Mindenkinek szüksége van nyaralásra, ám annak mennyiségének és minőségének gyakran a pénztárcánk szab határt. Abban mindannyian egyetértünk, hogy nem járja, ha egész évben a vakáció miatt szűkölködünk, épp ezért szedtünk most össze nektek költséghatékony tippeket, amikkel akár tízezreket is spórolhattok az üdülésen.

 

Felejtsük el a főszezont

A legtöbben június és augusztus között, tehát az iskolaszünet alatt tudnak elutazni, nem csoda, hogy a különböző szállásadó helyek és az utazási irodák is erre az időszakra teszik a főszezont. Ha viszont spórolni szeretnénk, érdemes a szezonon kívüli nyaralást kilátásba helyezni. Szeptember első felében a mediterrán országokban – így Horvátországban is – még remek idő van, strandolni is lehet, a tömeg viszont jóval kisebb és az árak is alacsonyabbak. Ha pedig nem ragaszkodunk a tengerparthoz, akkor a „nyaralást” akár októberre is időzíthetjük.

Folyamatosan figyeljük az akciókat

Akár külföldi, akár belföldi utazást tervezünk, nemcsak az utazási irodák hírleveleire érdemes feliratkoznunk, hanem kellő gyakorisággal ajánlott figyelnünk a kuponos oldalakat is, ahol nagyon kedvező ajánlatokra lelhetünk. A részletes kutatómunka aranyat érhet, sokat spórolhatunk az üdülésen, ha előtte jól utánajárunk annak, hol olcsóbb a kínálat – főleg úgy, hogy az egyes utazási irodák ajánlata között akár több tízezer forintos eltérés lehet ugyanarra a desztinációra.

Előnyben az apartmanok

Az apartmanokban, kiadó lakásokban mindig olcsóbban lehet egy főre szállást foglalni, mint a hotelekben. Persze ilyen esetekben magunknak kell majd biztosítani az étkezéseket, a jó hír azonban, hogy ezzel is sokat csökkenthetünk a nyaralási költségvetésen. Sőt, azzal is faraghatunk a kiadásainkon, ha nem a belvárosba, hanem a külvárosba foglalunk szállást. Ilyen esetben ajánlott olyan helyre, ami jó közlekedési hálózattal van a központhoz kötve.

Tudni kell, mikor vásároljuk meg a repülőjegyet

Az időzítés mindennél fontosabb, főleg ami a repülőjegyek megvásárlását illeti. Ha egy távolabbi országba tervezzük a nyaralásunkat, akkor türelemmel rengeteget tudunk spórolni. A légitársaságok általában a nap bizonyos pontjain szabadítanak fel járatokat és az árak ritmusa is ehhez képest ingadozik – így érdemes egy nap többször is ellenőriznünk az ajánlatokat. De szakértők szerint például a legoptimálisabb és legolcsóbb, ha 54 nappal az utazás előtt vesszük meg a jegyet.

Gyerekek előnyben

Sok helyen adnak kedvezményt a gyerekeknek, ennek minden esetben érdemes utánajárni. A legkisebbeknek általában ingyenes szokott lenni a szállás, a nagyobb csemetékért már felárat kell fizetni – ám az sem mindegy, hogy mennyit.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock