5 ősi mantra, amivel harmóniát vihetsz az életedbe

A mantra erejét nem szabad lebecsülni, a kimondott szavak ugyanis idővel a tudatunkba épülnek, és arra ösztönöznek, hogy a negatív szokásainkat pozitívvá változtassuk. Ez is egy módja a béke és a testi-lelki egyensúly kialakításának és fenntartásának.

Az univerzum hangja

OM

A jógaórákról is ismerős „OM” a világegyetem hangját jelképezi, rezgése a születés, a halál és az újjászületés körforgásának folyamatát rejti magában. Sokan úgy gondolják, hogy az „OM” rezonanciája a világegyetem természetes zenéjét adja vissza, de ami egészen biztos, hogy a hangzás segít az elmét megnyugtatni és kiüríteni, pont úgy, ahogyan a meditáció és a relaxáció is.

Az isteni energia

Om Namah Shivaya

„Tiszteletben tartom a bennem élő Istenséget” – ezzel az idézettel engedi útjára az Ízek, imák, szerelmek főhősét, Lizt, a Guruja. Maga az „Om Namah Shivaya” is hasonló szimbólumot rejt: a mantrát ismételve meghajlunk Shiva istennő előtt, aki a legigazabb és legmagasabb énünket képviseli. Mindez egyfajta emlékeztetőként szolgál, hogy mindannyian isteni energiából állunk, és ennek megfelelően kell bánnunk magunkkal, összességében tehát az önbizalmunkat fejleszti.

A nagyobb jóért

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Legyen minden lény mindenhol boldog és független, méghozzá úgy, hogy a szavai és cselekedetei hozzájárulhassanak a világ boldogságához és szabadságához. A mindennapokban sokszor a saját örömünk kulcsát sem egyszerű megtalálni, ám ez a mantra a nagyobb jóra ösztönöz minket. Ami biztos, hogy fejleszti az együttérzésre, valamint a harmóniára való képességünket, tehát már ezért megéri újra és újra elismételni.

Az új kezdetért

Shanti Mantra 
Om Saha Naavavatu
Saha Nau Bhunaktu
Saha Veeryam Karavaavahai
Tejasvi Aavadheetamastu Maa Vidvishaavahai Om 

Az Úr védjen és áldjon meg minket. Tápláljon és adjon erőt, hogy együtt munkálkodjunk az emberiség javára. Tanuljunk kiválóan és céltudatosan. Soha ne forduljunk egymás ellen. Így lehetne röviden lefordítani a fenti mantrát, amit elsősorban akkor ajánlott használni, ha valami újdonságba vágunk. Egy új üzletbe, egy új munkába, vagy akár egy új szerelembe.

Kihívások idejére

Om Gum Ganapatayei Namah

A hindu tanításokban Ganésa, az elefántarcú istenség a bölcsesség és a siker ura, az akadályok pusztítója, aki képes eltörölni a kihívások félelmét. A mantra is erre utal: tisztelem és meghajolok az elefántarcú isten előtt, aki minden akadályt le tud győzni. Imádkozom az áldásért és védelemért. Amikor arra van szükség, hogy az ismeretlennel szálljunk szembe, ez a tanács segítségünkre lehet.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(mindbodygreen.com)