Télen valószínűleg mindannyian elengedjük kicsit magunkat és kevesebb időt fordítunk a testmozgásra. Ennek ellenére szeretnénk egészségesek maradni, bár a közelgő ünnep és a nem éppen kalóriaszegény fogások kereszttüzében nincs könnyű dolgunk. Nyolc életmód tippet azért mégiscsak tudunk ajánlani nektek. Légrádi Júlia írása.

Az egészségünkre és az életmódunkra nemcsak a sporttal, de megannyi apró trükkel is odafigyelhetünk. Személy szerint a mértékletesség híve vagyok, de arra is odafigyelek például, hogy mit, mivel és leginkább mikor eszem. Kerülöm a cukros italokat, továbbá igyekszem a napi ajánlott folyadékmennyiséget víz formájában bevinni a szervezetembe. Így a téli időszakot általában egész jól megúszom. Bár bevallom, egy-két kiló azért rám is felkúszik a legnassolósabb szezonban…

Trükkök, amiktől jobban érezhetitek magatokat a mozgáshiányos hónapokban is:

Lassítsatok le!

Akármit teszünk a nap során, azt többnyire gyorsan tesszük. Nem tudunk megállni, amit egyaránt köszönhetünk a teendők sokaságának és az életritmusunk elképesztő felgyorsulásának. Legalább akkor lassítsunk és szálljunk ki a mókuskerékből, amikor eszünk! Nálam az étkezés – leginkább a vacsora – olyan akár egy rítus: megpihenek és örülök a finom ételnek. Tegyétek ti is különlegessé, sőt pihentetővé az étkezéseket!

Teremtsetek nyugodt környezetet az étkezésekhez!

A fenti gyakorlat megvalósulásához nem árt kialakítani egy nyugodt közeget is. Ha napközben nincs lehetőségetek ilyesmire, akkor próbáljátok meg a reggelik és az esti étkezések alkalmával megteremteni ezt. Hogy mi kell hozzá?! Nekem például az, hogy kiűzzem a fejemből a feladatok sokaságának még a gondolatát is, és a stresszt egy lazább hangulatra cseréljem. Amikor hazaérek a munkából egy forró zuhannyal váltok át ebbe az állapotba.

A kevesebb néha több

Egy-egy fárasztó és hosszú nap után hajlamosak lehetünk korgó gyomorral rávetni magunkat a hűtőre, és az egész napos önmegtartóztatást egy hatalmas lakomába fojtani. Ezzel viszont csak árthatunk a szervezetünknek. Figyeljétek a testetek jelzéseit és inkább egyetek többször keveset!

Gyorséttermek helyett saját konyha

Néha én is elcsábulok egy-egy illatos menü láttán, de alapvetően igyekszem otthon főzni, az ételekhez pedig igyekszem gondosan összeválogatni a hozzávalókat. Hogy mennyire van jó hatással az egészségünkre a „hazai”, azt a párom példája kiválóan példázza: amióta én készítem az ebédjét, nincs szüksége gyomorégés elleni gyógyszerre. Van ennél jobb bizonyíték?!

Alvás, alvás, jó alvás!

Az alvás segít a testnek és léleknek egyensúlyba kerülni, kipihenten pedig könnyebben megy az ébredés, valamint a munka is. Sőt, a jó alvás további egészségügyi előnyökkel is járhat. Törekedjetek arra, hogy a lefekvés előtti időszakban nyugalomban legyetek: kapcsoljátok ki a kütyüket, igyatok például nyugtató teát és válasszátok a tompább fényű világítótesteket. Egyszerűen csak hangolódjatok rá a pihenésre! Működni fog!

Kukába a stresszel

Lehetetlenség persze a stresszt egyik napról a másikra kiiktatni az életünkből, de megpróbálhatjuk például csökkenteni, vagy éppen a nap bizonyos szakaszaiban kizárni. Próbáljátok ki a jógát, meditáljatok, netán vegyetek egy forró, illóolajos fürdőt a nap végén. Úgy érzitek majd, mintha kicseréltek volna titeket! Ez pedig az egészségetekre is jótékonyan hat majd.

Inni kell!

A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel amellett, hogy kívül-belül hidratál a közérzetünkre is hatással van. Jót tesz az emésztésünknek és az éhségérzetünket is csökkentheti. Figyeljetek fokozottan a téli időszakban is erre!

Az immunrendszer erősítése másképp

A szervezeteteket nemcsak vitaminokkal és egészséges ételekkel, de egy kis optimizmussal és jókedvvel is felturbózhatjátok. Töltsetek minőségi időt a szeretteitekkel és néha énidő formájában is foglalkozzatok magatokkal. Egy kis pozitív életérzés csodákra képes!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock