A nemzetközi múzeumi világnap alkalmából különleges múzeumokat gyűjtöttünk össze, amelyek akár bakancslistás úti célok is lehetnének. Az 1978 óta létező eseményt szerte a világon május 18-án ünneplik. Ilyenkor több mint száz ország mintegy háromezer múzeuma nyitja ki a kapuit a nagyközönség előtt. A céljuk, hogy ezen a napon nagyobb figyelmet kapjanak a múlt emlékeit őrző intézmények.

Salvador Dalí Múzeum – Figueres, Spanyolország

A múzeum a világon egyedülálló létesítmény, akárcsak Salvador Dalí szürrealista alkotásai. Az eredetileg színházként működő épületet 1960-ban alakította múzeummá a híres festő. Az intézményben természetesen a művész alkotásai tekinthetőek meg, korai időszakától egészen a haláláig.

A múzeumról bővebben: salvador-dali.org

Moszkvai Állami Történelmi Múzeum – Moszkva, Oroszország

A Vörös téren álló 19. századi épületről egyértelműen egy mesebeli kastély jut az eszünkbe. A múzeum különlegessége, hogy Oroszország teljes történetét dolgozza fel egészen a prehisztorikus koroktól kezdve, több mint négy és fél millió lelet és tizenkét millió oldalnyi dokumentummal.

A múzeumról bővebben: en.shm.ru

Holnap Múzeuma – Rio de Janeiro, Brazília

A fehér acélból és üvegből épített múzeum szemet gyönyörködtető módon tűnik ki a Guanabara-öböl partjainál. A bálna-, illetve halcsontokra emlékeztető szerkezetet Santiago Calatrava tervezte, és nagyjából tizenötezer négyzetméteren terül el. Grandiózus!

A múzeumról bővebben: museudoamanha.org

Erawan Múzeum – Bangkok, Thaiföld

A múzeum egyértelmű különlegessége a hatalmas háromfejű elefánt, amely az épület tetején áll. A látvány már-már ijesztő, viszont messziről is jól látható, amivel könnyen magához csalogatja a látogatókat. A múzeum nemcsak kívül, de belül is nagyon impozáns és ámulatba ejtő.

A múzeumról bővebben: ancientcitygroup.net

Guggenheim Múzeum – Bilbao, Spanyolország

A modern és kortárs művészetek múzeuma egy egészen különleges csavart alakú titánépület, amit Frank Gehry építész tervezett meg a folyó menti területre. Az intézményben állandó kiállításként spanyol és nemzetközi művészek munkái is láthatók.

A múzeumról bővebben: guggenheim.org

Uffizi Galéria  – Firenze, Olaszország

A képtár valódi történelmi gyöngyszem, hiszen 1581-ben alapították, az első gyűjtemények pedig a Mediciek támogatásának köszönhetően kerültek a látogatók elé. A palotát Giorgio Vasari tervezte, aki nemcsak építész, de festők, szobrászok és építészek életműírója is. Az egykor hivatalként is működő épületben található Sandro Boticelli Vénusz születése című alkotása is.

A múzeumról bővebben: uffizi.it

Smithsonian Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeum – Washington, Egyesült Államok

A világ legnagyobb repülőgépekből és űrhajókból álló gyűjteménye található ebben a létesítményben. A múzeumban láthatjuk a repülés és űrkutatás történelmét, műszaki fejlődését, a bolygók és a földi geológia és geofizika kincseit.

A múzeumról bővebben: airandspace.si

Tate Galéria – London, Nagy Britannia

A modern művészet gyűjteményét magában foglaló galéria a Temze déli partján egy teljesen újratervezett és újraépített erőműtelep területén áll. Ma a világ legnagyobb modern művészeti gyűjteménye található itt, a pop-arttól kezdve a kubista, szürrealista, pointilista és absztrakt művészetekig szinte minden megtalálható itt. Francis Baconnek például egy egész termet szenteltek a múzeumban.

A múzeumról bővebben: tate.org.uk

Csatorna Múzeum – Párizs, Franciaország

Igazán különlegesnek mondható ez a párizsi múzeum, ahol az érdeklődök szakértő idegenvezetők segítségével járhatják be a francia város hatalmas csatornarendszerének egy részét. Hátborzongató kirándulás a legmerészebb látogatóknak.

A múzeumról bővebben: en.parisinfo.com

Víz alatti Múzeum – Cancún, Mexikó

A múzeum eredetileg a víz alatti élővilág védelmére épült meg, pontosabb, hogy elterelje a búvárkodó turistákat a Cancúni Tengeri Nemzeti Parkhoz tartozó korallzátonyoktól. Ma már több száz szobor található a kizárólag búvárruhában és speciális szemüvegben látogatható múzeumban, ahol különféle témájú szoboralkotások várják a vizivilág szerelmeseit.

A múzeumról bővebben: musamexico.org

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest