A Nők Lapja aktuális számában kiemelten foglalkozunk a társas kapcsolatokban jelentkező hűtlenséggel. A témára reflektálva olyan filmes karaktereket kerestünk, akik az adott történetben megcsalták filmbéli párjukat.

Anna, aki a szívét követi – Anna Karenina (Keira Knightley)

Tolsztoj klasszikusának filmadaptációja megkerülhetetlen, ha a megcsalás témájáról esik szó. A történet a gazdag és szép szentpétervári úrinőről szól, aki látszólag boldog házasságban él férjével, a magas rangú kormánytisztviselővel. Egy nap azonban megismerkedik a sejtelmes ifjúval, Vronszkijjal, akibe azonnal beleszeret, és ezzel megkezdődik a bájos Anna végtelen lelki tusája. Leélhet-e egy egész életet egy elhidegült kapcsolatban? Vagy álljon ki az igaz szerelem mellett, szégyent hozva ezzel hitvesére? Váljon meg minden rangtól és vagyontól, hagyja maga mögött családját egy hevesen lángoló érzelem miatt?

St. Clair Bayfield, aki csak boldog szeretne lenni –  Florence – A tökéletlen hang (Hugh Grant)

A tragikus hősnő, Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) férjét játszó karakter mindent megtesz a párjáért. A végletekig támogatja abban, hogy a bántóan fals hangon éneklő asszony beteljesítse álmát, ezért állandó zártkörű koncerteket szervez, hogy imádott felesége kiélhesse a szenvedélyét. A jószívű karakterre nem is tudunk haragudni, amikor kiderül, hogy valójában legénylakást és szeretőt tart, hiszen egy szexualitást nélkülöző hitvesi kapcsolatban él. A szereplő valójában nem kihasználni és átverni akarja Florence-t, csupán arra koncentrál, amire a film elejétől a végéig maga a hősnő is: neje karrierjére.

Nick, aki azt hitte, hogy minden titokban maradhat – Holtodiglan (Ben Affleck)

2014 egyik leggonoszabb és legsötétebb filmjében Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag tökéletes életet élnek. Csodaszép otthon, soha el nem múló szerelem. Ám egy napon minden összedől, mint egy kártyavár. A nő eltűnik, de naplója hátramarad, amiből kiderül, hogy a férje nem is olyan tökéletes, és a múltban jó néhány baklövést elkövetett a házasságukat illetően – például amikor többször is megcsalta az egyik diáklánnyal. Nick úgy gondolta, hogy ennek nem lesz következménye, de végül mindenre fény derült. Ez nemcsak egyszerűen egy hollywoodi mozi, hanem a párkapcsolatokon belüli játszmák mesteri bemutatása, amiért a bemutató óta odáig vagyunk.

Amikor mind a két fél hibázik: Joanna Reed és Michael Reed – Tegnap éjjel (Keira Knightley és Sam Worthington)

Az érzelmileg erőteljes, romantikus film a modern szerelem mellett a hűség „szürke zónáiról” is szól, arról, hogyan lehet egy elgyengült pillanatunkban meghozott döntés hatással a későbbi életünkre. A mozi főszereplője egy fiatal, elbűvölő és jómódú New York-i pár, akik ugyanazon az éjszakán esnek kísértésbe. Tökéletesnek tűnő kapcsolatuk meghatározó próba előtt áll, és olyan döntéseket kell meghozniuk, amilyenekre egyikük sem számított, amikor csupán egy éjjelre különválnak. A férj, Michael üzleti útra indul vonzó kolléganőjével, Laurával, miközben felesége, Joanna összefut egy régi szerelmével. A kérdés csupán az, hogy sikerül-e elszámolniuk végül a lelkiismeretükkel.

Sokkal több, mint szex: Lucinda és Charles Schine – Kisiklottak (Jennifer Aniston és Clive Owen)

Az egész egy pillantással kezdődik. Charles Schine (Clive Owen) a vonatmegállóban ismerkedik össze Lucinda Harisszel (Jennifer Aniston). Mindketten házasok, ennek ellenére az első perctől kezdve hihetetlen vonzalmat éreznek a másik iránt. Végül úgy döntenek, hogy kivesznek egy motelszobát, de a légyott alatt egy idegen férfi rájuk töri az ajtót, és fegyvert fog rájuk. Az igazi rémálom csak ezután kezdődik, és mindketten azt kívánják titokban, hogy bárcsak soha nem csábultak volna el egyetlen pillanatra sem.

Anna, Dan, Alice és Larry története – Közelebb (Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen)

A keserédes történetben négy erőteljes karaktert is megfigyelhetünk, ami közös bennük: hűtlenek. De mindemellett gyengék, ragaszkodók és sokszor kegyetlenek is. A végletekig realisztikus film a vívódó szereplőkön keresztül mutatja be, hogyan változtatja meg a családok életét egy-egy félrelépés. Civódás, bizonytalanság, kutakodás, ami látszólag soha nem ér véget. Vagy igen, akkor, amikor az ember eldönti, hogy végleg kilép a játszmából.

A hűtlenség témájáról, valamint Anna Karenináról még többet olvashattok a Nők Lapja 2018/09. számában. A magazint február 28-ától keressétek az újságosoknál!

Összeállította: D. E.

Fotó: IMDb