Kiállni önmagunkért és képviselni a saját véleményünket, illetve szabadon kifejezni az érzéseinket az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnunk – mégis rengeteg nő számára nagyon nehezen megy. A kulcs a minél korábbi ránevelés lehet.

 

A nem hatalma

Minden gyereket – de leginkább a lányokat – nagyon korán meg kell tanítani arra, hogy joguk van nemet mondani, és hogy a válaszukat másoknak tiszteletben kell tartaniuk. Utóbbi ugyanúgy vonatkozik a barátaikra, a későbbi partnerükre és ránk, szülőkre is. Adjuk meg a lányunknak a választás lehetőségét – természetesen megindokolva a döntését. Ez a fajta interakció erősíti az önbizalmát és az önbecsülését és hatással lesz arra, hogy később könnyebben hozzon döntéseket.

Hozzájárulást adni

Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk a lányunkban, a teste az ő tulajdona, ő rendelkezik felette. Ilyen módon pedig joga van visszautasítani azokat a közeledéseket, amik kényelmetlenül érintik – ez lehet akár egy ölelés vagy egy puszi is. Az is lényeges, hogy megmutassuk, melyek azok a területek a testén – a fürdőruha vonalán belül húzódó részek – amikhez csak az érhet hozzá, akinek ő megengedi.

Nevén nevezni a testrészeket

Sokan még felnőttként is tabunak tekintik az intim testrészekről való kommunikációt, ami számtalan frusztrációt okoz a későbbiekben. Tanítsuk meg a helyes megnevezéseket, amiket becézgetés helyett, pironkodás nélkül használhat. Így kevésbé fogja azt érezni, hogy valami zavarba ejtő dologról lenne szó, ami miatt szégyenkeznie kéne.

Olvassunk neki inspiráló történeteket

A mesék nagy hatással vannak a gyerekek fejlődésére, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen történetekkel találkoznak. Ha a hercegnőt mindig meg kell menteni, ő is elhiszi, hogy nőként ezt a szerepet kell felvennie. A klasszikusok mellett – vagy akár helyettük – mondjunk neki olyan meséket, mutassunk olyan könyveket, amikben a főszereplőnők ugyanolyan aktív alakítói a történetnek, mint a fiúk. Így ő is elhiszi majd, hogy bármire képes lehet.

Hozzunk fel történelmi példákat

Rengeteg olyan erős nő van a történelemből, akinek a példája tanulsággal szolgálhat kitartásról, akaratról, tetterőről. Gondoljunk csak azokra a bátor asszonyokra, akik a nők szavazati jogáért harcoltak, a testi épségüket sem kímélve. Fontos, hogy ilyen, egykor létező emberek történetét ismerje, hogy tudja, ő is alakítója lehet a sorsának, a környezete életének.

Győződjünk meg róla, hogy ismeri a jogait

1959-ben az Egyesült Nemzetek elfogadták a Gyermekek Jogainak nyilatkozatát, amiben leszögezték, hogy a gyerekeket megilleti az egyenlőség, az oktatás, a szabadság joga, valamint a kizsákmányolás, az elhanyagoltság és többek közt a kegyetlenség elleni védelem. Ahhoz pedig, hogy a lányunk ki tudjon állni magáért, ismernie kell ezeket a jogokat.

Tanítsuk meg, hogy hallassa a hangját

Az élete során a lányunk számtalanszor találkozik majd olyan helyzetekkel, amikben azt sugallják felé, hogy jobb, ha nem mondja ki a véleményét. A mi feladatunk, hogy biztassuk, hogy bátran fejezze ki mindig a gondolatait, az érzéseit, még akkor is, ha nem értenek mások vele egyet.

Ne tegyünk meg olyan dolgokat helyette, amiket ő is meg tudna csinálni

Amikor a gyermekünk erősen küzd valamivel, csábító, hogy rögtön a segítségére legyünk és megcsináljuk helyette az adott dolgot. Pedig ellent kell állnunk a késztetésnek, ellenkező esetben ugyanis sosem fog önállóságot tanulni. Illetve, ha valami olyasmit csinálunk meg helyette, amit ő is meg tudna tenni, azt az üzenet küldjük felé, hogy ő semmire sem képes. Ez pedig nem segít neki abban, hogy magabiztos nő legyen belőle.

Állítsunk elé példaként erős nőket

Számtalan olyan ma élő nő van, akire érdemes felnézni. Legyen az valamelyik családtag, vagy egy-egy híres ember, aki a nők jogaiért harcol. Mutassunk neki minél több ilyen példát, akikkel azonosulhat, és akiktől tanulhat.

A mi példánk a legfontosabb

A legjobb viszont az, ha mi magunk mutatjuk meg neki, milyen egy önbizalommal teli, erős, okos nő, aki jobbá teszi a körülötte élők mindennapjait. Az anyai példa a legerősebb és a legfontosabb a felnőtté válás során, így nagyon ügyeljünk rá, hogy olyanok legyünk, akire fel tud nézni.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(romper.com)