Üzenet a fázósoknak: 11 magyarázat is van az örökös fagyoskodásunkra

Te még akkor is nagykabátot viselsz, amikor a többiek csak egy lenge pólót? Állandó harcban állsz azokkal, akik lecsavarják a termosztátot? Folyton rád nyitják az ablakot, pedig szinte vacogsz? Legszívesebben le sem vennéd a sálad a munkahelyre érkezve? Hidd el, nem te vagy az egyetlen, aki ezekkel a problémákkal küzd. Üdv a fázósok klubjában!

hideg idő

Lehet rajtunk a legvastagabb zsenília zokni, akkor is majd megfagyunk, és mindig olyan hidegek a lábaink, mint a jégcsapok. Mindegy, hogy két pulóver van rajtunk, mi akkor is úgy érezzük, mintha bent a lakásban mínusz fokok tombolnának. A többiek pedig folyton a fejünkhöz vágják, hogy “Nem igaz, hogy folyton fázol, ez nem normális dolog.” Tényleg nem az, de egy amerikai online magazin a napokban összegyűjtötte, hogy milyen problémák állhatnak a folytonos didergés mögött. Íme:

1. A pajzsmirigynél van a hiba

A fagyoskodást okozhatja például a pajzsmirigy alulműködése is, mivel ez a mirigy a felelős számos, a szervezetben lezajló metabolikus folyamatért, így például a test hőmérsékletszabályozásért is. Az alulműködés során az anyagcserénk lelassul, ami hidegérzetet, hidegrázást eredményez.

2. Szaladnak az évek

Ahogy öregszünk, úgy egyre lassul az anyagcserénk is, aminek következtében többször előfordul, hogy rázza az embert a hideg.

3. Étkezési zavar is okozhatja

Táplálkozási szakemberek szerint ez a probléma sokkal gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akik túlnyomórészt könnyű ételeket fogyasztanak, mint például leveseket vagy salátákat. Szerintük levesek helyett érdemes lenne az ilyen típusú személyeknek sokkal változatosabbá tenni az étrendjüket, például smoothie-kal vagy párolt zöldségekkel.

4. Rossz vér

A vashiányos vérszegénység azért rossz, mert a szervezetben folyamatosan csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelynek egyik tünete a gyakori didergés. Vérszegénységre utaló jelek továbbá: a fáradtság, a szédülés, a légszomj vagy a szapora szívverés.

5. Terhesség

A kismamáknál gyakran jelentkezik vérszegénység a terhesség során, és rossz vérkeringés is előfordulhat, amelynek hatására hidegnek érzik a lábaikat és a kezüket.

6. Kevés a folyadékbevitel

Ha túl kevés vizet fogyasztunk lelassul az anyagcserénk. A lassú anyagcsere pedig egyenlő a vacogással. Igyatok!

7. A hormonok játéka

A menstruációs ciklustól, a hormonjainktól is változhat a testhőmérsékletünk. A férfiaknál a magasabb tesztoszterinszintnek köszönhetően ritkábban jelentkezik ez a probléma.

8. A nők egyébként is “hidegebbek”

Az Utah Egyetemen nemrégiben végzett kutatásból kiderült, hogy a nők sokkal fázósabbak, mint a férfiak. Ez azért lehet, mert nálunk sokkal gyakoribb a vérszegénység előfordulásának a lehetősége és gyakoribb a pajzsmirigy alulműködés is. Hát persze. Ebben mi vezetünk.

9. Keringési zavarok

Érdemes komolyan venni a tünetet, ha csak a kezünk és a lábunk fázik folyton, mert ez krónikus vérkeringési problémára is utalhat, amely megakadályozza a vér végtagokba való áramlását.

10. A szorongás is lehet magyarázat

Itt a bizonyíték arra, hogy a lelkiállapotunk milyen nagy hatással van a testi egészségünkre! Nem véletlenül használják a kifejezést: Megfagy a vér az ereiben. Amikor pánikba esünk, vagy valami miatt nagyon izgulunk úrrá lesz rajtunk a szorongás. Ilyenkor a vérkeringés is lelassul és fázunk.

11. Alacsony testtömeg-index

Az izmok metabolikusan aktívabbak, így nagyobb hőt termelnek. A szervezetben lerakódott zsír éppen az ellenkezőjét teszi. A fogyókúrákkal is vigyáznunk kell, mert a gyors fogyás vagy a túlzott diéta is okozhatja ezt a kellemetlen tünetet.

Szöveg: D. E.
Fotó: Thinkstock

(huffpost.com)