A tél végeztével nemcsak a hőmérséklet mutat extrém mínuszokat, hanem a kedvünk is. Száraz a bőrünk, didergünk, és legszívesebben ki se dugnánk az orrunkat a lakásból. De addig is, míg a téli kabátot átmenetire cseréljük, jöjjön 5 tipp, amivel jókedvre deríthetjük magunkat!

Válasszunk csendesebb ébresztőt!

A felkelés nem tartozik az emberek kedvenc elfoglaltságai közé. Már a gondolat is kétségbeejtő, hogy a meleg takaró alól előbb vagy utóbb ki kell dugnunk az orrunkat. Sokat dobhat a hangulatunkon egy-egy jól megkomponált ébresztő. Ha még mindig az okostelefonok beépített, izomrángást okozó pittyegésére kelünk, akkor jobb váltani, ugyanis rengeteg kellemes dallam vár ránk a különböző applikációk kínálatában. Ráadásul vannak olyanok is, amelyek figyelik az alvási ritmusunkat, és annak megfelelően keltenek, hogy éppen az alvás melyik fázisában vagyunk.

Elő a nyári lejátszási listával!

Hideg időben hajlamosak vagyunk kedvünket az időjáráshoz igazítani, és például olyan zenéket választunk, amelyek még inkább megalapozzák a rosszkedvünket. Tegyük félre a melankóliát, és pörgessük végig az előző nyár legnagyobb slágereit! Ezek a dallamok felidézik a legszebb pillanatokat, és elindítják a fantáziánkat.

Mozogjunk a friss levegőn!

A téli hidegben még azok is, akik máskor olyan lelkesen futják a köröket a Margitszigeten, szívesebben bújnak el a zsúfolt fitnesztermek egy-egy sarkában. Pedig sokkal egészségesebb a szabad levegőn mozogni, csak épp megfelelő ruházatra van szükség. A mínuszokban a futás szerelmesei semmiért nem cserélnék el ezt a mozgásformát, valószínűleg tudnak valamit. A futás a hidegebb időben is felpörgeti az anyagcserét, javítja a keringést, és egész napra energiával látja el a szervezetet.

Táplálkozással a megfelelő fittségért

Sokan lebecsülik a helyes táplálkozást, és egyfajta úri huncutságként tartják számon. Ez persze egyáltalán nem igaz. A megfelelő táplálkozás biztosítja a szervezet energiaszintjét. Ha változtatnánk az étrendünkön, akkor az első, amit tehetünk, hogy kiiktatunk minden gyorsételt: pizzát, hamburgert, gyrost. Ezek helyett fogyasszunk magas tápanyagtartalmú idényzöldségeket és -gyümölcsöket! Például a pulyka édesburgonyával vagy csicsókával, mellé friss cékla vagy retek megfelelő választás lehet a téli napokon. Az étkezésüket sokan a nassolnivalókkal rontják el. A magas cukortartalmú csokoládék és sütik helyett válasszunk magvakat, vagy készítsünk rostban gazdag zabos süteményt!

Elégítsük ki a szervezet D-vitamin-szükségletét!

A D-vitamin jelentősége óriási, pláne télen, amikor a nap ritkán és rövid időre süt ki. A kapszulák mellett sokat segít, ha az ebédszünetben, napos idő esetén teszünk egy kisebb kört a munkahelyünk körül, de halas ételekkel is kiegészíthetjük a kúrát.

 

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(refinery29.de)