10 módszer, amivel bevonhatjuk a gyerkőcöket a közelgő esküvőbe

Sok gyereknek az esküvő egy kötelező és unalmas esemény, nem szeretik a nagy nyüzsgést, és főképp azt, hogy ezen a napon nem (csak) körülöttük forog a világ. Még nehezebb a helyzet, ha a kicsik „új apukát” vagy „új anyukát” kapnak. Ilyen esetben még fontosabb lenne őket is bevonni a teendőkbe, akár egy-egy apró feladat elvégzésének erejéig.

Jól ismert szokások gyerekekre hangolva

A népszerű esküvői homokszórás helyett töltsük meg színes cukorkákkal az edényt a polgári szertartás után! Ha ezt a megoldást választjuk, a gyerekeket is megkérhetjük, hogy működjenek közre, esetleg saját poharat is adhatunk nekik a látványos feladathoz. Mozaikcsaládok körében nagyon elterjedt ez a módszer, mivel ezzel még inkább összehozhatjuk az új családot. Ilyen esetben érdemes esetleg az esküvői ceremónia mellett, egy családegyesítési szertartást is beiktatni a programba. Ez nagyon jó módszer lehet arra, hogy a picik is élvezzék a nagy napot, és megértsék mi is történik valójában.

Ígérettétel a gyerekeknek is

Kedves gesztus lehet, ha a házasulandó felek a kicsiknek is ígéretet tesznek. Ezzel a szülők nemcsak megalapozzák a közös családi életet, hanem biztosíthatják őket afelől, hogy a szándékuk komoly. Érdemes a szertartás részévé tenni egy ilyesfajta fogadalomtételt, a gyerekek arckifejezése és öröme biztosan örök emlék marad majd.

Titkos uniformis

Jó móka lehet egy közös szimbólumot, apró ékszert (medált, karkötőt) viselni, valami olyat, ami jellemzi a családot, és a benne élők kapcsolatát. Egy ilyen dolog az egységet képviseli, és azt közvetíti a gyerekek felé, hogy ez az egység fontos és felbonthatatlan.

Egy csecsemő is bevonható

Ha nagyon pici a gyermekünk és még nem teljesen érzékeli a körülötte zajló eseményeket, akkor sem kell a nagymamára bíznunk a ceremónia idejére. Egy nagyon kedves gesztussal őt is maximálisan bevonhatjuk a fogadalomtételbe. Használjuk a kézkötésnél a kicsi első takaróját, kendőjét (akár azt, amiben a kórházból hazavittük) és tegyük magunk mellé a babakocsit, a hordozót is. Ennél szebb családi összeköttetést nem is lehet elképzelni.

Főszerepben a kicsik

Adjunk egy táblát, egy virágcsokrot, vagy bármi egyéb jelzőeszközt a gyerkőcök kezébe és engedjük, hogy ők vezessék az esküvői menetet. Nagyban hozzájárul majd a hangulathoz, és a kicsik is élvezni fogják, hogy ekkora szerepet bíztunk rájuk.

A tökéletes esküvői fotó

Vonjuk be a gyerekeket is az esküvői fotózásba, legalábbis egy részébe. Szedjünk össze pár igazán ötletes és egyedi, a családhoz illő témát, és kiegészítők (képkeret, plüssök, virágok, egyéb eszközök) használatával örökítsük meg együtt a nagy napot!

Gyerekek a tortán

Mi lenne, ha a többemeletes torta legfelső szintjén álló marcipánpár mellé néhány gyerekfigura is csatlakozna? Tegyük részeseivé a kicsiket is az ünneplésnek, és akár életkoruk szerint helyezzünk fel őket mintázó marcipánfigurákat az édességre!

Tánc, tánc, tánc

Az összes szempár a tánctérre tapad, amikor az újdonsült házasok az első táncukat eltáncolják. Még nagyobb lesz a meghatottság és az öröm, ha ebbe a nyitótáncba a gyerekeket is beszervezzük. Ünnepeljen az egész család!

Koreográfián kívül

Ha nincsen előre begyakorolt koreográfiánk az esküvői nyitótáncra, akkor egyszerűen csak hívjuk oda spontán módon a gyerekeket. Táncoljunk velük külön-külön, vagy álljunk körbe koszorúszerűen és járjuk el együtt az első közös táncot.

Hivatalos feladatok

Legyen szó a vendégek fogadásáról, az ültetési rendről vagy a gyűrűk őrzéséről, igazi felnőttként fogják magukat érezni a kisemberek, ha ilyen komoly munkát bízunk rájuk. Ha pedig szeretnek szerepelni, akkor akár egy vers, vagy köszöntő szöveg felolvasására is felkérhetjük őket. Szem nem marad majd szárazon!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(parents.com)