Harc és tudatosság a daganatos megbetegedések leküzdésében

A rákbetegség megélése az érintett személynek és a támogatóknak is különösen nehéz feladat. A kór nemcsak fizikailag, de pszichésen is ugyanakkora terhelést jelent a betegeknek, ápolóknak és az egész környezetnek. Vajon mi segíthet a szellemi és lelki kihívást jelentő kór legyőzésében?

 

A különféle rákkezelések és a kemoterápia egy nagyon fájdalmas, testileg és mentálisan is kimerítő folyamat, amihez sok kitartásra és pozitív energiára is szüksége van a betegeknek éppúgy, mint a támogató közegnek. Pontokban gyűjtöttünk össze, mi segíthet a szellemi és lelki kihívást jelentő kór legyőzésében.

Előtérben az elme

Néha az elme többre képes, mint a test. Az akaraterőnkkel és gondolkodásunkkal sokat elérhetünk. Könnyen lehet, hogy azt gondoljuk, képtelenek lennénk lefutni egy maratont, aztán mégis átvészeljük a holtpontokat, azzal, hogy észben maximálisan jelen vagyunk. A betegségekre is gondolhatunk hasonlóan. Ha mindig a cél lebeg a szemünk előtt, ha kitartunk és mentálisan is felvesszük a kesztyűt a kórral szemben, jobb eséllyel indulhatunk a harcba. Az elme sokra képes, használjuk!

Megmaradni a jelenben

Tipikus mantra a sportolóknál például az, hogy akármennyire is fájdalmas egy verseny vagy egy új rekord megdöntése, fontos átélni az elejétől a végéig: benne maradni a jelenben és tudatosan megélni azt akkor is, ha a legnehezebb pillanatok és percek egyikei az életünkben. Minden feszültségpont hozzájárul a későbbi nyugalom megteremtéséhez, és az érzés, hogy a beteg mentálisan is mindent megtett állapota javulásáért, jó érzéssel töltheti el.

Semmi kételkedés: erősek vagyunk!

Fontos az öntudatosság, az erős meggyőződés, ahhoz, hogy győzedelmeskedni tudjunk a betegség felett. A pozitív gondolkodás, a határozott jövőkép, és a kijelentő mód alkalmazása – szemben a feltételes „ha meggyógyulok” móddal – nagyon nagy százalékban hozzájárulhat a javuláshoz. A gondolkodásunk irányíthat, a bizalom és hit magunkkal szemben, a pontos meggyőződés afelől, hogy sikerülni fog, döntő lehet.

A mi testünk, a mi irányításunk

Amikor megbetegszünk, akkor kihívással kerülünk szembe. Ahhoz, hogy újra egészségesek legyünk, rengeteg erőt próbáló akadályt kell leküzdenünk. Olyanokat, amikkel korábban nem találkozunk, így amellett, hogy meg kell ismernünk a betegséget, meg kell ismerünk teljes mértékben a testünket és annak működését is. Ezután pedig felül kell kerekedünk rajta, és – akárcsak ahogy a szél képes elűzni az esőfelhőket – le kell győznünk szervezetünk zavarát. Sokan például ellenségként személyesítik meg a rákos megbetegedésüket (ez segíthet a vizualizációban), és mint egy szörnyet kezelik, amit el is neveznek. Így próbálják kiűzni magukból a „betolakodót”.

A szeretet fontossága

A szeretet a legerősebb dolog a világon, ezért a támogató hálózat és szerető közeg elsődleges fontosságú nemcsak a rákos, de szinte minden megbetegedés esetén. A szolidaritás, a megértés és az, hogy egyszerűen csak a betegek mellett vagyunk, nagyon sokat jelent.

Fájdalom, amit nem kértünk

A nagy fájdalom, ami az ember egész testét és sejtjeit átjárja fizikai és lelki szenvedést is jelent egyszerre. Ezek nem elhanyagolhatóak egy kemoterápiás kezelés során, ahol az ember teste és külseje is megváltozik. A támogatás ezen a pontos (is) elengedhetetlen. Sok olyan beteg, aki átélt már ilyen kezeléseket, számol be arról később, hogy nem szabad az életet és az egészséget magával értetődőnek venni, hiszen a betegsége hiánya ajándék.

Nevetni és sírni, néha egyszerre

A nevetés és a sírás egyaránt képes energiákat, akár nagyon mélyről jövő energiákat és feszültségeket felszabadítani. Van, amikor a legszörnyűbb és legelkeserítőbb pillanatokban jön egy olyan hullám, amikor egy baráti vagy családi beszélgetés, a jó élmények felidézése hozhatja meg a spontán nevetés pillanatait. Ez sokszor tudatalatti válasz, sírás és nevetés egyszerre. A nevetés néha a legjobb ellenszer a betegség alatt, az érzelmi kitörések pedig katartikus erővel szabadíthatják fel a lelket a teher alól.

A boldogság csupán döntés?

Aki átesett egy ilyen betegségen és annak kezelésén, teljesen másképp néz az életére, mint azelőtt. A küzdelem alatt az ember minden nap meg kell, hogy hozzon egy döntést, hogy melyik utat választja. A dolog persze nem ennyire egyszerű, de az optimizmus és a pozitív szemlélet nagyon sokat segíthet. A negatív gondolkozás hátráltatja az embert, és az energiánkat is lehúzza. A boldogság döntés – hangoztatják sokan és pozitív gondolkodással nemcsak a lelki egyensúlyt, a legkomolyabb gyógyulási folyamatokat is elősegíthetjük.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pexels

(psychologytoday.com)