8 trükk, hogy télen is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk

A téli időszakban is fokozottan szüksége van a szervezetünknek a megfelelő mennyiségű és persze minőségű folyadék bevitelére. Ha problémátok lenne a kérdéssel, akkor fogadjátok meg az alábbi nyolc tanácsot! Légrádi Júlia kisokosa a rendszeres víziváshoz.

Jó, hogy a megfelelő folyadékbevitel fontosságára nyáron felhívják a figyelmünket – bár ebben az évszakban a szervezetünk automatikusan kívánja a vizet -, de a téli hónapokról sem szabad megfeledkezni! Ilyenkor még inkább hajlamosak lehetünk egyszerűen elfelejteni inni, vagy ami még rosszabb, cukros teákkal, valamint forró és édes italokkal tudjuk le a napi mennyiséget. Ezt egyébként teljesen meg tudom érteni, hiszen néha a víz puszta látványától is fázni kezdek, ennek ellenére tudatos lépésekkel sikerült leküzdenem a korábban rám jellemző „nem ivást”. Szerintem télen is fokozottan oda kellene figyelnünk a vízfogyasztásra, mert ezzel nemcsak hidratálhatjuk a szervezetünket, de a hideg időjárás viszontagságainak kitett bőrünket is táplálhatjuk. Íme, nyolc jól bevált trükk:

Induljon vízzel minden nap!

Tudom, hogy kora reggel sokan a túlélésért küzdünk, a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut az az, hogy megigyunk egy pohár vizet. Pedig nagyon fontos lenne, már csak azért is, mert két deciliter langyos víz (esetleg citromos) nagyszerűen beindítja az emésztésünket és felébreszti a szervezetünket is. Teszteljétek magatokat egy teljes hétig, érezni fogjátok a hatását!

Számoljátok ki!

Bármilyen internetes kalkulátorral kiszámolhatjátok (általában a súly és az életkor megadásával), hogy mennyi folyadékra van szüksége a testeteknek egy átlagos napon. Ha ezt a mennyiséget előre kikészítitek és beosztjátok magatoknak, akkor biztosan nem fordul majd elő, hogy kiszáradtok. Jó, ha tudjátok: nem akkor kell inni, amikor rátok tör a szomjúság! Ez sajnos már a szervezet vészjelzése. Lássátok el folyamatosan vízzel a testeteket!

Kávé után egy pohár víz

A kávé elvonja a nedvességet a szervezetünkből, ezért – ha naponta többször is fogyasztjuk – oda kell figyelnünk a folyadék pótlására. Egy erős fekete után alapból jól esik egy kis friss víz. Sose hagyjátok ki!

Fűszeres ételekhez még több folyadék

Ha sós és erősen fűszerezett ételeket fogyasztunk, a szomjunk is megnő. Egy-egy kiadósabb ebéd után ezért érdemes nagyobb mennyiségű vizet tartani a közelben. Mellesleg az emésztésünket is meggyorsítja a sok ivás, ezt sose felejtsétek el!

Saját kulacsot a táskába

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálam például mindig van egy fél literes palack, akárhová is megyek. Így, ha rám tör a szomjúság, azonnal tudok inni. Nyáron ki sem bírnám víz nélkül, de télen is nagyon jól jön.

Ha másképp nem megy: appra fel!

Számos app létezik, ami abban lehet a segítségetekre, hogy ne felejtsetek el inni. Egyszerűen csak be kell állítanotok, hogy milyen időközönként jelezzen a kütyü: itt az ideje vizet fogyasztani!

Ha túl ízetlen, ízesítsétek!

Ha nem szeretitek, vagy éppen nem tudjátok meginni a tiszta vizet, akkor facsarjatok bele citromot, narancsot, grapefruitot, így máris ízletesebb, sőt vitamindúsabb lesz az italotok!

Mindig a kezetek ügyében és sosem üresen

Érdemes napközben a is magatok mellett tartani egy ásványvizes palackot vagy átlátszó poharat. Figyeljetek arra, hogy sose legyen üres, és arra is, hogy sűrűn fogyasszátok a tartalmát! Meglátjátok, pár hét után annyira megszokjátok majd, hogy automatikusan fogtok nyúlni utána.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock