A kimondott szavaknak a gyerekek esetében különösen nagy jelentőségük van, ezért lényeges, hogy a felelőtlen kijelentések helyett olyan tanácsokkal lássuk el őket, amelyek a fejlődésüket szolgálják, nem pedig visszavetik őket.

Amit mondunk: Fókuszálj a jövőre, tartsd szemmel a jutalmat!

Amit kellene: Élj és dolgozz a pillanatban!

Ahogy felnőttként, úgy gyerekként is nagyon nehéz szembenézni azzal, amit még nem tapasztaltunk, ezért nem szabad a lurkókat folyton a jövővel terhelni. Az ilyen élmények szorongást és félelmet generálnak, és ez rossz hatással van a koncentrációra és a teljesítményére. Amúgy is teljesen felesleges egy ötödikest az egyetemi pályaválasztással szembesíteni, mert ennyire előre nem lehet tervezni. Kutatások bizonyítják, hogy a boldog gyerekek 12%-al produktívabbak, márpedig az a kicsi, aki jelenre koncentrál, sokkal pozitívabban értékeli az életét, mint az, akit a jövője nyomaszt.

Amit mondunk: A stressz elkerülhetetlen, fogadd el a nyomást!

Amit kellene: Tanuld meg, hogyan tudsz nyugodt maradni!

Ha folyamatosan töltjük magunkba a koffeint, állandóan készenlétben vagyunk, és gyakran túlvállaljuk magunkat, az azt sugallja a gyereknek, hogy ez az életritmus teljesen normális. Pedig mi magunk is tudjuk, hogy nem az. Tehát ahelyett, hogy folyton a munkahelyi kiégésről és feszültségről beszélnék, próbáljunk meg olyan stresszoldó gyakorlatokat – például meditációt vagy koncentrált légzést – elsajátítani, amelyek segítségével a gyerkőcnek is rugalmasságot taníthatunk. Ha már ilyen pici korban megtanulják, hogyan maradjanak higgadtak egy nehéz helyzetben, később sem lesz gondjuk ezzel.

Amit mondunk: Foglald el magad!

Amit kellene: Szórakozz, és néha ne tégy semmit!

Gyakran arra ösztönözzük a gyerekeket, hogy foglalják el magukat valamivel, ahelyett, hogy arra biztatnánk őket, keressenek újfajta szórakozási lehetőségeket vagy egyszerűen ne csináljanak semmit. Épp elég, hogy leckeírással, különórákkal, edzéssel vagy szolfézzsal eltelik a nap nagy része, legalább olyankor ne szabályozzuk be őket, amikor végre van egy kis szabadidejük. Hagyjuk, hogy úgy töltsék a pihenőidőt, ahogy akarják – például, ha a felhők vonulását néznék, akkor csinálják azt. Az ilyen pillanatok egyébként is segítik a kreatív gondolkodást, így szükség van rájuk.

Amit mondunk: Használd ki az erősségeidet!

Amit kellene: Hibázz és tanulj belőle!

Egy, a Stanford Egyetemen végzett kutatás szerint, ha egy gyerek sok dicséretet kap a sportteljesítményéért, akkor nem valószínű, hogy kipróbálja a színjátszó kört, hiszen ő a sportban tehetséges, ezt a fajta kényelmet pedig nehéz feladni. Nekünk szülőknek tehát az a feladatunk, hogy a beskatulyázás helyett megmutassuk, mennyi új dolgot tanulhat gyermekünk – függetlenül attól, hogy az az erősségei közé tartozik vagy sem. A hibákból tanulni fontos lecke, amit sokan elfelejtenek továbbadni, pedig azok a gyerekek, akik lelkesednek a kihívásokért, az élet iskolájában is sokkal talpraesettebbek lesznek.

Amit mondunk: Ismerd meg a gyengeségeidet és ne legyél puhány!

Amit kellene: Légy jóban magaddal!

Az önkritika az önismeret elsajátításához kiemelkedően fontos, azonban ha a gyerek folyamatosan arra koncentrál, mi a baj vele, azzal a saját magabiztosságát szabotálja, amin nem különösebben segít az sem, ha esetleg mi, szülők is kétségbe vonjuk a teljesítményét. Az előző pontra visszatérve, hibázni emberi dolog, ezért ösztönözzük arra a gyereket, hogy miután felismerte a gyengeségeit, dolgozzon rajtuk. Például, ha nagyon félszeg és nehezen bújik ki a csigaházából, akkor ne rohanjuk le, hogy sikerült-e már összebarátkoznia a többiekkel, helyette adjunk neki lehetőséget az ismerkedésre. A nyitottságnak fontos szerepe van abban, hogy elfogadja és megszeresse magát olyannak, amilyen.

Amit mondunk: Ez egy kutya világ, ahol csak akkor lehetsz valaki, ha te vagy az első!

Amit kellene: Mutass könyörületet mások felé!

Kutatások azt mutatják, hogy társadalmi kapcsolataink már a gyerekkorunktól kezdve befolyásolják az egészségünket, a boldogságunkat és az élettartamunkat, vagyis a pozitív kapcsolatok fontosak a jólét szempontjából. Bár a gyerekek természetükből fakadóan együttérzőek és kedvesek, lényeges, hogy megmutassuk, mennyire fontos, hogy törődjenek mások érzelmeivel. Igen, ez egy kemény világ, de sokkal kevésbé lenne az, ha mindenki odafigyeléssel fordulna a másik felé.

Még több gyerekeknek szóló pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Gyerek különszámaiban és a Nők Lapja Psziché magazinokban is.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)