Párkapcsolat

7 magyarázat arra, hogy miért vonzzuk az életünkbe a nem megfelelő partnereket

Manapság sem egyszerű dolog a párkeresés, és sajnos sokszor előfordul, hogy kudarcba fullad egy-egy, az elején még reménytelinek tűnő románc. Vajon hol hibázunk, és miért lehet az, hogy egymás után többször is a „rossz” emberrel hoz össze minket a sors?

1. Másnak mutatjuk magunkat a társkereső oldalakon, mint amilyenek valójában vagyunk

Ha introvertált személyiségek vagyunk, akik szívesebben töltik otthon az estéiket, a társkereső profilunkon viszont egy igazi bulikirálynőként tüntetjük fel magunkat, akkor nem csoda, hogy nem találjuk meg azt az embert, aki igazán illik hozzánk. Nem tanácsos másnak mutatni magunkat, vagy éppen olyan tulajdonságokat és érdeklődési köröket megjelölni a profilunkban, amik inkább erőltetettek, sem mint természetesnek tűnnek. Első lépésként kérdezzük meg magunktól – és persze gondolkodjunk el azon -, hogy kik is vagyunk valójában, és hogy pontosan milyen társat szeretnénk. Ne a megfelelési kényszer irányítson minket!

2. Még a találkozó előtt nekünk tetsző személyiséggel és tulajdonságokkal ruházzuk fel a másikat

Nem nehéz egy ilyen helyzetben fantáziákat szövögetni, hiszen a kíváncsiságunk és izgatottságunk sokkal nagyobb a megbeszélt randevú előtti napokban, mint a realitásérzékünk. Egy fotó alapján a legtökéletesebb ember képét teremtjük meg a fejünkben, ez pedig azért veszélyes, mert sokszor hosszú hetekig vagy hónapokig a kvázi kitalált és megálmodott személyhez vonzódunk, az ő nem létező tulajdonságira fókuszálunk. Ez nem szerencsés, hiszen bizonyos idő után könnyen értetlenül állhatunk a másik előtt és vághatjuk a fejéhez azt a bizonyos mondatot: „Annyira megváltoztál!” Ne szeressünk és istenítsünk egy nem létező embert, mert ezzel csak bajba kerülhetünk. Hagyjunk időt arra, hogy megismerjük a másikat, és inkább figyeljük a gesztusait, a reakcióit és beszélgessünk vele sokat, hogy feltérképezhessük a valódi személyiségét.

3. Azt gondoljuk magunkról, hogy nem vagyunk elég jók

A randevú előtti órákban jelentkező bizonytalanságunk teljesen természetes. Sokan ilyenkor pánikba esünk, megijedünk, és azon gondolkozunk, hogy vajon miért is hajlandó találkozni velünk a másik. Ne kritizáljuk magunkat, inkább válasszunk egy olyan ruhát, amiben magabiztosak vagyunk, és cseréljük le a negatív gondolatinkat pozitívokra! Gondoljuk végig, hogy valószínűleg nem véletlenül hívtak el minket a randira!

4. A tökéletességet keressük mindenkiben

A párkeresésben érdemes persze egyfajta szintet megtartanunk, de ne essünk át a ló túloldalára, és ne keressük folyton mindenkiben a tökéletességet. Ha elsőre ránézésre talán nem is tetszik igazán, adjunk egy esélyt a másiknak, hogy megmutassa, ő miért érdekes és különleges. Ha a makulátlan külső és belső megtalálására teszünk fel mindent, akkor könnyen lehet, hogy csalódni fogunk. Legyünk tisztában azzal, hogy egyik ember és egyik kapcsolat sem tökéletes, és ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak, például az egyensúly megteremtése és az elfogadás.

5. Cipeljük magunkkal a múltbéli sérelmeket és a berögződött rossz mintákat

Sokszor vágunk bele úgy a társkeresésbe és ismerkedésbe, hogy még dolgozik bennünk az előző kapcsolatunk emléke és kudarca. Az is előfordulhat, hogy még mindig kapcsolatban állunk a korábbi párunkkal, nem tudunk tőle elszakadni, esetleg az orra alá dörgöljük, hogy mi már továbbléptünk és újra ismerkedünk. Nem jó módszert alkalmazunk, hiszen egészséges kapcsolatot, csak egészséges lelkiállapottal lehet kialakítani. Amíg cipeljük magunkkal a régi sérelmeinket – esetleg ki is vetítjük ezeket új randevúpartnerünkre – addig nem fogunk tudni belevágni egy új és hosszú távú kapcsolatba.

6. Csukott szemmel járunk a világban és nem tanulunk a hibáinkból

Ha nem tanulunk a múltunkból és nem figyelünk a jelekre, akkor nagy valószínűséggel újra és újra bele fogunk futni az olyan típusú emberekbe, akik a múltban már fájdalmat és bizonytalanságot okoztak nekünk. Ismerjük már a rosszfiú típusokat, de – tudatosan vagy tudattalanul – mégis ismét őket választjuk. Fontos, hogy rendelkezzünk önismerettel, és az sem árt, ha körvonalazzuk, hogy mire és milyen típusú emberekre, társaságára van szükségünk ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyünk. Ne úgy vágjunk bele egy kapcsolatba, hogy nem vesszük tudomásul a másik személyiségét, vagy esetleg azt tervezgetjük, hogy majd megváltoztatjuk őt. Ebből csak újabb sérülés és negatív élmény származhat.

7. Olyan emberekkel ismerkedünk, akik külsőre vonzanak, nem pedig olyanokkal, akikre valóban szükségünk lenne

Az első és legfontosabb lépés, amikor párt keresünk, hogy meghatározzuk, miért is szeretnénk az adott emberrel együtt lenni. Különbséget kell(ene) tennünk például vágy, kaland, szerelem és szeretet között is. Nem jó, ha arról szól egy kapcsolat, hogy az ürességet és a saját életünkből hiányzó elemeket pótolja, sokkal jobb, ha egy egyenrangú partneri viszonyt találunk benne, és alakítunk ki. Fontos persze az is, hogy megkapjuk a másiktól azt, amire valóban vágyunk, de az is, hogy olyan értékek mentén haladjunk, amik a jövőben egy szoros egységet hoznak létre köztünk. Keressük meg azt, aki pótolhatatlan!

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)