Köztudott, hogy a válás nagy hatással van a gyerekekre, és számos területen változást idéz elő az életükben, az azonban már kevésbé, hogy ez sok esetben felnőttkorban is elkíséri az érintetteket, főleg, ha sosem dolgozták fel a traumát. Ilyen esetekből pedig sajnos akad bőven.

Felnőttkorban gyakran olyankor tör újra felszínre a gyerekkori trauma, amikor előtérbe kerülnek a fontosabb érzelmi kötelékek, a párkapcsolat vagy a családalapítás kérdése. Ilyenkor az érintett személyek lelkében az „elveszteni valakit, aki fontos számomra” érzése és az ettől való félelem felerősödhet. Ha a ti környezetetekben is vannak olyan személyek – nemcsak a párotokra gondolunk, hanem akár barátokra is – akiknek gyerekkorukban elváltak a szülei, és néha értetlenül álltok bizonyos reakcióik előtt, akkor tartsátok szem előtt az alábbi 10 dolgot! Cserébe a kapcsolatotok kiegyensúlyozottabb lehet.

Középpontban a bizalom

Teljesen érthető módon nehezen bíznak meg másokban azok, akiknek elváltak a szüleik gyerekkorukban. Sokan közülük félnek, hogyha átadják magukat egy kapcsolatnak, akkor megsérülnek.

Mit tehettek? Legyetek nagyon türelmesek és biztosítsátok a másikat afelől, hogy mellettük álltok és mindenben számíthatnak rátok!

Extra sérülékenység

Azok, akiknek elváltak a szüleik, sokszor felnőttként is hordozzák a sérelmeket, a fájdalmakat. Rossz érzések lehetnek úrrá rajtuk, amikor például meglátnak egy szerető családot az utcán.

Mit tehettek? Szeressétek őket nagyon, és értessétek meg velük, hogy attól, hogy a szüleik elváltak, még van esélyük a teljes családi életre.

Igény a megbízhatóságra

A szülök elsődleges szerepe a gyerekek életében a támogatás. Ha ez nincs meg például egy válás következtében, akkor az érintett személyek valószínűleg egész életükben a stabilitást keresik majd.

Mit tehettek? Támogassátok őket mindenben, és éreztessétek velük, hogy támaszaik vagytok a mindennapokban éppúgy, mint a nehéz helyzetben.

Nehézségek az érzelmek kifejezése terén

Mivel megbomlott a legelemibb egység az életükben, nem biztos, hogy megkapták az alapvető érzelmi szükségleteiket kisebb korban. Lehet, hogy nem mindig volt lehetőségük elmesélni a napi eseményeket vagy a bennük lezajló lelki folyamatokat, ezért megtanulták magukban tartani és elnyomni az érzéseiket.

Mit tehettek? Építsétek fel a bizalmat irányukba és éreztessétek, hogy veletek bármit megoszthatnak!

Félelem a változásoktól

A válás trauma a kicsiknek, a biztonság érzése elillan és az a buborék, amiben ők egyszerűen csak gyerekek lehetnének, kipukkan. Pont ezért rögzülhet bennük az, hogy a változás egy olyan negatív dolog, ami zavart okoz az életükben.

Mit tehettek? Mutassátok meg nekik, hogy milyen az, amikor valami pozitív irányt vesz. Ha kell, „fogjátok a kezüket” és segítsetek megtenni az első lépéseket!

Aggodalmak a kapcsolatok terén

Egy ideális kapcsolatban jelen van a jó kommunikáció, a tisztelet, a hála, a bizalom, az elfogadás és a barátság is. Mivel más tapasztalataik vannak, számukra ez a modell gyakran egy nem létező dolog. Nem feltétlenül tudják elképzelni, hogyan is működhet „rendesen” egy kapcsolat.

Mit tehettek? Hozzatok példákat a közelebbi környezetetekből, és beszélgessetek sokat a témáról!

Előtérben a gondoskodás

Sokan érzik úgy, hogy extra gondoskodásra van szükségük, mivel anno ennek csak egy részét kapták meg. Ezért sokkal több szeretetet és odafigyelést igényelnek a kapcsolataik terén.

Mit tehettek? Fontos, hogy felismerjétek, hogy ez nem egy kóros dolog, hanem egy tünet, amiről a másik lehet, hogy nem is tud. Támogassátok őket, de értessétek meg velük az is, hogy már nem gyerekek, hanem önálló felnőtt lények.

Vágy az irányításra

Mivel gyerekként nem kaptak egységes hátteret és támogatást, felnőttkorukban ezt fogják keresni. Sok kiskorúnak a válás idején hirtelen fel kell nőnie, ezért kimarad az az időszak az életükből, amiben a szülők irányítása és útmutatása lenne az elsődleges számukra.

Mit tehettek? Segíthettek nekik azzal, hogy rávezetitek őket a jó megoldásokra, de vigyázzatok, hogy ne kerüljetek a szülő szerepébe! Ez nem feltétlenül egészséges egy kapcsolatban.

Rettegés a kapcsolatok elmúlásától

Abszolút logikus és érthető, hogy azok az emberek, akik megtapasztalták gyermekkorukban az elmúlás ilyen formáját, a későbbiekben is ettől fognak a legjobban tartani. Jellemző, hogy pesszimisták és tele vannak akár irreális félelmekkel.

Mit tehettek? Mindenekelőtt extra módon mutassátok ki a szereteteteket! Vezessétek rá őket, arra, hogy attól, hogy a szüleik kapcsolata megromlott, még nem biztos, hogy az övék is meg fog.

Gyakori szorongás

Sok esetben aggodalmaskodnak és tele vannak ellentmondásos érzésekkel, hiszen attól félnek, hogy hiányosságaikból fakadóan valamit nem csinálnak jól az adott kapcsolatban.

Mit tehettek? Legyetek kedvesek, együttérzőek és értsétek meg, hogy a másik csak annyit akar, hogy boldog lehessen. Nem mindig könnyű az élet egy szorongó és félelmekkel teli emberrel, de ha figyeltek rájuk és nagyon szeretitek őket, akkor a kapcsolatotok erős és tartós lehet.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(lifehack.org)