Természetbarát megoldásokkal mi magunk is tehetünk a műanyag felhalmozódása és a környezetszennyezés ellen. A műanyagmentes július alkalmából alternatív ötletek mutatunk a nejlonzacskók helyettesítésére.

A műanyagszennyezés egyik legfőbb okozója az eldobható műanyag zacskó, amit a bevásárlás során, a konyhában, a tízórai és ebéd csomagolásakor, de még utazáskor is használunk. Egyértelműen az életünk része, ha visszagondolunk, meg sem tudjuk mondani, hány darabot pazaroltunk el belőle az évek során. És vajon hányszor használtuk indokolatlanul? Mennyiszer dobtuk a szemetesbe akár egy használat után is? És ezalatt hányszor gondoltunk bele abba, hogy hol fognak kikötni ezek a műanyagok?

Szatyor másképp

A legtöbb boltban műanyag szatyorba pakoljuk (sokan már papírba) a megvásárolt élelmiszert, így egy hét alatt akár többet is felhalmozhatunk belőlük. Ezeket jó eséllyel felhasználjuk még legalább egyszer valami másra, de ez a végeredményen nem változtat: tucatnyi műanyag zacskót juttatunk a környezetünkbe. A legjobb megoldás – a papírtáskák mellett – a textilből készült szatyrok használata. Ezeknek nincs nagy súlyuk, ezért érdemes a táskánkban mindig magunknál tartani egyet, így még ha váratlanul is kell vásárolnunk, lesz mibe pakolni. Nem nagy erőfeszítés, csak egy kis odafigyelés szükséges hozzá.

Nejlon szendvicszacskó helyett

Használjunk papírzacskót! Zöldboltokban könnyen beszerezhetjük őket nagyobb kiszerelésben. Nagyon praktikusak, hiszen lebomló anyagból készülnek, így a reggeli szendvics elfogyasztása után bele is dobhatjuk a papírhulladéknak szánt gyűjtőbe. De ennél is jobb megoldás az újraszalvéta, ami mosható, így szinte korlátlan ideig használható.

Ételtárolás ügyesen

A műanyag helyett válasszuk tárolásra az üveget (ebben újra is melegíthetjük az ételeket, ha nem rendelkeznek fém résszel), rozsdamentes acélból készült edényeket (ezek kiválóak például a hűtőben és a fagyasztóban egyaránt) vagy befőttes üvegeket (magvak, liszt, cukor, de még saláták tárolására is sokkal alkalmasabbak, mint a műanyag dobozok).

A piacon és a pékségben

Mindannyian járunk kisebb-nagyobb piacokra, ahol kedvünkre válogathatunk a friss zöldség- és gyümölcsáruból. Ahhoz, hogy megelőzzük a zacskóhalmok hazahordását, válasszuk a textilzsákokat! Zöldboltokban, de még  egyszerű hobbiboltokban is beszerezhetünk pár, a szájánál összehúzható zsákocskát, amibe belepakolhatjuk a megvásárolt termékeket. Ugyanígy reggel a pékségben is mondjunk nemet a nejlonra! Jelezzük előre az árusnak, hogy nem kérünk műanyagot, saját zacskóba tennénk a terméket. 

A heti bevásárlás során

Az előző módszert akár a bevásárlóközpontban is alkalmazhatjuk. A zöldségek és gyümölcsök lemérésénél ugyan ki kell pakolnunk a termékeket, de ezzel a tudatossággal szeméttől kímélhetjük meg a Földet. Ha esetleg egyéb dolgokat (ruhanemű, kozmetikum, dekorációs elemek, könyv) vásárolunk akkor is válasszuk a textilszatyrokat! Sok üzletben plusz összeget kell fizetnünk egy műanyag zacskóért, pont ezért meg is kérdezik az eladók, hogy kérünk-e belőle. Ne kérjünk!

Mi legyen az alufóliával és a folpackkal?

Használjunk méhviaszos textil szalvétát! Csomagolhatunk bele élelmiszert, lefedhetünk akár egy tál salátát is velük, hiszen a viasznak köszönhetően nemcsak jó fedést, de szavatosságot is biztosítanak. Műanyag tető helyett a hűtőben is megállják a helyüket – ugyanígy a mosható hűtősapka – de csomagolhatunk bele reggelit vagy tízórait is. Egy dologra azért figyeljünk: a méhviasz a melegben megolvadhat, ezért ilyenkor egyszerű textil szalvétában szállítsuk például a szendvicsünket! A textilszalvéták manapság egyáltalán nem mondhatók cikinek, sőt, egyre több gyártó kifejezetten izgalmas mintákkal és formákkal dolgozik, így amellett, hogy környezettudatos viselkedést tanúsítunk, még divatosak is lehetünk.

Nyitókép: Thinkstock