Fókuszban az apák: 10 tipp, ami segíthet abban, hogy a legjobbak lehessenek

A család szerepe elsődleges és megkérdőjelezhetetlen, a legtöbb esetben mégis inkább arról olvashatunk, hogy milyen fontos a gyermekek és az édesanyák közötti kötelék és a jó kapcsolat kiépítése, míg az apák szerepéről kevesebb szó esik. Lássuk, mi az a tíz dolog, ami segíthet jobb apukává válni!

Nem érdemes azon aggodalmaskodni, hogy ki mennyire jó apa

Apának lenni különleges és egyben nagyon szép feladat, nem szabad viszont lépten-nyomon azon aggodalmaskodni, hogy mennyire jó vagy rossz, helyes vagy helytelen egy-egy lépés vagy döntés. Néha jobb egyszerűen csak a megérzésekre hagyatkozni és egy saját, a lurkókkal közös szokásrendszert kialakítani.

Élet a normális kerékvágásban

Attól, hogy gyermek érkezik a családba még nem szabad teljesen megváltoztatni a korábbi életmódot! Nem muszáj lemondani a közös programokról, sőt megéri a picivel közösen útnak indulni és sok korábbi szokást megtartani. Az egész család élvezni fogja a közös élményeket.

Énidő az anyukának

Egy pici gyermek mellett általában a nap legnagyobb részében az édesanya van, éppen ezért nagy segítség lehet neki, ha az apuka esténként egy kis időre átveszi a felügyeletet és lehetővé teszi, hogy a párja vegyen egy kellemes fürdőt, sétáljon egy jót, vagy elvonuljon kicsit pihenni. Mellesleg nagyszerű közös idő lesz ez apa és gyermeke számára.

Éjszakai segítség

Egy újszülött a nap 24 órájában gondoskodásra szorul, azonban nem szabad azt hinni, hogy ez csak és kizárólag az anya feladata. Ha a baba felsír éjszaka és nem tud visszaaludni, egy apuka is képes lehet megnyugtatni őt, de az is nagy segítség – sőt mi több érzelmi közelség -, ha a szoptatás közben az édesanya közelében van. Ez elősegítheti egy nagyon erős családi egység létrejöttét is.

Kedvesség, gyengédség, szeretetteljes viselkedés

Erre mind-mind extra szüksége van a piciknek. Egy szülő elsődleges támasz, akitől fizikailag és verbális módon is szeretné megkapni a gyermek a feltétlen szeretetet és gondoskodást. Nemcsak az anyákra, de az apákra is számítanak, sőt szeretnék hallani tőlük, hogy mennyire szeretik őket, vágynak az ölelésre és a jóéjt puszira.

Amire egy gyerek csak vágyhat

Fontos, hogy egy szülő vissza tudjon emlékezni arra, hogy milyen volt az ő gyerekkora, milyen volt az édesapja és az édesanyja, és mi az, amit ugyanúgy, netán teljesen másképp szeretne csinálni a saját porontyaival.

Óvatosan a tanácsokkal!

Tele az internet szülőknek szóló tanácsokkal, és még ennél is több önsegítő kiadvány található a könyvesboltok polcain. A gyermeknevelés azonban nem feltétlenül az ilyesfajta ismereteken múlik. Egyszerűen csak figyelni kell a kicsik viselkedését és reakcióit, és idővel megtanulni „hogyan is működnek”. Nem árt néha csak a saját belső hangra figyelni.

Kiélvezni minden pillanatot

Olyan gyorsan megy az idő, főleg a gyerekekkel! Érdemes arra törekedni, hogy minél több közös pillanat határozza meg a mindennapokat. A munka okozta fáradtság és kimerültség kiváló ellenszere a picikkel való feltöltődés. Irány a játszótér, a mozi, a kedvenc cukrászda, az állatkert!

Mit szeretnének a gyerekek?

A kicsiknek nem az a fontos, hogy milyen munkájuk, milyen okleveleik és elismeréseik vannak az édesapáknak, hanem az, hogy mennyi időt töltenek velük. Figyelmet, meghallgatást, őszinte véleményt és támogatást szeretnének. Egyszerűen csak sok „apaidőt”, amikor azt érezhetik, hogy ők vannak a középpontban. Mi más is lehetne a legnemesebb küldetése egy szülőnek?

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(parents.com)