10 dolog, amiért szeretünk újra és újra ugyanazokra a helyekre visszatérni nyaralni

Aki szeret utazni, általában mindig valamilyen új úti célt választ, hogy minél több mindent láthasson a világból. Azonban minden utazónak – még a legkalandosabb térségeket megjárt zarándokoknak is – vannak visszatérő kedvencei.

Érzelmi kötődés

Nagyon sokan járnak vissza ugyanarra a helyre nyaralás idején például a családdal. De az is előfordul, hogy belföldön utazunk el minden évben legalább egyszer a kedvenc városunkba. Ennek az érzelmi kötődés, a közös emlékek és a jó élmények az okai. Hiába, emberek vagyunk!

Kapcsolat a helyi kultúrával és közösséggel

Előfordul, hogy annyira megtetszik egy idegen kultúra és annyira bele tudunk olvadni a helyi közösség életébe, hogy úgy érezzük, ismerősök vagyunk, és ezért szeretünk oda visszatérni. Ha egy távoli helyen találunk számunkra fontos értékeket, vagy vannak olyan szokások – például egy köszönési forma -, amiket nagyon megszerettünk, akkor nincs is miért gondolkoznunk, utazzunk amikor csak tudunk!

Érdekes történelem

Nem csak a történelem szerelmeseinek lehet érdekes egy múlt századi szobor, egy régi és titkokat rejtő templom vagy egy kultikus múzeum meglátogatása. A „kincsek” felfedezése nagyon jó program, és biztosan minden visszatérés alkalmával találhatunk új és izgalmas látnivalókat.

Egyediség

Minden város másképp és másért szép és egyedi. Mindegy, hogy egy mediterrán óvárost, a tengerpartot, a romantikus Európát vagy egy őserdei kalandozást választunk, mindegyikben találni fogunk olyan, a személyiségünknek megfelelő értékeket, amik miatt úgy érezzük majd, hogy a szívünkhöz nőtt a hely.

Különleges ételek

Imádunk enni, és imádunk új fogásokat megkóstolni, főleg ha azt a világ másik végében tehetjük meg. Egy autentikus és helyben elkészített harapnivaló mindig izgalmas gasztronómiai élmény lehet. Sokan kifejezetten az ételek miatt térnek vissza például Olaszországba, Spanyolországba vagy Franciaországba.

Családias hangulat

Ha van egy olyan hely, ahol ugyanolyan jól – vagy akár még jobban is – érezzük magunkat, mint otthon, akkor az egyértelmű jele annak, hogy vissza kell térnünk, akár többször is. Ha nyugalmat, kiegyensúlyozottságot és pozitív energiákat érzünk, ha vannak kedvenc helybéli helyeink és tevékenységeink, netán ismerősökre is szert tettünk, akkor tényleg érdemes gyakrabban visszatérni.

Új felfedezések

Azért is jó többször meglátogatni egy bizonyos helyet, mert még több dolgot fedezhetünk fel ott. Az első alkalommal általában a legismertebb és legnépszerűbb látványosságokat nézzük meg, ezért a második vagy sokadik alkalommal olyan új, apróbb érdekességeket is találhatunk, amiket az első utazás során nem.

Családi tradíció

Vannak olyan utazások, kiruccanások, amik idővel családi szokássá, közös tradícióvá válnak. Ilyenkor visszatérhetünk gyerekkorunk kedvenc táboraiba vagy a tengerparti nyaralások helyszíneire. A közös emlékek folyamatosan megújulnak, ez pedig még jobban összehozza a családot.

Bánásmód

Léteznek olyan szálláshelyek, ahol kifejezetten figyelnek a visszatérő vendégekre. Örülnek nekünk, mi pedig emiatt igazán különlegesnek érezhetjük magunkat. A dolgozók emlékeznek arra, hogy mit szeretünk, és különféle kedvességekkel készülnek számunkra az ott eltöltött idő alatt. Egy hotel személyzete így válhat szimpatikus ismeretségi körré, mi pedig így lehetünk igazán elégedett és boldog vendégek.

Sokféle élmény egy helyen

Sok olyan hely van, ahol komplex élményeket és minden korosztály számára megtalálható kikapcsolódást kaphatunk. Ez jó megoldás lehet egy nagycsaládnak, ahol a kicsiktől az idősekig mindenki a saját elvárásainak megfelelően szeretné jól érezni magát. Ezért ha valaki talál egy ilyen úti célt, biztosan megjegyzi azt, és idővel visszatér majd.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pexels

(huffingtonpost.com)