5 hely az országban, ahol hontalan állatokat fogadhatunk örökbe

Augusztus 16. 1992 óta a hontalan állatok világnapja. Az Egyesült Államokból induló kezdeményezés lényege, hogy felhívják a figyelmet a kóbor, otthontalan állatok problémájára és a lehetséges megoldásokra. Ezen a napon mi is ezt tesszük, ezért olyan helyeket és kezdeményezéseket gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével ti is örökbe fogadhattok.

Ebremény Kutyavédő Egyesület

A 2008-ban megalakult fővárosi egyesület azért jött létre, hogy közös összefogással egy jobb életet és világot teremtsen az otthontalan kutyáknak. Sok olyan állat – az utóbbi években már cicák is – került és kerül ma is az egyesülethez, akik valamilyen téren problémásak. Éppen ezért szeretnének nekik türelmes, gondoskodó gazdikat találni a jövőben. Amíg ez nem következik be, lelkes önkéntesek vigyáznak saját otthonukban a jószágokra – tudtuk meg egy önkéntesként dolgozó kolléganőnktől, aki jelenleg is otthont ad egy tüneményes kölyökkutyának. Ha kipróbálnátok magatokat ideiglenes gazdiként, kattintsatok az Ebremény Egyesület weboldalára!

Noé Állatotthon Alapítvány

A Budapest legnagyobb állatotthonaként ismert Noé 1992 óta segíti a bajba jutott állatok mentését. Hatalmas menhelyükön több ezer teremtés, kutyák, cicák, malacok, kecskék, juhok, nyuszik, tengerimalacok és még sorolhatnánk, milyen sokféle állat lelt átmeneti vagy sok esetben állandó otthonra. A helyet két lelkes fiatal hozta létre még a kilencvenes években, akik egy olyan világról álmodtak, ahol minden állatnak joga van az élethez, és mindenki kaphat egy második esélyt. Nekik pénzbeli adománnyal és örökbefogadással is segíthettek. Részletek a Noé Állatotthon oldalán.

Vigyél Haza Alapítvány

Szintén fővárosi az az alapítvány, ahol adónk 1%-án túl örökbefogadással is tehetünk a kutyák jobblétéért. A szervezet 10 éve dolgozik a sérült állatok gyógyításán, örökbefogadási esélyeik növelésén. A kuratórium tagjai mellett – akik között olyan ismert emberek is vannak, mint Novák Péter – számos önkéntes is része a csapatnak, akik elkötelezettségüknek és az állatok szeretetének köszönhetően lelkesen végzik munkájukat. Az alapítványhoz folyamatosan lehet jelentkezni önkéntesnek, de ideiglenes befogadónak és természetesen örökbefogadónak is. Ha ti is hazavinnétek egy árva kutyust, keressétek fel, és tájékozódjatok a Vigyél Haza Alapítvány oldalán!

HEROSZ – Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület

A budapesti központú és több vidéki menhellyel is rendelkező (Székesfehérvári Állatotthon, Szentesi Állatmenhely, Kiskunfélegyházi Állatmenhely, Ózdi Állatmenhely, Mohácsi Állatmenhely) egyesület az állatvédelmi problémák megoldására jött létre. Az egyesület célja, hogy csökkentse a kóbor állatok számát, toleranciára neveljen az élőlényekkel szemben, felelősségérzetet alakítson ki a környezetünkkel és az állattartási kultúrával szemben. A HEROSZ weboldalán menhelyenként kereshettek rá a gazdátlan kedvencekre.

Minden kutyának kell egy jó meló kezdeményezés

Különleges kezdeményezéssel állt elő a Telenor és a Fogadjörökbe Alapítvány együttműködéséből született Álláskereső Kutyusok. A Minden kutyának kell egy jó meló fantázianévvel ellátott projekt célja, hogy a menhelyi kutyák – akárcsak amikor egy álláskereső hirdetést feladunk és várjuk a jelentkezőket – gazdát találhassanak. A végleges és ideiglenes örökbefogadásra váró kutyusok pontosan húszan vannak, az ő fényképes önéletrajzukat az Álláskereső kutyusok Facebook-oldalán tekinthetitek meg.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock