Megfelelő önbizalommal minden ember szárnyra kap. Azért, hogy a gyerekekből önazonos és magabiztos felnőttek váljanak, mindenekelőtt a szülők tehetnek a legtöbbet. Következzen 15 önbizalom-erősítő mondat.

Képes vagy rá!

A szavaknak elképesztő erejük van. Ha szülőként mást sem mondunk a gyerekünknek, csak azt hogy ezt ő nem értheti vagy dühünkben többször is azt, hogy semmirekellő, akkor nagy valószínűséggel sajnos az is lesz, hiszen annak fogja magát érezni. Ezzel szemben, ha a nehéz helyzetekben is biztatjuk, azzal megkapja a lehető legnagyobb segítséget, amire valaha is szüksége lehet.

Bátor vagy!

Vegyük észre, hogy a gyerekünk csinált valamit, ami bátorságra vall, még, ha az egy apróság is, és szánjunk időt arra, hogy megdicsérjük! Bár nem is maga a dicséret a lényeges, hanem a figyelem és az érdeklődés, ami ilyenkor felé irányul.

Megcsináltad!

Soha semmilyen képességét ne vegyük természetesnek, legyünk büszkék és adózzunk elismeréssel annak, ha másodszor is sikerül elszámolnia tízig, vagy, ha újra ötöst hoz matekból!

Hiszek benned!

Ez a mondat csodával határos módon feltölti a gyerek üzemanyag raktárait, amivel a csillagos eget is megcélozhatja.

Meg tudod csinálni a nehéz feladatokat is!

Mindannyian szembesülünk akadályokkal az életben, pont ettől szép, ha sikerül valamit elérnünk. Ha biztosítjuk a gyerekünket arról, hogy még az elsőre nehéznek tűnő akadályokon is képes átlépni, akkor hinni fog magában, és nem riad meg semmitől.

Mindegy mi történt, szeretlek!

A feltétel nélküli szeretet mondata, amit fontos, hogy a gyermekünk eleget halljon.

Próbáljuk meg együtt!

Időnként mindannyiunknak szüksége van arra, hogy valaki segítsen, fontos, hogy biztosítsuk a gyermekünket afelől, hogy adott esetben, mi vagyunk a támasz, akikre mindig számíthat.

Ez elképesztően hangzik, mesélsz még róla?

Ha valamilyen csoda folytán a szemünk fénye mesél magáról, arról, hogy mi történt vele, akkor hallgassuk meg, sőt kérdezzünk, érdeklődjünk! Így tudunk hozzá a legkönnyebben kapcsolódni.

Hogyan segíthetnék?

Már maga a kérdés is óriási segítség: a gyermek ebből tudja, hogy az ő igényei szerint reagálunk a helyzetre, és azt tesszük, és úgy, ahogy neki a legjobb.

Elég vagy!

A sok maximalista, túlhajszolt gyermek életéből valószínűleg ez a mondat hiányzik: „Kicsim, nem kell elvállalnod a negyedik szakkört, nem kell kitűnőnek lenned és legyen szabadidőd, mert úgyis nagyszerű ember vagy.”

Büszke vagyok rád!

Még felnőttként is szomjazzuk ezt a mondatot a szüleinktől, hát még a gyerekeink tőlünk! Ez a mondat biztosítja a gyermekünket afelől, hogy nem cserélnénk senki mással, számunkra ő a legtökéletesebb.

Néha az új dolgok félelmetesek, de izgalmasak is egyben.

Az új dolgoktól ösztönösen félünk, de, ha megtanítjuk a gyerekeinknek, hogy az újdonságnak van egyfajta varázsa is, akkor könnyebben veszik majd ezeket az akadályokat is.

Néha hibázunk, ami nem baj, mert a hibáinkból tanulunk.

Nagyon fontos minél hamarabb, minél kisebb korban tudatosítani azt a gyerekünkben, hogy hibázni nem tilos. A hiba, a kudarc, a sikertelenség az élet természetes velejárója. Ennek tudatában könnyebben mondja azt például egy rosszul sikerült dolgozatra, hogy „rendben, most így sikerült, legközelebb többet tanulok” ahelyett, hogy „jaj, ne, hülye vagyok, sosem leszek jobb”.

Milyen kihívás vár rád ma?

A kihívások, próbatételek növelik az önbizalmat, minél több, akár apró feladatot teljesít a gyermekünk az életben, annál erősebb lesz. Persze ehhez az is kell, hogy elismerjük ezt a teljesítményt.

Ismételd utánam: meg tudom csinálni!

A varázsmondat. Nem kell fennköltnek lennie, az a legjobb, ha a legegyszerűbb természetességgel állítjuk dolgokról azt, hogy meg tudjuk csinálni. Furcsán hangzik, de így tényleg minden sikerülhet.

 

Még több gyerekneveléssel kapcsolatos témáról olvashattok a Nők lapja Gyerek különszámaiban, illetve a Nők Lapja Psziché magazinokban is.

Szöveg: M.M.

Fotó: Thinkstock

(huffingtonpost.com)