5 kerékpáros úti cél Magyarországon a mozgás szerelmeseinek

A nyár nemcsak vízparti kikapcsolódásra, de aktívabb pihenésre is alkalmas. Azok, akik imádnak állandóan mozgásban lenni, szeretik a kihívásokat és fontos számukra az egészséges életmód, bátran belevághatnak egy nagyobb, akár több napon át tartó kerékpártúrába.

Két keréken a Balaton körül

Remek kihívás lehet egy Balaton körüli biciklitúra a nyári időszakban is. A túrát Almádiban érdemes kezdeni, itt található ugyanis a nullás kilométerköve a több mint 200 km hosszú túrának. Célszerű állomásokra bontani az utat, így nemcsak a mozgás, de a strandolás, a városnézés és a gasztronómiai élmények is beleférnek majd a nyaralásba. Gyerekekkel is kitűnő úti cél.

Bringatúra a Káli-medencében

A festői szépségű medence kitűnően alkalmas egy ilyen jellegű kirándulásra. Köveskál, Monoszló, Balatonhenye, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Salföld, Kékkút mind részei annak a régiónak, amiket érdemes felfedezni. Nemcsak a mozgás örömét és a csodálatos táj látványát kaphatjátok meg, hanem a különböző települések kulturális és gasztronómiai életét is megismerhetitek.

Irány a Dunakanyar!

Nem mindennapi élmény a Dunakanyar mentén kerékpározni, így, ha más szemszögből szeretnétek látni a Duna ezen részét, akkor ez az úti cél a nektek való. Nagyszerű útvonal lehet a Sződliget és Zebegény közötti szakasz, ahol megpihenhettek számos játszótéren vagy vendéglátóhelyen is. Fás-ligetes környezet, kellemes sétányok, kiépített kerékpárút és gyönyörű vízparti szakaszok várnak a lelkes túrázókra.

Biciklivel a Bakonyban

Ha szeretitek a kalandos erdei bicikliutakat, akkor semmiképpen se hagyjátok ki a szépséges Bakonyt, különösen a Bakonyszentlászló és Zirc között kanyargó Cuha-völgyet. A szakasz talán legszebb része a Porva-Csesznek és Vinye között meghúzódó Cuha-szurdok, ahol patakon és gázlókon egyaránt átkelhettek. Érdemes váltóruhát és váltócipőt is vinni, hiszen ezen a részen garantált az „elázás”. A nagyjából öt óra alatt megtehető túra maradandó élményt nyújt.

Kis-Balatoni túra családosoknak

Ha a gyerkőcök is szeretik a mozgalmas pihenést, és benne vannak egy kalandos utazásban, akkor válasszátok a 33 kilométeres bringatúrát a Kis-Balatonnál! Kellemes, kevés emelkedővel rendelkező, néhol országúti, néhol kerékpárutas útvonalon tekerhettek végig. Egy szakaszon a Kis-Balatonon is áthaladhattok, és tehettek egy kitérőt a Kányavári szigethez is, ahol tanösvények, pihenőhely, tűzrakó és büfé is gondoskodik a kikapcsolódásról.

Tipp

Minden esetben vigyetek magatokkal láthatósági mellényt, hiszen a legtöbb útvonalon olyan szakaszok is vannak, amikor csak főút mentén lehet haladni. Gondoskodjatok biciklilámpákról és egy kisebb szerszámkészletről is, ha bármilyen baleset (defekt, kilazuló fék, mozgó pedál) érné a kerékpárokat. Ne feledkezzetek meg a folyadékról, napvédő kellékekről (fényvédő krém, vékony sapka vagy kalap) és váltóruháról sem! Mindenkinek jó tekerést! 🚲

Képek: Archív