4 bizonyíték arra, hogy az optimizmus egészségesebbé tesz

Tudtátok, hogy az optimista emberek bizonyítottan tovább élnek? Erősebb az immunrendszerük, jobban bírják a fájdalmat és kevésbé stresszesek. A súlyosabb megbetegedésekből is nagyobb arányban gyógyulnak ki, az életminőségük sokkal jobb. Íme, néhány tény, amiből kiderül, hogy van összefüggés az optimizmus és a jó egészség között!

optimizmus

Az optimisták nyitottabbak az új információkra, így pontosan tudják, mi tesz jót nekik.

A tudás szükséges feltétele a jó egészség megőrzésének. Egy 2002-es tanulmányban két pszichológus, Nathan Radcliffe és William Klein megállapították, hogy a pozitív életszemléletű emberek többet tudnak például arról, hogy melyik az a hat kulcsfontosságú kockázati tényező (mint például az alkohol, a dohányzás vagy a stressz), ami romboló hatással lehet a szervezetünkre, és ezeket mindenképpen megpróbálják elkerülni.

Az optimisták egészségesebben élnek.

Az optimisták életminősége jobb, mert tudatosan tesznek az egészségükért. A 2002-es tanulmány azt is kimutatta, hogy a pozitívan gondolkodó emberek sokkal többet sportolnak, mint pesszimista társaik. Kevésbé hajlamosak a dohányzásra, és csak mérsékelten fogyasztanak alkoholt. Többet alszanak és sokkal pihentetőbben, valamint több zöldséget és gyümölcsöt esznek.

Ha kudarc éri az optimistát, sokkal hatékonyabban tudja kezelni a helyzetet, és könnyebben lábal ki belőle.

Függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk optimisták, életünk során mindannyiunkat érnek kisebb-nagyobb kudarcok. Valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztük, esetleg rossz hírt kapunk… A pozitív szemléletű emberek egy ilyen helyzetben nem ijednek meg, erőteljesen és határozottan lépnek fel a stressz ellen, hatékonyan kezelik a traumákat. Többféle módon közelítik meg a bajt, elfogadják a fennálló problémát, és megtalálják a súlyosságát csökkentő eszközöket. Inkább a probléma megoldására koncentrálnak és háttérbe szorítják a félelmüket, szorongásukat.

Az optimisták nagyobb támogatást kapnak a környezetüktől a nehéz helyzetekben – legalábbis hisznek abban, hogy az univerzum is a segítségükre siet.

A társadalom sokkal elfogadóbb az optimista életszemléletű emberekkel, mint a folyton puffogó, negatív hozzáállású társaikkal. Ebből a tanulmányból az is kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatot tartanak az optimisták barátaikkal és családjukkal, így egy súlyos betegség diagnosztizálása esetén sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnak környezetükre, ezáltal könnyebben vészelik át a stresszes időszakokat is.

 

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)