A ragyogó mosoly titka: 8 praktikus tanács a mindennapi fogápoláshoz

Az egészséges fogak nemcsak a gondtalan és sokszor fájdalommentes életmód alapfeltételei. A kézfejünk ápoltsága mellett egy szép fogsor fontos része a megjelenésünknek is.

fogápolás

Almával a szépségért!

Ha képtelenek vagyunk lemondani a vörösborról, a fekete teáról, a kávéról, a cigarettáról, akkor ne csodálkozzunk, ha a fogaink nem ragyognak majd hófehéren. Ezek mind elszínezik a fogzománcot, hasonlóan a kólához, a sötét színű dzsúzokhoz vagy a mártásokhoz. Ha „bűnöztünk”, érdemes megennünk egy almát – ezzel visszanyerhetjük a fogaink szépségét és egészségét.

Cseréljük le a fogkefét…

… vagy az elektromos fogkefénk fejét, úgy 2-3 havonta! Ellenkező esetben fogmosáskor csak baktériumokat viszünk a szájunkba. A helyes fogmosás titka a fogkefe 45 fokos szögben tartása: mozgassuk gyengéden, körkörösen legalább 2 percig, és semmiképpen ne súroljunk durván, erőszakosan!

Tisztítsuk a nyelvünket!

Fogmosás közben ne feledkezzünk meg reggelente a nyelvünk alapos tisztításáról sem! A rossz lehelet egyik legfőbb oka a baktériumok felhalmozódása a nyelvünkön, amit ezzel a módszerrel könnyedén elűzhetünk.

Együnk fogtisztító hatású ételeket!

Elsőre talán viccesen hangzik, de az éles, durva felületű ételek evés közben segítenek a fogak tisztításában. Ilyen természetes fogkefe az almán kívül még a nyers sárgarépa, a zeller, sőt a pattogatott kukorica is.

Öblögessünk almaecettel!

A reggeli fogmosás előtt öblögessünk egy pici almaecettel néhány naponta. Az ecet segít eltávolítani a fogakon megjelenő elszíneződéseket, fehéríti a fogakat, és megöli a baktériumokat a szájban és az ínyekben.

Szódabikarbóna heti egyszer

Szerencsére ez a háztartási csodaszer a fogainkra is jó hatással van. A szódabikarbóna mellett a sót is használhatjuk fogfehérítésre, úgy, akár a fogkrémet. A reggeli fogmosás után tegyünk egy picit a sörtékre, majd óvatosan dörzsöljük át a szemcsékkel a fogakat. Ha egy idő után túl durvának érezzük az ínyünket, hetente váltogassuk a szódabikarbónát és a sót. Vegyíthetjük őket egy kevés kókuszolajjal is a kellemesebb érzetért.

A friss lehelet titka

Az alkoholmentes szájvíz. Óvakodjunk az alkoholos változattól, mivel az nagyon könnyen kiszáríthatja a szájban lévő szöveteket, így a baktériumok ellen nem tudunk hatékonyan védekezni.

Gyakoroljuk a fogtisztítást csukott szemmel

Tanuljunk meg a tükör használata nélkül fogselymezni, így bármilyen váratlan szituációban – az autóban, az íróasztalnál ebéd után, egy fontos megbeszélés előtt – profi módon, extra sebességgel tisztíthatjuk meg a fogainkat.

 

Nők Lapja Szépség különszámában bővebben olvashattok az esztétikai fogászatról, azon belül is a fogfehérítésről. A magazint 2018. április 19-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(rd.com)