A legtöbben a nyarat választják, ha vakációzni szeretnének, hiszen ez a szokás. Sokan ilyenkor veszik ki az éves szabadságuk legnagyobb részét, és ebben az évszakban indulnak el a rég áhított úti célok felé. De miért ne lehetne eltérni a megszokottól? Az ősz első hónapjában pihenni sok szempontból még jobb is, mint nyáron. Légrádi Júlia saját tapasztalatai alapján mondja el, miért.

Balatoni lányként nem volt nehéz minden nyarat vakációzással töltenem, hiszen más dolgom sem akadt, mint felülni a biciklire, és lekerekezni a partra. Gyerekkorom ezen időszaka a tó melletti időtöltésről, a strandolásról, a fürdésről és a felhőtlenségről szólt. Igyekeztem ezt a – ha lehet így fogalmazni – rendszert a későbbiekben, vagyis a gimnáziumi és egyetemi évek alatt is megtartani, bár nehezítő tényező volt, hogy minden nyáron szezonális munkát vállaltam. A vízhez viszont így is közel maradtam, minden este megmártózhattam benne, ezért nem is hiányoltam különösképpen a nyaralást.

A tanulmányaim befejezése és a fővárosi élet aztán megváltoztatta a szokásaimat. A legmelegebb hónapokat is a városban töltöttem, és már komoly tervezést igényeltek a balatoni hétvégék. Így van ez ma is, azzal a kivétellel, hogy immár tudatosan beiktatom a pihenőidőt és az üdülést az életembe, ezt viszont általában őszre, és egy kicsit távolabb az otthonomtól teszem meg. Mivel a párom zenészként a legmelegebb évszak nagy részében úton van, egyértelműen az őszi pihenés lett nálunk a bevett módszer.

Ezért érdemes az őszi pihenést választani:

Lazítás nyugalomra szabva

Ebben az időszakban sokkal nyugodtabb az élet, akárhova is utaztok, kevesebb turistával találkozhattok, és nem érzitek már azt a vibráló nyári hangulatot – amit amúgy nem mindenki, köztünk én sem feltétlenül szeretek. Ilyenkor nincsenek tömve az utcák, sem az éttermek és könnyebb szállást is találni, hiszen a szezonon túl többnyire könnyedén, akár pár héttel az utazás előtt is foglalhattok helyet.

Időjárásra hangolva

Azoknak, akik nincsenek oda a nyári forróságért, szintén érdemes lehet az őszi pihenést választani. Az indián nyár még kellemesen meleg időt tartogat, ezért nagyon is kedvez a városnézésnek, ugyanakkor a napozásnak is. Ha valaki mindenképp a vízpartra szavaz, bátran ellátogathat a tengerhez is, hiszen ott általában egészen októberig kitart a jó idő és a nyárinál már jóval visszafogottabb strandszezon. A mozgás szerelmesei pedig beidőzíthetnek egy kerékpáros túrát, amit kiegészíthetnek pár nap wellness pihenéssel is.

A jól megérdemelt pihenés

Sokan a nyarat is végigdolgozzák, ilyenkor nem áll meg minden munkahelyen az élet, például ezért is lehet kiváló választás a szeptemberi vakáció. Ehhez visszafogottabb időjárást és az elcsendesülő természet hangulatát is megkaphatjuk. Kell ennél több az igazi kikapcsolódáshoz?

A városnézés szerelmesei előnyben

Biztosan sokan szerettek történelmi városokat felfedezni, bejárni a múzeumokat, felkutatni a helyi templomokat, kultikus épületeket és várakat. Azok, akik ilyen helyekre látogatnának nem is választhatnának jobb évszakot utazásukhoz, mint az őszt.

Kikapcsolódni otthon?! Miért ne!

Ha nincs kedvetek vagy éppen lehetőségetek arra, hogy elutazzatok valahová, akkor maradhattok otthon is. Tapasztalatból mondom, hogy egy hét semmittevés, reggeli lustálkodás, a lakás rendezgetése és a hobbikkal való foglalkozás felér egy igazi vakációval.

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép:  Thinkstock