hiszen biztosan tudhatjuk, hogy ezek a holmik olyan emberekhez kerülnek majd, akiknek valóban szükségük van rá. Én évente legalább kétszer szanálok egy nagyot otthon, az így kiválogatott, számomra feleslegessé vált dolgokat pedig előszeretettel viszem be a budapesti SZIA Adományboltba, ahol ezeket jelképes összegért bárki megvásárolhatja. Adjatok ilyen formában is!

Áprilisban szedjünk szemetet!

Ebben a hónapban van a Föld napja, amely esemény a természeti környezetünk megóvására hívja fel a figyelmet. Ennek kapcsán, és persze az egyre tavasziasabb időjáráson felbuzdulva csatlakozzatok egy helyi szervezethez, és tegyetek együtt a környezetetekért! Ha jobban szeretnétek egyedül, netán szűk baráti körben szemetet szedni, akkor pedig válasszátok a ploggingot, azaz a szemétszedő kocogást!

Májusban tegyünk valamit a rászoruló családokért!

Májusban csatlakozzunk a család nemzetközi napjához, és adományozzunk a rászoruló családoknak! Keressétek fel a lakóhelyeteken található családsegítő központot, és érdeklődjetek, milyen módon járulhattok hozzá a nehéz körülmények között élők mindennapjaihoz. Akár tárgyi adománnyal, akár önkéntes munkával, de ti is tehettek értük valamit!

Júniusban a környezetvédelemé a főszerep!

Ismét egy világnaphoz, ezúttal a környezetvédelmi világnaphoz szeretnénk csatlakozni. Ti is tehettek a környezetszennyezés ellen, sőt voksolhattok az energiatakarékos megoldások mellett! Csatlakozzatok szemétszedő-, vagy a műanyagmentességet hirdető kezdeményezésekhez, de figyeljetek oda a saját szokásaitokra is!

Júliusban osszunk ivóvizet!

A nyár közepén tombol a hőség, éppen ezért a legtöbb nagyvárosban, de még a vízpartokon is gyakran osztanak vizet a járókelőknek, a munkába sietőknek, a tavak mellett pedig a pihenőknek. Próbáljátok ki a jótékonykodást ilyen módon is és biztassatok mindenkit a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra! Mi mással is segíthetnétek kánikula idején a legjobban?!

Augusztusban a hontalan állatok kerüljenek a középpontba!

A hontalan állatok világnapjának havában jussanak eszünkbe a háziállatok! Ha egy kóbor kutyát vagy macskát láttok, próbáljatok meg tenni azért, hogy a lehető legjobb helyre kerüljön a pórul járt teremtmény! De ha igazán bátrak vagytok, akkor akár örökbe is fogadhattok egy otthontalan jószágot. Korábbi cikkünkben 5 hazai örökbefogadó helyet is ajánlottunk a téma kapcsán.

Szeptemberben gondoljunk a legkisebbekre!

Az iskolakezdés idején nagyon sokat segíthetünk a rászoruló gyermekeknek! Iskolaszerek, ruházati- és egyéb használati cikkek adományozásával rengeteg család és egyben nebuló évkezdését könnyíthetitek meg. Figyeljétek már augusztus vége felé az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! elnevezésű akcióját és adományozhattok pénzösszeget vagy iskolaszereket!

Októberben segítsünk az idős embereknek és a gyengénlátóknak!

Ne feledkezzünk meg az idősekről, sőt az október 15-ei vakok és gyengénlátók nemzetközi napja kapcsán a látássérült embertársainkról sem! Számos idősek otthonában segíthettek a következő módon: meglátogathattok olyan embereket, akiknek csupán beszélgetésre, közös játékra (kártya, sakk), felolvasásra, netán egy kellemes sétára van szükségük. A Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonában például önkéntes program is működik, így akár ti is jótékonykodhattok az előbb felsorolt módokon. A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületénél pedig hangoskönyv felolvasók is lehettek! Járuljatok hozzá ahhoz, hogy a látássérülteknek is része legyen az olvasás élményében!

Novemberben adjunk vért!

Az év utolsó előtti hónapjában, pontosan november 27-én van a véradók napja, itt az ideje, hogy ilyen módon is adományozzunk. Ezen a napon országszerte több tucat városban szervez véradást a Magyar Vöröskereszt, ti is könnyen csatlakozhattok majd valamelyik akcióhoz!

Decemberben segítsünk a fogyatékkal élőknek!

Habár az év utolsó hónapjában, az ünnepekhez közeledve többet és többször adományozunk, de jó, ha a rászorulók, otthontalanok és nehéz körülmények között élő gyermekek mellett gondolunk a fogyatékkal élőkre is. December 3-án, vagyis a világnapon, de az azt követő hetekben se feledkezzetek meg róluk! A Kézenfogva Alapítványon keresztül pénzösszeggel és önkéntes munkával is segíthettek!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock