A gluténérzékenység 9 jele, amit jobb, ha nem hagyunk figyelmen kívül

A glutén nagyon kellemetlen tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Az olyan finomságok fogyasztása után, mint például a péksütemények, tészták, sokan szokatlanul érzik magukat. A következő jelekre érdemes odafigyelni az egészségünk érdekében.

Először is tisztázzuk a legfontosabbat: a gluténérzékenység nem egyenlő a lisztérzékenységgel, viszont nagymértékben hat az egészségünkre, hiszen súlyosan károsíthatja a vékonybelet és számos egyéb mellékhatást is eredményezhet. A gabonafélékben található növényi fehérje, vagyis a glutén által kiváltott szenzibilitás felszívódási zavarokkal jár, a megbetegedés tünetei változatosak, és bármely életkorban feltűnhetnek. A következő jelek tapasztalása esetén mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat!

Tészták, sütik, pékáruk fájdalmas tünetekkel

A glutént tartalmazó ételek gyakran okoznak az érzékenyeknek gyomorfájást, hányingert, hasi görcsöket. Tanácsos részletesen megfigyelni, hogy milyen ételek milyen tüneteket okoznak. Erre az ételnapló egy jó megoldás, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy mi okozza a kellemetlenségeket.

Indokolatlan felfújódás

Ha nem tudjuk megfelelően megemészteni a glutén, az bizony kellemetlen tünetekhez, többek között felfújódáshoz vezet. Ha többször is tapasztaljuk a puffadást az étkezések után, akkor azt vegyük komolyan, és a biztonság kedvéért forduljunk orvoshoz!

Bőrproblémák

Sok bőrprobléma is jelentkezhet a gluténra való érzékenység következményeként: extra száraz bőr, ekcémás tünetek, kiütések, pattanások.

Hirtelen súlyvesztés

A váratlan súlyvesztés az első jele lehet az érzékenységnek, hiszen a sérült belek nem képesek megfelelően felszívni a tápanyagokat. Sok esetben fájdalmat is érezhetünk, ezért aztán még kevesebbet eszünk majd.

Csökkent koncentráció

A gluténérzékenység sok esetben neurológiai megbetegedéseket is kiválthat. Figyelemzavar, a koncentráció csökkenése és az elme fáradtsága nemcsak a mindennapokban, de egészségünk hosszú távú fenntartásában is okozhat fennakadást.

Sokszor érezzük magunkat kimerültnek

Hangulatingadozások, enyhe depressziós tünetek, fokozódó szorongás mind jelei lehetnek az érzékenységnek. Előfordul, hogy a fenti tünetek csak pár nappal a glutén fogyasztása után jelentkeznek, pont ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk őket.

Emésztési zavarok

A szélsőséges emésztési panaszok – puffadás, hasmenés, székrekedés – mind jelei lehetnek a gluténérzékenységnek. Ha egy héten túl is fennállnak a problémák, forduljunk szakemberhez!

Memóriazavar

A gluténérzékenységgel járó betegségek egyik legfontosabb neurológiai tünete az agy működésének zavara, ami az emlékezésre, de a mindennapi gondolkodásra is nagyban hat.

Megmagyarázhatatlan fáradtság

Egyértelmű jel, ha az energiaszintünk olyan, akárcsak egy lemerült elemé. A fehérjék és zöldségek fogyasztása segíthet az aktivitás újraélesztésében, a glutén elhagyása pedig érezhető javulás hozhat magával.

Nyitókép: Thinkstock

(womenshealthmag.com)