9 dolog, ami a gyerekvállalás után örökre megváltozik az életünkben

Kismamaként az egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy minél több ismeretet és tudást gyűjtsünk be, hogy mire elérkezik a nagy nap, és világra hozzuk a babát, a lehető legjobbak lehessünk. De az első könyvek és jó tanácsok csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Íme, 9 alapvető dolog, ami teljesen megváltozik a gyerek születésével.

gyerekvállalás

Egészen addig, amíg nem tartjuk a karunkban az elaludni nem akaró, vagy utána folyton felriadó újszülöttet, netán amíg nincs egy kis hatévesünk, aki a pizzán kívül semmi mást nem hajlandó enni, nem tudjuk megérteni azt az iszonyú fáradtságot, frusztrációt, ugyanakkor azt a mérhetetlen örömöt és boldogságot, amit egy kicsi élet okoz. Jöjjön hát kilenc olyan dolog, amiről azt gondoljuk, hogy jó lenne, ha mindenki tudna már azelőtt is, hogy kettő helyett háromfőssé válik a család.

1. Évekig nem fogjuk tudni kialudni magunkat

Az újszülöttünk érkezése a világon a legszebb és legszeretetteljesebb pillanat. Onnantól csakis benne szeretnénk gyönyörködni, és vele akarjuk eltölteni minden egyes percünket. Ugyan ki tudná ilyenkor álomra hajtani a fejét?! (Az éjszakai sírásokat most szándékosan nem emeljük ki. :))

2. A tudat, hogy nem foghatjuk mindig a kezüket

Annak ellenére, hogy gondoskodunk róluk, a tenyerünkön hordozzuk őket, és mindent megteszünk a boldogságukért, lesznek olyan pillanatok, amikor nem tudjuk majd megvédeni őket, amikor saját magukért kell kiállniuk. Azt sem befolyásolhatjuk, hogy a gyerekünk társai mennyire szeressék őt, és hogyan bánjanak vele. Ez az ő hozzáállásától függ majd.

3. Ráébredünk, hogy soha többé nem leszünk egyedül

Pici koruktól kezdve, napi huszonnégy órában gondoskodó szülőnek kell lennünk. A magunkra fordítható énidő ugyan lecsökken, de felemelő érzés arra gondolni, hogy ezt a köteléket soha senki nem választhatja el.

4. Megtapasztaljuk, hogy mindenre maguktól jönnek majd rá

Nem kényszeríthetjük őket arra, hogy felálljanak és járjanak. Nem mi választjuk meg a kedvenc sportjukat, és azt sem mi fogjuk eldönteni, hogy mi lesz majd belőlük, ha nagyok lesznek. Mindent a saját tempójukban fognak elvégezni.

5. Kiderül, mekkora mennyiségű információ megjegyzésére vagyunk képesek

Ha egy vagy több kisemberért vagyunk felelősek, akkor az azt jelenti, hogy mindenféle dolgokat meg kell jegyeznünk. Az orvosoktól a házi feladatokon át a kötelező oltásokig és a barátai születésnapjáig. Egy idő után, ha álmunkból felkeltenek, akkor is tudjuk majd a válaszokat az összes kérdésre.

6. Pontosan tudjuk, mikor van vége a vakációnak, hiszen végre hosszú idő után először rend lesz a lakásban

A gyerekek kaotikusak és rendetlenek, ami így van jól, még akkor is, ha a szétszórt legódarabkák agyonkínozzák a talpunkat.

7. Búcsút intünk a kedvenc sorozatainknak és filmjeinknek

Már nem is vágyunk majd arra, hogy filmeket nézzünk, hiszen a saját életünk válik egy csodálatos, a szemünk előtt zajló történetté.

8. Felismerjük, hogy egy kicsit mintha a saját anyukánkká váltunk volna

Tőle tanultunk mindent, ezért nincs abban semmi rossz, ha a nevelési praktikákkal kapcsolatban édesanyánktól kérünk segítséget, és azokat meg is fogadjuk. Végül is egy csemetét már ő is felnevelt. :)

9. A család az első

Lehetünk popsztárok, híres színészek, sztárügyvédek, ügyintézők, újságírók, abban a pillanatban, hogy világra hozzuk a gyermekünket, soha többé semmi mások nem szeretnénk lenni, csakis az ő szülei. Ez a tudat mindennél többet ér.

A Nők Lapja Gyerek különszámaiban szülők és kicsik is találnak maguknak való olvasmányt.

Szöveg: D. E.

Nyitókép: Thinkstock

(dailymail.co.uk)